Borítókép: Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: Táplálkozástippek a verseny előtti időszakban

Felkészülés a Generali Runner’s World Runra: Táplálkozástippek a verseny előtti időszakban

Forrás: Szász Norbert
Te tudod, hogyan érdemes táplálkozni a versenyfelkészülés alatt?

A Generali a Biztonságért Alapítvány által támogatott Runner’s World Runra a cégcsoport három munkatársa is benevezett, akiket a magazinunk szakértői segítenek a felkészülésben. Ajna, Sára és Roland teljesen eltérő futómúlttal rendelkeznek eltérő az élettani állapotuk és az életvitelük, más-más napszakban van lehetőségük edzeni is. A táplálkozási kérdésekben Macpherson Éva van a segítségükre:

„A közös beszélgetéskor szó esett arról, hogy a futáshoz szükséges energiát miből és hogyan termeli meg a szervezetünk, és hogy a táplálkozással bevitt szénhidrátok mennyisége, minősége és időbeli elosztása hogyan biztosítja a stabil teljesítményt. Áttekintettük, hogy futás közben az időtartam, az intenzitás és a pulzusszám függvényében hogyan változik a domináns energiaforrás a szénhidrátok és a zsírszövet között. Persze, elméletben mindenki számára egyértelmű, hogy egy sportolónak (is) különösen fontos a rendszeres, legalább napi ötszöri étkezés. Az energiatermelés és a futás közbeni energiafelhasználás áttekintésével viszont remélem, hogy ez most már a gyakorlatban is megvalósításra kerül! Az egyéni konzultációk során aztán egyeztettük, hogy kinek milyen ételek, kombinációk az ideálisak, ki mit szeret, van-e esetleg bármilyen ételérzékenysége, és ezt hogyan lehet kiküszöbölni. Továbbá azt is, hogy az étkezéseket hogyan tudjuk a napi rutinjához, a futóedzések időpontjaihoz igazítani, hiszen tele hassal nem jó, és nem is hatékony az edzés, viszont ha az edzés előtti utolsó étkezésünk óta már több mint 2 óra eltelt, valószínűleg a teljesítményünk pont edzés közben kezd el hanyatlani.”
Forrás: Szász Norbert
A Generali munkatársai érdeklődve hallgatták Éva tanácsait

Sokak számára a glikogénraktárak feltöltése is egy nehéz téma, mert gyakran nem érthető, hogy mit is kellene csinálni. Szerencsére, Éva ebben is segített a futóknak.

Forrás: Szász Norbert
„A versenyre történő közvetlen felkészüléssel kapcsolatban beszéltünk még a glikogénraktárak feltöltéséről, ami egyébként nem túl hatékony egy nagy tál spagettivel. Helyette sokszor, kisebb mennyiségben, és lassan felszívódó szénhidrátok elfogyasztásával tudjuk ezeket a raktárakat jól feltölteni. A szervezet verseny közbeni jó hidratáltságát is csak előzetes odafigyeléssel lehet megvalósítani, ezért az utolsó néhány napban különösen fontos a rendszeres folyadékfogyasztás, emelt mennyiségben. A legjobb megoldás erre az olyan szénsavmentes ásványvíz, melynek oldott ásványianyag tartalma nem haladja meg az 500 mg/l mennyiséget. Szóba került még a fehérjepótlás és az étrendkiegészítők is, és bár magnéziumot és C-vitamint általában mindenkinek érdemes pótolni, a többi kiegészítő szükségessége, összetétele, fajtája, mennyisége teljesen egyéni, így ezekről az egyéni konzultációk alatt egyeztettünk. Az alvás, a regeneráció is fontos eleme a sikeres felkészülésnek. Persze az alváson könnyű időt spórolni, de nem tanácsos, hiszen az edzés közbeni terhelhetőség nagyban függ a kipihentségünktől, és az alvás mennyisége a futás közbeni pulzusszámot is befolyásolja.”

Ha te is kedvet kaptál, és szívesen neveznél a versenyre, ITT megteheted!