Borítókép: Édes tények: csokoládé és az egészség

Édes tények: csokoládé és az egészség

Forrás: europress
Hogyan vált a világ egyik legrégebbi édessége egészséges élelmiszerré, és milyen tulajdonságai teszik egyedülállóvá? Íme, a legújabb kutatási eredmények.

A kakaónak évezredek óta számos jótékony hatást tulajdonítanak, olyannyira, hogy egyes kultúrákban orvosságként is használják.

Amióta a kakaót csokoládé előállításához használják, felmerült a kérdés, hogy vajon új formájában is képes-e kifejteni az egészségre gyakorolt pozitív hatásait, és egyáltalán: mennyire támasztja alá a tudomány a népi gyógyászat kakaóhoz fűződő hiedelmeit.

Édes rutin

Az elmúlt néhány évben egyre több, a csokoládéban lévő kakaó jótékony hatásait, és legtöbbjük kakaóban gazdag csokoládé rendszeres fogyasztásának előnyeit hangsúlyozza.

Megőrzi az egyensúlyt

Egy tavaly márciusi tanulmány 42 klinikai tesztet vizsgált meg (összesen 1297 fő részvételével). Az eredmény: a kakaóban gazdag csokoládé javítja és segít kordában tartani a vércukorszintet. A csokoládé emellett pozitívan hat a véráramlásra és a vérnyomásra is, amelyet a kutatók szintén a kakaótartalomra vezetnek vissza.

A minőségi antioxidáns

A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz minőségi antioxidánsokat, melyek – a megfelelő gyártási eljárásnak köszönhetően – feldolgozott formában is képesek kifejteni hatásukat. A csokoládé emellett jóllakottság érzést biztosít, javítja a kognitív funkciókat és a hangulatot.

Mennyit és miért?

A legújabb kutatások szerint minél magasabb a csokoládé kakaótartalma, annál nagyobb mértékben járul hozzá az egészség megtartásához. Az íz és az egészség mellett azonban az is fontos, hogy megtaláld a mértéket, és ne fogyassz belőle túl gyakran túl sokat.
Most pedig tedd félre a bűntudatodat, és harapj egy falat egészséges, ízletes kakaódús csokoládét.