Mit érdemes tudni a FODMAP-ekről?
A FODMAP-ek (Fermentable Oligo-, Di-, Monosacharides and Polyols) a szénhidrátok egyik családját jelentik, ezek pedig sokaknál okoznak emésztőrendszeri problémákat. Magyarul is elég hosszú a neve, fermentábilis (erjedő) oligo-, di-, monoszacharidokra és cukoralkoholokra fordítható.
Amikor szénhidrátot fogyasztasz, a tápanyag egy része nem emésztődik meg és nem is szívódik fel, hanem egyből a vastagbélbe kerül, ahol rövid láncú zsírsavak és gázok képződnek belőlük - ez egy természetes folyamat, ami mindenkivel megtörténik.
A rövid láncú zsírsavak egyébként fontosak, mivel ők biztosítják a bélbaktériumok üzemanyagát és a bél falának bevonatát is védik. Azonban vannak, akiknél bizonyos szénhidrátok puffadást, hasi diszkomfortérzetet, hasmenést vagy székrekedést okoznak. Ezt az dönti el, milyen baktériumok vannak a bélrendszeredben. Sok szakértő szerint pedig az IBS-ért is a FODMAP-ek felelnek.
A leggyakrabban problémát okozó szénhidrátok a FODMAP-ek, amik számtalan alapanyagban előfordulnak: a búza, hagyma, rozs, hüvelyesek, laktóz, alma, körte, fokhagyma mind-mind kellemetlen tüneteket okozhat.
Ma már rengeteg diéta létezik, ami az alacsony FODMAP tartalmú ételek fogyasztását írja elő. Általában a következő alapanyagokat lehet nyugodt szívvel enni:
- laktózmentes tejtermékek, vagy növényi alapú tejtermékek
- érett sajtok
- kukorica
- quinoa
- rizs
- zabpehely
- lencse
- csicseriborsó
- földimogyoró
- dió
- tökmag
- napraforgómag
- banán
- ananász
- málna
- eper
- avokádó
- cukkini
- uborka
- répafélék
- retek
- paradicsom
- salátafélék
Olvasnál még a témában?