gyűrű,nemesacél,

Nemesacél kontra fehérarany karikagyűrű

Manapság nem csak a karikagyűrű árát nézik a párok, hanem annak tartósságát és időtállóságát is. Melyik a legjobb választás azoknak, akik a fehérarany és a nemesacél színét preferálják? Ismerjük meg az ezekből készült gyűrűk előnyeit és hátrányait.

Ár-érték arány

Az egyik legfontosabb szempontok egyike, hogy a megadott ár függvényében mennyire tartós az adott ékszer. Hiszen korántsem mindegy, hogy egy életre szóló ékszerért fizetünk ki ugyanannyit vagy egy kevésbé strapabíróért. A legerősebb nem is kérdés, hogy a nemesacél/titánium, ami jóval tartósabb, mint az arany. Mivel az arany egy alapvetően meglehetősen puha fém, így szükséges az ötvözése különböző fémekkel. Ez okozza többnyire a színbeli eltéréseket, mint a sárga-, a fehér- és a rozéarany. Ennek ellenére is sokkal könnyebben sérül, mint a fent említettek, így a tartósság versenyét a nemesacél nyerte.

Ár tekintetében is ő lesz a befutó, mivel az aranykarikák töredékéért is hozzájuthatunk. Az arany mellett szól ellenben, hogy óriási választékkal rendelkezik, így nem igazán lehet olyan kérést találni, amire ne lenne opció. A nemesacél ékszerek piaca is folyamatosan bővül.

Szín, méret és allergia

Szín tekintetében az arany igen változatos, de a fehérarany gyűrűk színe idővel veszít az eredeti árnyalatból. A színét ez az ékszer a ródiumbevonatnak köszönheti, ami bizonyos hatásokra kopásnak indul, így kicsit sárgás lesz az idő múlásával. Ilyenkor célszerű ékszerészhez látogatni ródiumozás címén, hogy visszanyerje eredeti állapotát.

A nemesacél karikák ezzel szemben állandó fényben tünökölnek, és később sem veszítenek árnyalatukból.

A méret szerencsére elég rugalmasan kezelendő az arany- és az ezüstgyűrűk esetében. Könnyen bővíthető és szűkíthető minden ilyen ékszer, szemben a nemesacél darabokkal. Keménységüknek köszönhetően nagyon nehezen, sőt legtöbbször egyáltalán nem változtathatóak a méreteik. Ezért azoknak, akiknek gyakran ingadozik a súlyuk, nem biztos, hogy a legjobb választás.

Egyre gyakrabban hallani, hogy fémallergiában szenvednek a párok, így rendkívül nehéz megtalálniuk a megfelelő karikagyűrűt. Az arany minden esetben ötvözve van valamilyen egyéb fémmel, mint például nikkellel, ha fehéraranyról van szó. Ebben az esetben a legtöbbször a palládiummal való ötvözés segíthet, ha a pár ragaszkodik az arany karikához.

A nemesacél és titánium karikagyűrűk ellenben maximálisan antiallergének, így biztosan nem okoznak kellemetlen reakciót.

Érdekelnek a különböző karikagyűrűk? Szemügyre vennéd az arany különböző variációit, hogy lásd, milyen is az aktuális kínálat? Keresd a karikagyuru.hu oldalát, és válogass kedvedre!