futás

Ezért figyelj a csontjaid egészségére is, ha vegán étrend mellett aktívan sportolsz

Forrás: Getty Images
A vegán étrend valamint a csontritkulás és a csonttörések közötti összefüggéseket vizsgálta egy tanulmány, mely érdekes eredményekkel szolgál a húsevő sportolók számára is.

Állóképességi sportolóként különösen fontos, hogy elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű tápanyagot, vitaminokat, ásványi anyagokat fogyassz. Amennyiben a növényi alapú táplálkozás híve vagy, úgy különösképp érdemes odafigyelned a fehérje, valamint a kalciumbevitelre, egy friss tanulmány ugyanis érdekes összefüggéseket vizsgált a csontritkulás, a törékeny csontok, és a vegán étrend között.

A BMC Medicine-ben nemrégiben közzétett tanulmányában ugyanis a szakértők megállapították, hogy a vegán (kizárólag növényi alapú), vegetáriánus (tojást, és tejterméket megengedő), sőt még a peszkateriánus (halat és tengeri herkentyűket fogyasztó) étrendet követő embereknél nagyobb a csonttörések, különösen a csípőtörések kockázata. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem feltétlenül a húsevés mellőzése a legnagyobb probléma, hanem azt a kalcium- és fehérjehiány váltja ki. A legnagyobb kockázatot azonban a csontritkulás, és a csonttörések kialakulásában az alacsony BMI (testtömeg-index) jelenti. Tehát a nagyon vékony futók esetében gyakoribbak a fáradásos törések, repedések előfordulása, melyek megelőzésében nagy segítség a kalciumbevitel növelése, valamint a fehérjében gazdag ételek fogyasztása.

Forrás: Getty Images

A kutatás alapján az egyértelműen kijelenthető, hogy a kizárólag vegán étrendet követő sportolók között gyakoribbak a csontsérülések. Különösképp a csípő-, a láb-, és a csigolya törések kockázatát emelték ki a szakértők a tanulmányban. De az összefüggés arra is rámutat, hogy a legtöbb vizsgált egyén BMI értéke az alacsony küszöbhatáron volt. A kutatásban részt vevő önkéntes vegetáriánus és vegán sportolók esetében a felmérések közben ugyanakkor az is kiderült, hogy sokkal kevesebb fehérjét fogyasztanak, mint a mindenevők. A sérülések kockázata és az alacsony BMI között azonban egyértelmű összefüggéseket állapítottak meg a szakértők. Viszont az már nem következtethető egyértelműen, hogy a növényi alapú étrend és az állati fehérjék kerülése okozza a kalciumhiányt.

Forrás: Getty Images

A kutatás egyik vezetője, Tammy Y.N. Tong az Oxford Egyetem professzora így nyilatkozott: “Az alacsony BMI mindenképp magas kockázatot jelent, akármilyen étrendről is beszélünk. A vegán, és a vegetáriánus sportolókra általánosan jellemző a kalciumban és fehérjében szegényebb étkezés, ami határozottan növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A kalcium a csontok nélkülözhetetlen összetevője, és létfontosságú a csontritkulás megelőzésében. A fehérje a csontok egészsége szempontjából is fontos, mert fokozza a bélben a kalcium felszívódását, és serkenti az inzulin termelődését, ami pedig elősegíti a csontsérülések utáni regenerációt.”

Az alacsony BMI tehát növeli a csontritkulás és a csontsérülések kockázatát, de a pontos eredményekért, melyek egyértelműen alátámasztják, hogy ok-okozati összefüggés van a vegán étrend és a csontritkulás között, ahhoz még további kutatásokra van szükség.

Forrás: FORRÁS: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-020-01815-3