Borítókép: Kéttucatnyi futóverseny "zöldre vált", száműzi az egyszer használatos poharakat

Kéttucatnyi futóverseny "zöldre vált", száműzi az egyszer használatos poharakat

Forrás: Freepik.com
Közös nyilatkozatban vállalják nagy tömegeket vonzó futóversenyszervezők, hogy rendezvényeiken ezentúl nem találkozhatunk egyszer használatos műanyag vagy papírpoharakkal.

“Eljött az a pillanat, amikor mi, versenyszervezők, környezetünk megóvása érdekében meghatározó, markáns változtatásokat vezetünk be eseményeinken, melyben számítunk a Ti támogatásotokra is! VERSENYEINKEN, A FRISSÍTŐPONTOKON A MAI NAPTÓL NEM HASZNÁLUNK SE MŰANYAG, SE PAPÍR EGYSZERHASZNÁLATOS POHARAKAT.

Átvesszük a terepversenyeken már jól bevált szlogent és módszert: HOZD EL A SAJÁT POHARADAT!

A továbbiakban a frissítést a versenyzőknél lévő poharakba, kulacsokba, vagy ivótartályokba biztosítjuk! A frissítőpontokon - a torlódások elkerülése érdekében - az eddigiekhez képest hosszabb állomásokat biztosítunk, és megfelelő számú ÖKO frissítőasztalt állítunk fel. Mind az izotóniás italokat, mind pedig a vizet saját maguknak tudják vételezni, így ezzel KÖZÖSEN és drasztikusan CSÖKKENTHETJÜK az eseményeinken keletkező SZEMETET!

Hiszünk benne, hogy MEG KELL TENNÜNK az első lépéseket!

Bízunk abban is, hogy közös erővel mostantól nem csak a versenyeken, hanem a hétköznapjaink során is mindannyian egyre zöldebb életvitelt tudunk megvalósítani, mert a szlogen nem csak a "szomszédra" hanem ránk is igaz:

A FÖLDET NEM APÁINKTÓL ÖRÖKÖLTÜK, HANEM UNOKÁINKTÓL KAPTUK KÖLCSÖN!

A pohármentes verseny kezdeményezéshez alapítóként jó pár versenyszervező már csatlakozott, de reméljük, hogy további szervezők is felveszik velünk a kapcsolatot és száműzik versenyeikről az egyszerhasználatos poharakat.”

– írták közleményükben a szervezők, akik összesen egy évben legalább kéttucatnyi futóversenyt rendeznek, és több tízezer embert mozgatnak meg.

Ezeken a versenyeken ezentúl a futók által magukkal vitt poharakba, kulacsokba, tartályokba töltik majd a frissítőt. Hogy elkerüljék a torlódásokat, hosszabb állomásokat állítanak majd fel. A szervezők azt várják, hogy a saját feltöltéssel drasztikus mértékben tudják csökkenteni a szemetet.

A pohármentes kezdeményezéshez a következő versenyek csatlakoztak, de az alapítók remélik, hogy még sokan követik őket:

  • Márkus István Öcsi - Bodri Trail, Black Hole, Borvidék Félmaraton, Fut a Birtok, Korinthosz, BB24 Bonyhád-Bátaszék
  • Markus Hohnstädt - Panorámafutás, Dunakanyar Félmaraton, Panoráma Trail, Moonlight Run
  • Keczán Pál & Keczán Máté - Austrotherm Tihanyi Félmaraton, Mapei Szigligeti Félmaraton, újHÁZ Centrum Napfelkelte Félmaraton, Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaraton, Europe Run
  • Bedő Bea - Intersport Keszthelyi Kilométerek
  • Zelcsényi Miklós - NN Ultrabalaton, Ultra Tisza-tó-130, Burgerking Ultrabalaton Trail, Parlament Run, dm Balaton Run, Generali Night Run Budapest, Polar Kenese Futam, Generali Run Balatonfüred, Primavera Balatonman Kenese Triatlon Fesztivál
  • Gusztos Péter - SUHANJ! 6, Urban Trail
Forrás: Freepik.com