érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia kihat a félmaratoni időeredményedre is

Mindenki járt már úgy, hogy az utolsó néhány kilométer kínszenvedésnek tűnt. Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy ilyenkor tényleg fejben dől el az eredmény.

Viszont azt is tudjuk, hogy vannak futók, akik könnyebben lépnek túl ezeken a pontokon. Vajon miért van ez így? Egyszerűen erősebb az elhatározásuk, vagy többet készültek? Olasz pszichológusok is pont erre keresték a választ, és nagyon úgy tűnik, hogy meg is találták.

A Science Direct című tudományos folyóiratban megjelent kutatás az érzelmi intelligenciát tette ezért felelőssé. A kutatás vezetője, Enrico Rubaltelli 237 futót vizsgált, akik a Veronai Félmaratonon indultak. A jelentkezőknek egy tesztet kellett kitölteniük a verseny előtt egy nappal. A kérdéssorban olyan kijelentéseket kellett értékelniük, mint például ezek:

  1. Összességében elég motivált ember vagyok.
  2. Nem jelent számomra problémát az, hogy szavakkal fejezzem ki az érzelmeimet.

Emellett korábbi tapasztalataikat is megosztották a szakértőkkel, ahogy versenyekkel kapcsolatos élményeiket is elmondták nekik. Így egy viszonylag pontos képet kaptak arról, kinek mekkora az érzelmi intelligenciája.

Lehet, hogy furcsán hangzik az érzelmi intelligencia és a teljesítmény közti összefüggés, a kutatás szerint viszont mégis létezik, hiszen nem számított, hogy ki, mennyire volt felkészült, végül azok a futók küzdöttek meg leghatékonyabban a fáradtsággal és egyéb problémákkal a félmaratonon, akiknek magasabb volt az érzelmi intelligenciájuk.

Ha további kutatások készülnek a témában, bebizonyosodhat, hogy a futás nem csak a lépések, pulzus és más folyamatok biológiai összessége, hanem bizony az is számít, hogy hogyan reagálunk ezekre a folyamatokra fejben.

Neked mi a véleményed? Írd meg kommentben!

Olvasnál még a témában?