Borítókép: Szakértő mondja el, pontosan mennyi proteint kellene bevinned

Szakértő mondja el, pontosan mennyi proteint kellene bevinned

Forrás: Getty Images
Kim Pearson azt is elárulta, hogy milyen tápanyagokat érdemes fogyasztanod.

A megfelelő mennyiségű protein kulcsfontosságú a csontok, az izmok és a porcok egészsége szempontjából, ráadásul az immunrendszer hatékony működését is elősegíti. Kim Pearson dietetikus szerint éppen ezért a futóknak különösen fontos a megfelelő mennyiség pótlása. A WHO (World Health Organization) ajánlása szerint 0,8 grammal kell megszoroznunk a testsúlyunkat, hogy megkapjuk azt az értéket, amire a szervezetünknek szüksége van napi szinten. Ha rendszeresen sportolsz, akkor ennek az értéknek a duplájára is szükséged lehet a nagy igénybevétel miatt.

Golden window

A szakemberek szerint akkor járunk a legjobban, ha futás után közvetlenül, de maximum a mozgás befejezése után fél órával viszünk be nagy adag proteint. A szervezet ilyenkor kezdi meg a regenerációs folyamatot, így hatékonyan tud beépülni a fehérje.

Mit egyek?

Fogyaszthatsz állati eredetűt is, de figyelj arra, hogy a hús organikus eredetű legyen. Szerintünk jobban jársz, ha inkább halat eszel, ezen kívül a tojás is hatékony megoldás lehet. Amennyiben vegán vagy, érdemes a miso levest, vagy a tempehet választanod, de pótolhatod a proteint diófélékből, lencséből, babból és quinoából is.

Napi proteinpótlás átlagos testalkatú futóknak