Borítókép: Mi a teendő, ha úgy érzed, most egyszerűen nem megy a futás?

Mi a teendő, ha úgy érzed, most egyszerűen nem megy a futás?

Forrás: Getty Images
Lemész az edzésekre, futsz hajnalban vagy késő este, nagyjából az étkezésre is odafigyelsz, de mégis azt érzed, hogy mostanság nem megy a futás. Mitévő legyél?

Mindenkivel előfordul, hogy belead apait-anyait, de mégis azt tapasztalja, hogy minden egyes futás kínszenvedés, nemhogy javulna a teljesítménye, még akár romlik is. Nem is esik jól, nem is megy. Mi a fene van ilyenkor?

  • Ha nem csak a futásban érzed, hanem az élet minden területén nyomott vagy, érdemes elmenni egy átfogóbb vizsgálatra, hiszen akár valamilyen egészségügyi probléma, vagy vitaminhiány is állhat a háttérben. Ez lehet az oka egy általános fáradékonyságnak is, amitől alapvetően a kedved is rosszabb.

  • Előfordulhat, hogy túledzetted magad a korábbi időszakban (talán úgy, hogy észre sem vetted igazán), és totálisan kiégtél! Kezdj el újra örömből futni: ne nézd a kilométereket, a tempót, csak indulj el, és élvezd. Hagyd a versenyeket, és engedd el egy kicsit a teljesítmény hajszolását.

  • Az is lehet, hogy 1-2 futásmentes hét segítene új lendületet kapni. Ne fuss egyetlen kilométert sem, helyette erősíts, jógázz, ússz vagy bringázz, menj el masszázsra, esetleg olvass a futásról. Olykor nincs másra szükség, csak egy kis szünetre, hogy utána az ember új lendületet kapjon!

  • Ha eddig önállóan edzettél, most érdemes elmenni szakemberhez, vagy egy futóklubba, ami egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat, új motivációt adhat. Hiszen az is lehet, hogy csak egy külső szemlélő és segítség kell ahhoz, hogy kiszúrja, mi nem működik.