csontritkulás,csontritkulás ellen,csonterősítő,csontépítés

Csontritkulás ellen: Vitaminok, amikkel megelőzheted a betegséget

Forrás: getty images
A csontritkulás a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság adatai szerint 900 ezer embert érint Magyarországon. Egy kis odafigyeléssel viszont te is tehetsz azért, hogy elkerüld a problémát és megerősítsd a csontjaidat!

Pontosan mi a csontritkulás?

A csontritkulás során fokozatosan gyengül a csont állománya, ez pedig azért veszélyes, mert sokkal könnyebben eltörik, akár külső trauma sem kell hozzá. A krónikus fájdalom pedig nem csak a végtagokban, hanem a gerincoszlopon is problémát okozhat.

Ezért is érdemes odafigyelned a táplálkozásra, hiszen egyes vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek a csontok egészségének megőrzésében, a csontritkulás elkerülésében.

Ezekből a tápanyagokból mindenképp fogyassz többet a csontritkulás ellen:

Kalcium

A szervezetednek azért van szüksége kalciumra, hogy szabályozza az idegrendszert, izmot építsen, emellett persze a csontépítésben is fontos szerepet tölt be. A tejtermékekkel, tofuval, olajos halakkal és olajos magvakkal több kalciumot juttathatsz a szervezetedbe.

C-vitamin

Amellett, hogy immunerősítő, segíti a kollagén előállítását, így a csontok és erek is megfelelően tudnak működni. A brokkoli, paprika, ananász, citrusok remek forrásai.

D-vitamin

A D-vitamin segít a kalcium feldolgozásában, így fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében. A tojás, olajos halak és a sajt szuper forrásai.

K-vitamin

A csontépítésben és a törések megelőzésében is fontos szerepet játszik ez a vitamin. A menopauzán átesett nők szervezetében erőteljesen lecsökken a mennyisége. A levélzöldségek és az erjesztett tejtermékek a legjobb forrásai.

Cink

A csontépítésben van fontos szerepe, ezért sem hiányozhat az étrendedből. A tengeri herkentyűkben, csirkében, marhában és babban található meg legnagyobb mennyiségben.

Olvasnál még a témában?