babakor

Vizes örömök babakortól

A babaúszás készség- és képességfejlesztő foglalkozási forma. A vízben való mozgás koordinációs kihívásai segítik a baba testi, szellemi és lelki fejlődését. Manapság számtalan lehetőség van vidéken is babaúszásra vinni gyermekünket. Csak szakképzett terapeutákkal szoktassuk vízhez őket, az esetleges kellemetlen élmények ugyanis későbbi félelmek okaivá válhatnak.

A babaúszás komplex program

A tréning három hónapos kortól elkezdhető a védőoltásokat követően, a köldökcsonk gyógyulása után. A súlytalan állapotban a gyermek egyensúly érzékelése, izmai és tüdeje úgy fejlődik, hogy a szárazföldön még nem képes jól mozogni. Az úszással megelőzhetők a későbbi terheléses ortopéd problémák, a szoros testkontaktus pedig javítja a szülővel való bizalmi kapcsolatot.

A csecsemőket veleszületett reflex védi, hogy ne nyeljenek vizet. Megfigyelhetjük, hogy ha a babák vizet éreznek az arcukon, azonnal bezárják a szájukat és az orrukon levegőt (vízben buborékot) fújnak. Ez a reflex általában 6 hónap után már nem váltható ki, ezt követően a tudatos légzésvisszatartást tanítani kell. Ez készíti elő az úszásoktatás megkezdésére alkalmas életkori szakaszt.

A babaúszás három éves korig nyújthat maradandó élményt a családnak. Mivel csak óvodás kortól képesek a gyerekek tudatosan alkalmazni az úszásnemekhez szükséges légzéstechnikát, a már vízhez szoktatott gyerekek a sportoktatásban előnyben vannak kortársaikhoz képest.

Amire egy vizes foglalkozáson szükség van, a Ruhafalvánál beszerezhető

A medencékben fürdőruha viselése kötelező. A kisebbeknél az úszópelenka felett úszónadrág viselését is sok helyen elvárják. Uszodai környezetben kényelmes fürdőnadrág, nagyobbaknak fürdőruha, köntös, papucs és kapucnis törölköző alapfelszerelés. Ezeket nagy választékban találjátok meg a Ruhafalva oldalán.

A fürdőponcsó pihe-puha kényeztetés a fárasztó úszás után. Az egyméretes, tiszta pamutból készült nedvszívó köpeny a legegyszerűbb módja a vizes lurkó átöltöztetésének. Elég gyorsan lehet ráadni a vízből kikönyörgött gyerekre, már a fejét is védi, oldalt nyitott kivitele pedig segíti a gyors ruhacserét. A kiváló minőségű frottír anyag puha, lágy tapintású, hogy a kicsik gyorsan száradjanak.

A kedvenc mesehősök természetesen ezeken a termékeken is visszaköszönnek. Egy mozdulattal Mickey, Minnie, Superman vagy Pókember lehet gyermekünkből. És hogy a csúszásveszélyt is kivédjük, érdemes vidám mintával díszített bebújós fazonú babaszandált adni a tappancsokra. A Ruhafalvánál kapható Ipanema szandál jobban véd az elcsúszástól. Nyugodtabbak lehetünk, mert sokat tettünk a biztonság érdekében.

A babaúszás a víz szeretetére neveli gyermekünket. A játékos feladatoknak köszönhetően szociális fejlődése is kedvezően befolyásolható. Ha mód van rá, próbáljuk ki ezt a lehetőséget, lehet, hogy a jövő olimpiai bajnokát tartjuk majd a kezünkben.