„Sokkal viccesebb a fiúkkal bolondozni odahaza, mint elmenni futni akár egy órára is” – interjú Lőw Andrással

„Sokkal viccesebb a fiúkkal bolondozni odahaza, mint elmenni futni akár egy órára is” – interjú Lőw Andrással

Lőw András a hazai ultrafutás egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező tagja, aki idén 20. alkalommal ért célba a 246 km hosszú Spartathlonon, ráadásul erről a teljesítményéről zavarba ejtő szerénységgel és sajátos humorral képes mesélni. Mintha ez olyan tök normális és természetes dolog lenne.

András idén lett 50 éves, bár ezt ránézésre simán letagadhatja. Ő és a német Karl Hubert mostanra fej-fej mellett haladnak az eddigi legtöbb Spartathlon teljesítéseket illetően. Andrással a Spartathlonokról és mindenféle egyéb futós élményeiről beszélgettem.

- Most volt a 20- Spartathlonod, vagyis a 21. indulásod és a 20. teljesített. Hogyan élted meg?

- Mindig izgulok egy kicsit. Augusztusban elmegyek a Korinthoszra, ott mindig marha lassú vagyok és azt gondolom, hűha, hogy lesz ez így, de aztán szeptemberre begyorsulok valahogy.

- Ehhez futsz is valamit?

- Nem, akkor már nem, akkor már minek. Addig kellett volna. Tök égő lenne, ha lesántulnék.

- És szeptemberben már rápihensz...

- Szeptember közepén már lassabban biciklizek, kevesebb piroson megyek át, hogy ne csapjanak el…ilyesmi.

- Augusztus elejétől a Spartathlonig mennyit futottál?

- Egész évben 800 km-t futottam, rajttól rajtig.

- Tehát ebben benne van a Spartathlon is?

- Benne van az is, a Korinthosz, meg egy százas, januárban voltam a Szilvinél futni (Lubics Szilvia minden év elején futótábort szervez, András ezen részt szokott venni, a szerk.). De nem voltam például a Kazinczy 200-on, éppen kitörtem a kislábujjamat, mert mezítláb fociztam otthon a kertben.

- Hét közbeni futóedzéseid nincsenek?

- Nincs olyan.

A 2016-os Korinthoszon.
A 2016-os Korinthoszon.

- Tehát akkor vannak 0-ás heteid?

- Felújították az MTK pályát, csodaszép kék rekortán lett rajta, de csak fél órára és délelőttönként van nyitva. Így már oda sem járok.

- Korábban jártál?

- Amíg még salakos volt, néha köröztem ott. Meg sokkal viccesebb a fiúkkal (Andrásnak három fia van, a szerk.) bolondozni odahaza, mint elmenni futni akár egy órára is. Bár egyszer Lackó elhívott pont az MTK pályára futni. Nem is tudom, honnan jött az ötlete, de aztán nem lett folytatása.

- Nincsenek kétségeid szeptemberben a verseny előtt?

- De, persze. Egyre nagyobbak. Érzem, hogy lassulok, meg érzem, hogy öregebb vagyok.

- Kompenzálja ezeket a hátrányokat a 20 éves tapasztalat, ami mögötted van?

- Nem látszik vagy nem tudom. Az ideiből nagyságrendekkel jobbat ki lehetett volna hozni. Egyelőre már csak ennyi jutott. 30 óra 50 valamennyi lett az időm (30.51.54 lett az idei befutó ideje, a szerk.).

- Az nem olyan rossz.

- Oké, de olyan enyhe idő volt, amilyen még soha és amilyen szerintem az életemben soha nem lesz még egyszer.

- Nagyon kicsi volt a kiállási arány is.

- Meg extra jó idők születtek. Még a célba érkezők mediánja is lejjebb költözött a 34 óráról vagy 20 perccel jobb lett. A vége felé már nem akartak olyan sokan jönni, mint máskor.

Márkus István, Öcsivel, a Korinthosz szervezőjével.
Márkus István, Öcsivel, a Korinthosz szervezőjével.

- Mikor voltál először?

- 1992-ben. Amikor a Tabajdi Jóska (Tabajdi József, ma 76 éves, élete során több százszor futotta le a maratoni távot, a szerk.) volt annyi idős, mint én most. Az volt az első. Ő akkor kicsit jobbat ment, mint most én. ’92-ben még Jugoszlávián kellett keresztül autózni, éppen kezdődött a délszláv háború. Nem volt semmiféle GSM, Görögországban nem volt mobil hálózat. Most meg már jó korán lehet telefonálni a Lajkó Csabinak (Lajkó Csaba székesfehérvári ultrafutó, 5-szörös Spartathlon teljesítő, a szerk.), hogy jöjjön ki a szántásból és fusson inkább az úton.

- Igen, most meg műholdas követő is van.

- Na jó hát az csak nekünk Sidló Csabi szívjóságából…

- ’93-ban is voltál…

- Akkor Zolikával (Németh Zoltán, bajai ultrafutó, kétszeres Spartathlon teljesítő) közösen fejeztük be, kézen fogva.

- ’94-ben feladtad. Utána nem voltál évekig.

- 2000-ben voltam legközelebb.

- Olyan mély nyomot hagyott benned ez a feladás, hogy nem volt bátorságot elindulni?

- Igen, még annál is nagyobbat.

- Pedig akkor aktívan futottál, nem úgy, mint most.

- Igen, ’94 volt a legjobb futóévem.

- És akkor álltál ki. Hogy volt ez?

- Két vagy három hétre rá 220 km-t futottam 24 órán. Ráadásul úgy, hogy hazabuszoztam Pestre. Egy hétig egyetemre jártam, aztán stoppal kimentem Párizsba és úgy futottam atlétikai pályán ezt a távot, hogy másfél órát aludtam a verseny közben. A szervező jött, hogy tudok-e arról, van egy szabály, miszerint két óra után nem állhatok vissza. Tehát, ha két órát állok, akkor kizárnak. A 400-as pályán kézzel strigulázták, hány köröm van.

Simonyi Balázzsal, az Ultra című film alkotójával, a díszbemutatón.
Simonyi Balázzsal, az Ultra című film alkotójával, a díszbemutatón.

- Ki lehet mondani, hogy a Spartathlon teljesítése nincs egyenes arányban a felkészültséggel vagy a legjobb formával?

- Olivérnek (Lőrincz Olivér, edző, a szerk.) is igaza van, hogy bárki le tud futni egy Spartathlont, meg Bélának is (Szabó Béla, az Ultra című film egyik futó szereplője, a szerk.) igaza van, hogy hatszor nekiesett és egyszer sem sikerült szegénynek. Mind a kettőt el tudom fogadni.

- Mi volt akkor, amikor kiálltál?

- Röviden elfogyott a futhatnékom. Aztán tavaly előtt, amikor Mariosszal erről beszélgettünk, mondta, hogy ’94-ben volt, hogy valahol 60-70 km környékén rossz vizet adtak és a mezőny harmadának-felének hasmenése volt. Én is rosszul voltam, de mások attól még befejezték. Tehát így is be lehet fejezni.

- Milyen volt akkor a 90-es évek elején és milyen most a Spartathlon? Van jelentősebb különbség?

- Biztos van. Akkor még csöndesek voltak a falvak Halkionban, nem sokkal az előtt, ahol feladtam, ott most úgy kell sasszézgatni a visszapillantó tükrök között. Egy utcás kis falucska, a meredek domboldalon szerencsétlenkednek a kísérők, egyre nagyobb terepjárókat bérelnek, egyre több embernek. Akkor alig lehetett látni, hogy az egyáltalán egy ellenőrzőpont és nem csak egy falu.

- Sokkal többen vannak most, mint annak idején…

- Igen, többen vannak, de nagyjából ennyit viselnek el. Halkionban például hol legyen a parkoló? Nem fognak oda három focipályányi parkolót készíteni, mert nincs vízszintes helyük. Vagy szedjék szét, hogy a mezőny egyik felének egy faluval korábban van a találkapont? És aki két embert kísér? Nem annyira működne. Megmondták, hogy 400 emberrel tudnak foglalkozni jó szívvel. A másik pedig, ha tényleg ilyen sokan beérnek - a fele az utolsó két órában -, és nem ennyire enyhe az idő, mint idén, orvosilag elég rázós dolgok történhetnek. Egész egyszerűen, míg ellépnek az egyik embertől, hogy másikat segítsenek a célban, képes elájulni ott helyben. Ilyenkor átteszik gyorsan egy matracra, infúziót kap. Tehát elmolyolnak jó pár percig.

2016-ban, a Spartathlon céljában.
2016-ban, a Spartathlon céljában.

- Most volt a 20. teljesítésed. Mikor döntötted el magadban, hogy ezt a sorozatot nem szakítod meg?

- Ezt én sose döntöttem el. A 2000-es teljesítés jó volt nagyon. Nagyon kicentizett volt. Szerda éjszakai géppel mentem, csütörtök hajnalban voltam a reptéren. Hajnal 4-kor átsétáltam a szállodába, fölébresztettem a portást, mondtam, nekem is kell, hogy legyen itt egy ágy. Mondta, hogy biztos van, ott keressek. A második szobában találtam egy üres ágyat és így indult. A verseny után kedden a hajnali géppel jöttem haza, aznap már dolgoztam. Hétfő este még buli volt, utána már lefeküdni sem volt értelme, mert ki kellett battyogni a reptérre. Aztán Ferihegyről már mentem is dolgozni.

- Szóval akkor ez így spontán jött, hogy minden évben elmész?

- Tényleg nagy élmény volt napvilágnál látni azt az asztalt, ugyanazt a széket, ugyanazokat a pontőröket, ahol hat évvel korábban föladtam tök sötétben, úgy, hogy szépen kicsúsztam a szintidőből. Olyan jó 4 órával előbb, még világosban voltam ott. Most is még többé-kevésbé szürkületben.

- Ez hol volt? Hány km-nél?

- Száztizensok, nagy fának hívják, kettővel Nemea előtt, ez akkor a 33-as pont. Ahogy befordulsz a nemeai völgybe, megy fölfelé az út, van két kis falu, ott vannak meredek részek, aztán mielőtt elér a tetejére az út (mert Nemea egy katlanban van), van jobb oldalt egy baromi nagy fa.

- Az a rész tetszett nagyon…

- Az nagyon-nagyon szép. Én is szeretem, hogy befordulunk a völgybe és ott már nyugalom van.

- Az egy szép rész, körbe hegyek vannak, nehéz, de szép. Az útvonal maga változatlan?

- Abszolút.

- Mit gondolsz arról, hogy állítólag – nem tudom van-e valóságalapja – annak idején nem ezen az útvonalon ment a hírvivő.

- Nyilván lehet. Annyi igaz, hogy várostól városig kellett menni, mert önellátóan akkoriban ezt az utat nem lehetett megcsinálni.

Szintén a 2016-os Korinthoszon.
Szintén a 2016-os Korinthoszon.

- Húszszoros teljesítő rajtad kívül van még valaki?

- Van a Hubert (Karl Hubert, német ultrafutó, a szerk.).

- De ő a 21. teljesítésnél jár, nem?

- Most vagyunk teljesen egálban…

- Tényleg, nem fejezte be idén?

- Nem fejezte be szegény, mert volt egy izomszakadása. A rajt előtt találkoztam vele, mondta, hogy semmi esélye, kihagyott a sérülés miatt két hónapot. Próbáltam vigasztalni, de éreztem, hogy jogosan mondja. A végén megjegyeztük, hogy azért megpróbálta a lehetetlent.

- Van köztetek kimondatlanul versengés?

- Nincsen. Eddig előttem volt, én biztosan nem versengetem vele. Amikor 2012-ben föladta, ott volt a pálya szélén. Odamentem hozzá és megöleltem, megkérdeztem, hogy mi van vele. Akkor túl meleg volt. 9 évvel idősebb nálam, azt mondja, hogy már nem regenerálódik olyan jól. Azt láttam a DUV listán, hogy idei eredménye még nem volt, de az is kiderült, hogy csinált már olyat korábban, hogy a Spartathlon volt az első versenye. Tehát azt gondoltam, hogy ez még nem a világ vége nála. Én mindenkiért szurkolok, aki elindul.

- A verseny előtt neked van valami rituáléd, ami szerencsét hoz?

- Nagyjából ugyanúgy telnek a dolgok.

- Azt tudom, hogy a rajt előtti pillanatok az ölelésekről szólnak.

- Mindenkivel jóban vagyunk, aki hagyja magát. Tényleg vannak, akik hosszú éveken át készülnek, hogy eljussanak oda, van benne egy komoly szerencse faktor is, hogy mikorra sorsolják ki. Én mentesítve vagyok ez alól. Van egy szabály, hogy ha valakinek 10-nél több befejezett Spartathlonja van, az rögtön mehet, ha nevez.

Az Ultra című film bemutatóján.
Az Ultra című film bemutatóján.

- Mi jelent neked még motivációt a Spartathlonban?

- Egy ünnepség, egy családi ünnepség.

- Az útvonalra tudod azt mondani, hogy szép?

- Az útvonal nem szép, az ronda. Ahol szép, ott éjszaka vagy. A tengerpartra mit mondhatnék… 50 körül van egy-két vadregényes szikla, de előtte kikötő, meg légitámaszpont, meg laktanya, olajfinomító. Volt olyan év, hogy futottam az aszfalton és egyszer csak éreztem, hogy jön egy kis árnyék. Hú mondom, ott van egy kis árnyék, fölnézek aztán látom, hogy az egyik kémény kormos füstje volt az, ami árnyékolt. Hát ez nem annyira szívmelengető.

- Az mondjuk kétségtelen, hogy nagyon ünnepélyes az esemény kerete.

- Itt van párhuzamban minden páros évben a Nemea-Olympia, minden adottsága meglenne. Nemeából indul a mezőny, a Spartathlon féltávjától és Olympiában van a cél. De a cél az olyan, hogy volt egy fehér vonal az aszfalton és szóltak, hogy ne fussak most már tovább, kérdem, hogy miért, hát mert ez volt a cél… Idén volt a Spartathlonon spártai célba érkező, városbeli…

- Tavaly is, az hatalmas volt. Kérdeztem, hogy ki ez valami híresség, filmszínész… nem helyi - mondták. Kint voltak több ezren.

- Igen, igen. Meg van olyan, hogy út menti kis településen futottak a helyiek. Ez a mediterrán tempó, tudnak örülni, ha van miért.

- Nekem meglepetés volt Spárta, hogy egy jellegtelen kis település. Azon kívül, hogy van ott egy Leonidasz szobor, más semmi.

- Igen egy porfészek. Nagyon lepukkant mostanra. Az ott lakók hétköznapjai nem lehetnek túl egyszerűek.

- Van valamilyen jövőképed a Spartathlonnal kapcsolatban?

- Amíg enged a családom, nem töröm össze magam, de ha tehetem, elmegyek.

Pódiumon, az Ultra című film díszbemutatóján. Mellette, jobb oldalt a Spartathlon versenyigazgatója, Kostis Papadimitriou.
Pódiumon, az Ultra című film díszbemutatóján. Mellette, jobb oldalt a Spartathlon versenyigazgatója, Kostis Papadimitriou.

- Voltál Marathon des Sables-n, Barkley Marathonon, UTMB-n, ha sorrendet kellene felállítani, milyen lenne a rangsor?

- Mindegyik más miatt szép.

- És nehézségre?

- Annyira sehol nem voltam kilúgozva, mint a három körös Barkley Marathon után. Balázzsal (Korányi Balázs, egykori atléta, közép- és hosszútávfutó olimpikon, 600 és 800 méteres síkfutás országos csúcstartó volt, kétszeres Spartathlon teljesítő, a szerk.) elmentünk vacsorázni és amikor a villát beleszúrtam a kajámba begörcsölt a kezem, aztán kezdtem kihajtogatni, begörcsölt a másik is, kérdezte Balázs, hogy etessen-e, mondom annyira még nincs baj.

- És a Marathon des Sables, az ugye egy több napos verseny?

- Az egy sprint verseny, ott nagyon gyorsnak kell lenni. Iszonyú fiatal voltam, nagyon jól regenerálódtam. Nagyon szép volt.

- Az UTMB hogyan illik ebbe a sorozatba?

- Az is nagyon klassz volt. 2014-ben voltam. Lenyűgöző a környék, nekem szívfájdalmam volt, hogy egy részét éjszaka tettük meg. Nagyon sokszor eléheztem. Nem bírtam a hosszú egy irányú felfeléket. Volt, hogy leültem, ettem, nézelődtem, aztán volt, hogy el is aludtam. Ilyenkor páran belém rúgtak, hogy kell-e valami, mondtam, hogy nem-nem, mindjárt megyek tovább. Tényleg csodaszép.

- Az UTMB-n volt holtpontod? Amikor azt mondtad, hogy ááá ez most sok?

- Mikor is volt, hogy hosszú versenyt feladtam…

- A pontból B pontba tartót nem szoktál…

- De voltak olyanjaim is, például föladott Kinizsi 100-am is van.

A 2016-os Korinthosz céljában.
A 2016-os Korinthosz céljában.

- Ezek megviselnek utána, vagy van ésszerű magyarázat?

- A Kinizsinél például valami esős május volt, majd kisütött a nap, borzasztó pára volt, szétázott a talpam, Tokod után már nem volt semmi kedvem kínlódni. Bebattyogtam Tokodra, aztán szépen hazabuszoztam. Meg egy másikat is föladtam, jó mondjuk 3 vagy 4 nappal később már műtötték a homlokomat, mert olyan homloküreg gyulladásom volt, tele volt trutymóval az egész.

- Tehát akkor a Spartathlon a best of…

- A szívemhez közel áll. De a többi is nagyon szép, tehát az UTMB-n is látszott, ha rászánnék 20 évet biztos bedolgozhatnám oda is magam és ismernének, szeretnének annyira, mint a Spartathlonon, de tartok tőle, nincsen csak erre 20 évem.

- Csináltál régen egy statisztikát az UTMB-ről és a Hard Rock-ról, arról, hogy az érintett települések milyen átlagmagasságban vannak. A Hard Rock átlagmagassága ezer méterrel magasabban van. Meg az volt a kicsengése, hogy az UTMB mennyire fejlődik a Hard Rock pedig puritán, egyszerű, más mentalitást képviselnek.

- Praktikusan a Hard Rock ott kezdődik szintben, ahol az UTMB-nek vége van, a Hard Rockon volt olyan hágó, hogy CB átjátszó relét szereltek, hogy a pontot el lehessen érni a völgyben.

- A Hard Rockra elmennél?

- Érdekelne, tetszene, de ott is sorsolnak. Hobbi terepfutóként, vagy hát nincs is igazán terepen eredményem, eléggé nehézkes. Sok éven át kellene nevezni és ha már sok éven át nem húztak ki, akkor nő az esély.

19-ik alkalommal a Leonidasz szobornál
19-ik alkalommal a Leonidasz szobornál

- Van még verseny, amit szeretnél?

- Sok szép verseny van…

- De amit kinéztél és mondjuk betervezted jövőre?

- Ervin (Szitó Ervin, ultrafutó, a szerk.) hívott, hogy kísérjem el a jövő februári espoo-i 24 órásra. Helsinki mellett van, 400-as fedett pályán. Gondoltam, hogy elkísérem, futni nem fogok, de legalább találkozom majd finn ismerősökkel. Erre mondja, hogy menjünk el utána még a Key West-re is, a Keys 100-ra. Szóval arra megyünk…

- Sérülésed volt valaha?

- Ínhüvely-gyulladás, ficam, de komoly nem volt. Sosem erőltettem annyira a futást.

- A jógát még csinálod?

- Tornázom, mert muszáj kicsit hajolgatni, talán többet is kellene törzsizmot erősíteni, de ehhez a szintű nem futáshoz, pont elég, amit csinálok.

- Idén tervezel még valamit?

- Áááh…nem. Majd Szilvi (Lubics Szilvia által szervezett ultrafutó tábor, a szerk.) hív a jövő év elején, hogy mikor lesz a tábora. Oda megyek legközelebb.

- Valójában miért futsz?

- Kikapcsolódásnak.

- De akkor egészen keveset kapcsolódsz ki - évi 800 km, az nem sok…

- Na jó, de én szeretem például a Rákóczi túróst is, de ha elém raknak egy tepsit, akkor egy darabig nem fogom szeretni…

Tovább olvasok
A hétvégi Zugspitz Ultratrail Basetrail versenyszámát a magyar Horváth Tímea nyerte

A hétvégén került megrendezésre Németország legnagyobb terepfutó eseménye a Zugspitz Ultratrail. A versenynek hagyományosan Grainau ad otthont és ez volt a kilencedik rendezés.

Igenis futhatsz várandósan - de vannak szabályai!

Aki futott babatervezés előtt, annak a várandósság idején se kell lemondani róla. De vajon, mire kell odafigyelni?

A legfontosabb dolgok, amiket tudnod kell a napozásról

Menthetetlenül beütött a nyár, hétvégente tele vannak a strandok és naptej illat járja be a levegőt. Na de mire kell figyelni miközben sütteted a hasad?

Te is alulteljesítesz? Ennyi alvás kellene ahhoz, hogy beinduljon a fogyás

Sokszor nem csak az edzések mennyiségét kellene növelni, és a vacsora mennyiségét csökkenteni ahhoz, hogy leadj pár kilót: a fogyásban bizony az éjszakai alvásnak is komoly szerepe van!

Így lesz egyre könnyebb hosszabb távokat futnod

Úgy érzed, lassan eljön az idő, hogy növeld a távot, de ezt úgy csinálnád, hogy élvezed is a dolgot? Fogadd meg a következő tippeket!

„Vagy meghalsz vagy újjászületsz, de semmiképpen sem maradsz ugyanaz többé” – beszélgetés Janek Noémivel, az UTH női győztesével

Alig egy éve, hogy megjelent az egyre erősödő és folyamatosan fiatalodó hazai női terepfutó mezőny élvonalában egy fiatal lány, aki magabiztosan áll a dobogó valamelyik fokára minden megmérettetésen, amelyen rajthoz áll. Janek Noémi eddigi leghosszabb versenyén, az Ultra-Trail Hungaryn első lett a női mezőnyben.

Futni jó, jó ügyért még jobb – most az óceánoké a főszerep!

Az óceánok világnapján az adidas elindította idei Run For The Oceans kihívását, mely egészen június 16-áig tart.

Kell egy kis motiváció? Tanulj a 103 éves világrekorder futónőtől!

A 103 éves Julia "Hurricane" Hawkins szerint mindig érdemes új dolgokat kipróbálnunk. Ő is így tett 100 évesen, amikor futni kezdett, egy évvel később pedig már világrekorder lett. Ha valaki, ő tudja, miben rejlik a fittség - tanulj tőle!

Miért fontos, hogy minél több időt tölts a zöldben?

Egy tanulmány rámutatott arra, hogy minél több időt tölt egy gyermek zöld környezetben, annál jobb esélye van arra, hogy felnőttként boldogabb legyen.

Megjelent a nyár első Runner's World magazinja – főszerepben a terepfutás!

A nyár első lapszáma nagyon izgalmas témákat tartogat, véletlenül se hagyd ki!

A hétvégén lezajlott az ország legnagyobb terepfutó eseménye, a Salomon Ultra-Trail Hungary

A versenyen 4 távon álltak rajthoz a terepfutók. A mezőnyben a hazai indulókon kívül számos külföldi versenyző is megmérettette magát.

2019 Trail World Championships: eredmények, fotók a portugál terepfutó VB-ről

Szombaton lezajlott a Nemzetközi Terepfutó Szövetség (ITRA) terepfutó világbajnoksága.

Kezdő vagyok, hogy fussak a nagy melegben? A futóedző 3 szabályát érdemes betartanod!

Végre itt a nyár, a kánikula, ám ez nem kell, hogy eltántorítson a futóedzésektől! Persze hőségben futni nem gyerekjáték, viszont sokkal könnyebb lesz az edzés, ha betartod a legfontosabb szabályokat!

A legszebb terepútvonalak határon innen és túl

Nedjalkov Balázs terepultrafutó összeszedte a kedvenc útvonalait, ahol nem csak futni jó, de felfedezni a tájat is fantasztikus!

Ultra Trail Hungary: egy hosszú út (vég)állomása

Most még nagyon friss az egész. Most kell megírni. Még emlékszem tisztán, milyen, amikor lefejtem a büdös, izzadt göncöm a célba érkezés után. Emlékszem mennyire fáj, amikor végigfolyik a víz a kidörzsölt testrészeimen…

Csak futnod kell, és már ezzel is hozzájárulsz egy tisztább jövőhöz! - Csere Gáspár és Dani Áron beszámolója

Csere Gáspár és Dani Áron hosszútávfutók is futottak az óceánokért, hogy hogyan, az kiderül a legújabb versenybeszámolójukból.

Fokozatosan, vagy egyik napról a másikra érdemes kiiktatni a cukrot az étrendből?

Végre eldöntötted, hogy búcsút intesz a cukroknak, de nem tudod, hogyan kezd bele? Mi a hatékonyabb: apró lépésekkel vagy drasztikusan megszabadulni az édességektől? Szakértői tippek követkenek!

Jó, jó, kell a pihenés nap közben, de nagyon nem mindegy, mennyi!

A mediterrán népek aztán tudják a jó teljesítmény titkát! A sziesztázás tényleg remek dolog, de nem mindegy, mikor és mennyit pihensz, mert könnyen átkapcsolhatsz zombi-üzemmódba!

Futással megmenteni a világot?

5 mód, hogy futóként felvedd a harcot a futókat érintő egyik legnagyobb környezeti problémával, a klímaváltozással.

Íme a futó, akinek 50 éve nem volt pihenőnapja

50 évnyi futás minden egyes nap: itt tart most Jon Sutherland, aki nem különösebben híve az egyébként igen fontos pihenőnapoknak. A 68 éves férfi tényleg elképesztően fitt: ismerd meg az edzésmúltját!

Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatójaként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A hazai edzőképzésben több mint 15 éve jelen vagyok szaktárgyi oktatóként. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

A HŐSÉGBEN SINCS MEGÁLLÁS!

Csak 3585 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem