áfonya,étkezés

Az áfonya 6 csodálatos hatása, amiről talán nem is tudtál

Forrás: Getty Images
Indul az áfonyaszezon: reméljük, hogy te is bőségesen fogyasztod a szezon egyik legegészségesebb gyümölcsét. De tudtad, hogy az ízén kívül pontosan miért is érdemes sok áfonyát enni?

Áfonyát télen-nyáron érdemes fogyasztani, de persze akkor a legjobb, amikor valóban szezonja is van ennek a bogyós gyümölcsnek. Egyél belőle minél többet, mert tömve van antioxidánsokkal, de még ezen kívül is rengeteg pozitív hatása van a testre!

1. Csökkenti a vérnyomást

A Journal of Gerontology szaklap friss kutatása szerint a rendszeres áfonyafogyasztás olyan vérnyomáscsökkentő hatással bír, mint a gyógyszerek. Ez a gyümölcs antocianin tartalma miatt lehetséges, ez a flavonoid adja az áfonya élénk színét.

2. Remek gyulladáscsökkentő

Az antocianin a Journal of Agriculture and Food Chemistry kutatása szerint csökkenti a szervezetben a gyulladásos folyamatokat, amik hosszú távon szívbetegséget, rákos megbetegedést vagy akár Alzheimer kórt is okozhatnak.

3. Jót tesz a tüdőnek

Az American Journal of Clinical Nutrition szerint heti 2 adag áfonya kimutathatóan javítja a tüdő működését, és remek ellenszer a tüdőrák kialakulása ellen is.

áfonya,étkezés
Forrás: GettyImages

4. Csökkenti a szívroham kockázatát

A fiatalabb korban fellépő szívroham ellen is kiváló fegyver az áfonya: az American Heart Association kutatásai szerint azoknál, akik hetente legalább háromszor ettek áfonyát vagy epret, 34 százalékkal csökkenti a szívroham kockázata.

5. Segíti a regenerálódást

Korábban azt is kimutatták, hogy az áfonya magas antioxidáns tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, és ezáltal segíti az izmok regenerálódását edzés után. Ha az edzés utáni fehérjeturmixodat feldobod egy kis áfonyával, imádni fogod a végeredmény!

6. Javítja az agyműködést

Idősebb korúakkal végzett kísérletekből megállapították, hogy a rendszeres áfonyalé fogyasztása csökkenti a depressziót és javítja a memóriát. Sőt, az Annals of Neurology szaklap szerint heti egy adag áfonya jelentősen lassítja a nőknél az öregedési folyamatokat!