Borítókép: Tilos alacsony szénhidrát-tartalmú étrendet tartani futóként: 5 jel, hogy te mégis keveset fogyasztasz!

Tilos alacsony szénhidrát-tartalmú étrendet tartani futóként: 5 jel, hogy te mégis keveset fogyasztasz!

Forrás: Getty Images
Az utóbbi években szerencsére kezdünk kilábalni abból a téves és egészségtelen vélekedésből, hogy a szénhidrát ellenség, vagy hogy aki fogyni szeretne, az hagyja el. Hiszen egyik sem igaz!

Egyrészt, ha nem eszel megfelelő mennyiségű szénhidrátot, talán az elején ledobsz pár kilót, de aztán tönkreteszed az anyagcserédet, és a vége úgyis hízás lesz (vagy valami rosszabb). A szénhidrát alapvető tápanyag a testünk számára, csak meg kell választani, hogy milyen forrásból juttatjuk be. Futóként és sportolóként kiemelten fontos, és ezek a jelei, ha te még sem eszel belőle eleget:

Sokkal jobban kifáraszt ugyanaz a terhelés, ami korábban annyira nem: fáradt, erőtlen vagy, nem bírsz olyan gyorsan futni, mint egyébként. A lassú, zsírégető tartományban zajló futások alatt többnyire zsírból állítja elő a szervezeted a számára szükséges energiát (hangsúlyozzuk, hogy többnyire, nem pedig kizárólag), de a résztávos, vagy rövidebb tempófutások alatt az elraktározott szénhidrátból. Szóval, ha jót akarsz edzeni, akkor bizony szükséged van rá!

Képtelen vagy koncentrálni: az agyad cukorból táplálkozik, ami pedig a szénhidrátokból jut be a szervezetedbe. Ha nem kap üzemanyagot, nem működik megfelelően, ilyen egyszerű!

Állandóan csak a tésztákra, rizsre, péksüteményekre tudsz gondolni: tudod, a szervezeted nagyjából hatékonyan jelzi azt, amire szüksége van (nem, Ben&Jerries fagyira sosincs szüksége). Például, ha valakinek vashiánya van, az állandóan sajtot kíván, ha pedig nem kap elég szénhidrátot, akkor azt, amiből megszerezheti!

Csökken az izomtömeged: ha nem fogyasztasz elegendő szénhidrátot, a szervezeted kénytelen máshonnan nyerni az energiát. Ilyenkor fordulhat elő, hogy az izmokat kezdi el bontani. Szóval, ha nem akarod elveszíteni a muszklidat, ne csak megfelelő mennyiségű fehérjét, hanem szénhidrátot is juttass be!

Hízni kezdesz: ha a szénhidrát-bevitelt tartósan alacsonyan tartod, felborulhat a szénhidrát anyagcseréd, ami megnövekedett inzulin-termelődést is okozhat. És, mint tudjuk, a túl sok inzulin felelős a zsírraktározásért!