futás melegben, kánikula, pulzus, izzadt, intervallum, gyorsító,

Gyorsító edzések, amikor nagyon-nagyon meleg van

Forrás: Getty Images
Úgy tűnik tartósan fennmarad a hőmérő higanyszála az elkövetkező időszakban, ilyenkor ember legyen a talpán, aki a normál futóedzéseken túl még gyorsító munkára is képes.

Nekünk azonban van két egyszerű tippünk, ami segíthet, ha ilyenkor is ragaszkodsz a feladatos futásokhoz. Ami azonban erősen ajánlott: ne erőltesd a megszokott edzéseidet egy az egyben, tehát a hőmérséklet emelkedésével módosíts, ha úgy érzed szükséges!

Például úgy, hogy időalapú ismétléseket végzel…

Ahelyett, hogy megpróbálnál 10x400 m-t vagy 5x1000 métert futni, fuss 10x2 percet vagy utóbbi példához illeszkedve 5x5 percet. Ez megakadályozza, hogy összehasonlítsd a szokásos, ám alacsonyabb hőmérsékleten futott például 400 m-es edzéseid idejét a melegben futott időkkel. Ilyenkor ügyelj arra, hogy erőfeszítés alapján fuss, tehát ne nyomd túl erősen a tempót. Az erőfeszítést objektíven mutatja a pulzus, az adatok ismeretéhez fontos, hogy teljesítménydiagnosztikai vizsgálat előzze meg a pulzus alapú edzéseket.

futás melegben, pulzus, pulzuskontroll, gyorsító edzés, fartlek, intervallum,
Forrás: Getty Images

Vagy az is jó, ha rövidíted a szakaszokat és/vagy az ismétlések számát…

Egy másik módja annak, hogy a meleghez igazítsd a sebességet fejlesztő edzéseket, ha az intervallumokat lerövidíted és akár az ismétlések számát is csökkented. Például futhatsz egyperces lendületes és lassú szakaszokat akár tízszer. Mivel rövid időt töltesz magas intenzitáson, nem lesz annyira megerőltető, mintha mondjuk 3-5 perces szakaszokat futnál gyorsan, 5-6 ismétléssel. Ügyelj arra, hogy ne hagyj túl hosszú időt a regenerációra, mert azzal rontasz az edzés hatékonyságán. Növelheted a gyorsaságot ilyen típusú edzéseknél oly módon, hogy egész rövidre veszed a tempóban töltött időt, tehát például fuss 30 másodperc sprintet, 30 másodperc lassúval, 5-10 ismétléssel – szinttől függően.

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. De vajon mennyire igaz ez a valóságban? Mit ad hozzá a mentális erőnkhöz a futás, és fordítva: hogyan javítja teljesítményünket, ha fejben erősek vagyunk? A Runner’s World legfrissebb számában erre a fő kérdésre keressük a választ. Futók, edzők, mentorok és pszichológus segítségével utána járunk, hogy mitől lesz fejben erős egy futó, és hogyan válik ez hasznára a mindennapi életben.

Foglalkozunk a zene teljesítményfokozó erejével, megismerkedünk egy transz futóval, és exkluzív interjút is olvashatunk Kilian Jornet ultrafutó legendával.

A több mint egy éve tartó világjárvány, a bezártság, a korlátozások és a sok- egyedüllét sokaknál a futásban is hozott változást. Megmutatjuk, hogyan érdemes újrakezdeni a futást, és hogyan vehetjük fel újra a tempót a futás izgalmas világával.

Még több infó: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Sok futó nehezen tér el az edzéstervtől, éppen ezért az edzőn is nagy a felelősség ilyenkor azzal kapcsolatban, hogy a nyári időszak alatt milyen jellegű edzéseket ír ki a tanítványoknak. Mindig fontos az aktuális körülményekhez is igazítani a felkészülést - a célokon túl. A hatékony edzések mellett nagyon fontos az is, hogy mekkora élvezetet lelsz a futásban, ha olyan futó vagy, akinek nehézséget okoz a kánikula, bátran jelezd a téged készítő szakembernek. Máskülönben a számok fogják neki megmutatni, hogyan hat rád a forróság. Ha van rá lehetőséged extra korán edzeni, azzal szintén komoly segítséget kap a szervezet a fizikai aktivitáshoz hőség idején.