Kezdő szinttől a félmaratonig: helló, Barcelona!

félmaraton,maraton,barcelona
Forrás: Takács Erzsébet

Olvasónk, Erzsébet megosztotta velónk történetét, háta mások számára hasznos lehet az útja a félmaratonig!

A futópadot körülbelül egy éve cseréltem le a táj szépségéért, a Duna partja megállíthatatlanul hívott magához. Mára pedig magam mögött tudhatom az első félmaratonomat, amelyet egy karácsonyi ajándéknak köszönhetően Barcelonában futhattam le néhány napja. Egyetlen célom volt, hogy két órán belül teljesítsem a távot, ezt pedig olyan komolyan vettem, hogy végül három percnél is többet sikerült kinyernem magamból. Ennek a történetét mesélem el:

A futás felé évek óta kacsingattam. De inkább volt ez kíváncsi összepillantás, amit aztán tettek alig-alig követtek, mígnem két éve rendszeressé nem vált a futópad, a konditerem. Szépen követték magukat az eredmények egy-egy súlyzós, esetleg csoportos edzés előtt vagy éppen után. Ahogy a többség, én is félórás időtartamokkal kezdtem, aztán hol a idő, hol a táv csúszott tovább. Nagy öröm kísérte minden egyes előrelépésemet, amikor pedig a 11 kilométeres távot is többször tettem meg a padot állítgatva, azt hittem, mindenre képes vagyok. Persze nem voltam, és ezt a felismerést érdekes módon egy lakásvásárlásnak köszönhettem. Új otthonunk az addiginál is közelebb került a Dunához, és ugyan az albérletből is csupán tíz (!) perces séta választott el a Margitszigettől, valami mégis más volt a Római parton. Itt aztán megtanultam, hogy

  • a futópados tíz kilométer a természetben, még szintkülönbség nélkül is csak legfeljebb 7 hisztis kilométerre elég,
  • egy jó adag eltökéltséggel még így is hívogató a természetes környezet,
  • megfelelő partner, futótárs nélkül nagyon nehéz kimenni a terepre.

Nekem viszont szerencsére megvolt a megfelelő partner, akivel aztán együtt szerettünk bele a terepfutásba. Nem hagytuk ki a szomszédos Kevélyt, az elsők között látogattunk el az azóta hírnevet szerzett Szénás körre, felfedeztük a Római parttól délre, majd északra eső részt, átkeltünk a 11-es út felett, hogy az Omszki-tó körül rójuk a köröket.

Nagyot ugrunk ez után, hiszen hiába küzdöttük végig a nyarat bogaraktól fuldokolva, és minden ellenérzésemet leküzdve felül egy szál sportmelltartóban, sajnos az augusztusi, a várban megrendezett Generali Night Runon megtett, addigi legtöbb, 14 kilométerem után szögre akasztottam a cipőmet. Sőt a sport is eltűnt hónapokra az életemből, az életünkből. Pedig már kacsingattunk a félmaratoni távval, halogatva egyre-másra a versenyeket. Először szeptemberben, majd októberben, végül novemberben mondtam le az akkor már egyre elérhetetlenebb távolságra került távról.

Gondolatban azonban ott volt velem mindvégig. És ezt tudta a párom is, aki nem mindennapi karácsonyi ajándékkal lepett meg december 24-én. De még előtte, több hónap kihagyás után, előásva a már egy ideje porosodó futócipőt, a Karácsony estéjének napját tízkilométeres futással indítottuk. Egy februári barcelonai utazás mellett aztán a karácsonyfa alatt a naptárba bekerült egy félmaraton időpontja is: várt minket február 10. és a katalán főváros (köszi Zsiga).

A félmaraton így vágyálomból tervek tömkelegévé vált. Ami azonban a legjobb volt, hogy csak a saját céljainkat követtük, nem használtuk tervezők tömkelegét, csak egyet tudtunk:

Hiába fúj a szél, hiába csökken a hőmérséklet -5 alá, és hiába vagyunk túl 12 órás munkanapon, futni kell!

Egy hatperces ezrekkel futott újabb decemberi edzés után be is iratkoztunk az első felkészülésünkre, a balatonlellei szilveszteri futáson már harminc másodpercet sikerült faragni, és hiába volt akkor a táv csak 8,5 kilométer, az eufória mindent felülírt. Persze az áhított táv még mindig túl távolinak, rémisztőnek, valljuk be, teljesíthetetlennek tűnt. Főleg, hogy egy futó ismerős elhintette, a 2 óra alatt teljesített félmaraton nem is sportteljesítmény (köszi Adri). Szóval ez lett a kitűzött cél, amit nem kellett ahhoz látványos helyen, hűtőn, bejárati ajtón kifüggeszteni ahhoz, hogy nyomasztó teherként nehezedjen a vállamon, ott volt az enélkül is. Mindig.

  • Amikor ismét futva igyekeztem teljesíteni a Szénás kört, majd négy napig lilult körmömet igyekeztem a helyén tartani. Hogy fogok így futni?
  • Amikor a lellei futás után a laza öt kilométer is fájdalmasan nehéz volt. Hogy fogok így futni?
  • Amikor a Téli Mátra 40 kilométeres távja után napokig sajgott a lábam. Hogy fogok így futni?

Megismerkedtem a lazítókenőccsel, a jeges leheletemmel, a fejlámpával. Megszabadultam a hátamon hordott víztől, és rájöttem, hidegben nincs is szükségem rá. És az is kiderült, ha kicsit melegebb van, akkor meg nagyon is kell. Lassan a futások utáni nyújtás sem maradt el. Futottam Szigligeten, a Mátrában, vásároltam a körmömre kenőcsöt Kecskeméten. Egyszóval mindenhol ott volt a futás, ahol éppen lennem kellett, vagy ahol éppen izgalmas versenyt rendeztek. És ha nem is ez a legkövetendőbb példa, de a sajgó boka sem tántoríthatott el a Kékes megmászásában.

A másfél hónapos felkészülés aztán szép lassan meghozta az eredményét. Hogy formálta az alakomat, az harmadlagos dolog volt. A „meg tudtam csinálni” érzés viszont mindent vitt. Amikor az első olyan tízkilométeremet futom le 5:30-as ezrekkel úgy, hogy meg sem kottyant, vagy amikor a betegség miatt kihagyott hét után imádtam életem első 16 kilométerét. Ekkor éreztem először, hogy sikerülhet.

Kétségek csak a 17. kilométert követő időszakra maradtak bennem. A felkészülés elején elhatároztam ugyanis, hogy nem szeretném idő előtt elvenni az élményt, és a teljes távot a versenyen fogom először teljesíteni.

Aztán megérkeztünk Barcelonába. A sok séta némileg kikezdte a bokám, úgyhogy a félmaraton előtti nap jórészt hisztériával telt, és annak felsorolásával, miért is nem tudom teljesíteni a távot, vagy legalábbis közelébe sem kerülni a kétórás célidőnek. Amikor pedig február 10-én, vasárnap már túl voltunk a csomagleadáson, a kötelező második mosdóhasználaton, annyira izgatott voltam, hogy csak az indulásra tudtam gondolni.

Aztán megtettem az első métereket, és imádtam. A kétségek a rajtvonalhoz ragadtak, és szerencsére ott is maradtak. Egy volt a cél, 5:40-es kilométereknél semmilyen körülmények között sem szabad lassabbat futnom.

A sebességem ingadozott ugyan az első két kilométerem, utána azonban sikerült beállítanom a tempót 5:30 alá, sőt kifejezetten jól esett, amikor 5:10 és 5:20 között sikerült teljesítenem a kilométereket. Ámulatba ejtett a 16 ezer fős tömeg, a drukkolók és a hangulatot tovább fokozó dj-k, előadók, énekesek, akik mind-mind minket biztattak.

barcelona
Ó, a csodás Barcelona!

Hihetetlen erőt adott, amikor példaképek sora futott mellettem, idős férfiak és nők, fiatal, babakocsit toló párok, lihegő, magukat percről percre legyőző amatőrök, vagy mozgásszervi gondokkal küzdő HŐSÖK.

Örömfutás volt ez a javából, miközben a saját keresztemet is magammal vittem. A 14. kilométer után elkezdtem érezni a nehezedő bal bokám, és az utolsó három kilométert megelőző aprócska emelkedő sem tett éppen jót a morálnak. A felkészülés azonban mégis megadta az önbizalmat, tudtam, teljesíteni tudom a távot, a tömeg pedig annyira vitt, hogy csak az utolsó kilométerekre, meg a frissítőpontoknál gyűlt tömegben csökkent a sebesség 5:20 alá. Szóba se jöhetett, hogy ne lassítsak le a vizes flakonok közelében, és ne vegyek magamhoz némi frissítőt, ami aztán jó két kilométerre fel is töltött energiával. Sikerült az aranyszabályt is megtartanom, miszerint a célhoz, és ne a rajthoz öltözzek, a barcelonai 10-14 fokos hőmérsékletet egy háromnegyedes nadrággal, és ujjatlan sportfelsővel tettem kellemessé.

A napsütéses idő, a remek hangulat pedig annyira magával ragadott, hogy az utolsó harmadig még egy kissé jobb eredményben is reménykedtem. Az utolsó három kilométeren azonban nem tudtam javítani az időmet, a lendület elszállt, a lábaim egy sebességre álltak, a váltót pedig nem találtam. Pedig akkor már a tengerpart mellett zajlott a verseny – és habár azt hittük, a táj varászszőnyegként repít a célba, khm... semmilyen tengerpartra nem emlékszem.

Talán az időn még javíthatok. Addig is viszont örülök az eredménynek: 1:56:46. Elsőre ennyi. Aztán megyek tovább. Vagyis futok.

Kép
Tovább olvasok
Egyszerű, regeneráló egytál étel 45 perc alatt

Ó hányszor előfordult már velem is, hogy néhány órás edzésről farkas éhesen érkeztem haza és a legkevésbé ahhoz érzetem kedvet, hogy hosszas konyhai munkálatokba kezdek valami rendes harapnivaló-készítés okán.

A hétvégi Zugspitz Ultratrail Basetrail versenyszámát a magyar Horváth Tímea nyerte

A hétvégén került megrendezésre Németország legnagyobb terepfutó eseménye a Zugspitz Ultratrail. A versenynek hagyományosan Grainau ad otthont és ez volt a kilencedik rendezés.

Igenis futhatsz várandósan - de vannak szabályai!

Aki futott babatervezés előtt, annak a várandósság idején se kell lemondani róla. De vajon, mire kell odafigyelni?

A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell a napozásról

Menthetetlenül beütött a nyár, hétvégente tele vannak a strandok és naptej illat járja be a levegőt. Na de mire kell figyelni miközben sütteted a hasad?

Te is alulteljesítesz? Ennyi alvás kellene ahhoz, hogy beinduljon a fogyás

Sokszor nem csak az edzések mennyiségét kellene növelni, és a vacsora mennyiségét csökkenteni ahhoz, hogy leadj pár kilót: a fogyásban bizony az éjszakai alvásnak is komoly szerepe van!

Így lesz egyre könnyebb hosszabb távokat futnod

Úgy érzed, lassan eljön az idő, hogy növeld a távot, de ezt úgy csinálnád, hogy élvezed is a dolgot? Fogadd meg a következő tippeket!

„Vagy meghalsz vagy újjászületsz, de semmiképpen sem maradsz ugyanaz többé” – beszélgetés Janek Noémivel, az UTH női győztesével

Alig egy éve, hogy megjelent az egyre erősödő és folyamatosan fiatalodó hazai női terepfutó mezőny élvonalában egy fiatal lány, aki magabiztosan áll a dobogó valamelyik fokára minden megmérettetésen, amelyen rajthoz áll. Janek Noémi eddigi leghosszabb versenyén, az Ultra-Trail Hungaryn első lett a női mezőnyben.

Futni jó, jó ügyért még jobb – most az óceánoké a főszerep!

Az óceánok világnapján az adidas elindította idei Run For The Oceans kihívását, mely egészen június 16-áig tart.

Kell egy kis motiváció? Tanulj a 103 éves világrekorder futónőtől!

A 103 éves Julia "Hurricane" Hawkins szerint mindig érdemes új dolgokat kipróbálnunk. Ő is így tett 100 évesen, amikor futni kezdett, egy évvel később pedig már világrekorder lett. Ha valaki, ő tudja, miben rejlik a fittség - tanulj tőle!

Miért fontos, hogy minél több időt tölts a zöldben?

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy minél több időt tölt egy gyermek zöld környezetben, annál jobb esélye van arra, hogy felnőttként boldogabb legyen.

Megjelent a nyár első Runner's World magazinja – főszerepben a terepfutás!

A nyár első lapszáma nagyon izgalmas témákat tartogat, véletlenül se hagyd ki!

A hétvégén lezajlott az ország legnagyobb terepfutó eseménye, a Salomon Ultra-Trail Hungary

A versenyen 4 távon álltak rajthoz a terepfutók. A mezőnyben a hazai indulókon kívül számos külföldi versenyző is megmérettette magát.

2019 Trail World Championships: eredmények, fotók a portugál terepfutó VB-ről

Szombaton lezajlott a Nemzetközi Terepfutó Szövetség (ITRA) terepfutó világbajnoksága.

Kezdő vagyok, hogy fussak a nagy melegben? A futóedző 3 szabályát érdemes betartanod!

Végre itt a nyár, a kánikula, ám ez nem kell, hogy eltántorítson a futóedzésektől! Persze hőségben futni nem gyerekjáték, viszont sokkal könnyebb lesz az edzés, ha betartod a legfontosabb szabályokat!

A legszebb terepútvonalak határon innen és túl

Nedjalkov Balázs terepultrafutó összeszedte a kedvenc útvonalait, ahol nem csak futni jó, de felfedezni a tájat is fantasztikus!

Ultra Trail Hungary: egy hosszú út (vég)állomása

Most még nagyon friss az egész. Most kell megírni. Még emlékszem tisztán, milyen, amikor lefejtem a büdös, izzadt göncöm a célba érkezés után. Emlékszem mennyire fáj, amikor végigfolyik a víz a kidörzsölt testrészeimen…

Csak futnod kell, és már ezzel is hozzájárulsz egy tisztább jövőhöz! - Csere Gáspár és Dani Áron beszámolója

Csere Gáspár és Dani Áron hosszútávfutók is futottak az óceánokért, hogy hogyan, az kiderül a legújabb versenybeszámolójukból.

Fokozatosan, vagy egyik napról a másikra érdemes kiiktatni a cukrot az étrendből?

Végre eldöntötted, hogy búcsút intesz a cukroknak, de nem tudod, hogyan kezd bele? Mi a hatékonyabb: apró lépésekkel vagy drasztikusan megszabadulni az édességektől? Szakértői tippek követkenek!

Jó, jó, kell a pihenés nap közben, de nagyon nem mindegy, mennyi!

A mediterrán népek aztán tudják a jó teljesítmény titkát! A sziesztázás tényleg remek dolog, de nem mindegy, mikor és mennyit pihensz, mert könnyen átkapcsolhatsz zombi-üzemmódba!

Futással megmenteni a világot?

5 mód, hogy futóként felvedd a harcot a futókat érintő egyik legnagyobb környezeti problémával, a klímaváltozással.

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

A HŐSÉGBEN SINCS MEGÁLLÁS!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem