Borítókép: Tippek, amikkel elkerülheted a verseny utáni rosszkedvet

Tippek, amikkel elkerülheted a verseny utáni rosszkedvet

Forrás: getty images
A versenyek teljesítése után jelentkező depresszió gyakoribb, mint gondolnád.

Szakértők szerint viszont nincs ok az aggodalomra, ez a jelenség teljesen normális.

Miért vagy levert a verseny után?

Egyrészt azért, mert a verseny előtt hónapokig a futásnak rendelted alá az életed többi területét, mindent megtettél azért, hogy elérd a kitűzött célt. A fizikai edzés mellett pedig mentálisan is felkészültél a megmérettetésre. Amint viszont nincs célod és nincs meg a megszokott rutinod, kicsit elveszettnek, lehangoltnak érezheted magadat.

A jó hír viszont, hogy tehetsz ellene, csak néhány tippet érdemes betartani. A következő módszerek segíthetnek:

1. Tanulj a versenyből!

Akár jól sikerült a versenyed, akár nem, érdemes összeszedned, mik azok, amiken lehetne csiszolni a következő alkalommal és miket csináltál jól.

2. A végeredmény helyett a folyamatra koncentrálj!

Sok futó megkérdőjelez mindent, amit a versenyért tett, ha azt nem olyan eredménnyel zárja, mint szerette volna. Azt érdemes fejben tartani, hogy rengeteg olyan tényező van, amit nem tudsz kontrollálni. Ilyen például az időjárás is. Ha viszont csak az eredmény motivál, akkor hatalmasat csalódhatsz, ha nem a te nyakadba kerül az aranyérem.

3. Maradj kapcsolatban az edzőtársakkal!

Azért is megviselhet a verseny utáni időszak, mert tudod, hogy kevesebbet találkozol azokkal a futókkal, akikkel együtt készültél. Ennek a megoldása viszont nagyon egyszerű. Beszéljétek meg, hogy hetente, kéthetente elmentek együtt mozogni, vagy enni valami finomat.

4. Koncentrálj másra!

Ha marad egy kis szabadidőd, keress új hobbikat, próbálj ki új sportokat, találkozz azokkal, akiket kissé elhanyagoltál a felkészülésed során. Így egy perced sem lesz arra, hogy a negatív gondolatok átvegyék az uralmat feletted.

5. Nevezz egy másik versenyre!

Természetesen fontos, hogy mielőtt nekiállnál egy újabb felkészülésnek, megfelelően regenerálódj fizikai és mentális szempontból is. Ha a lista többi elemét kipipáltad, akkor viszont bátran nevezhetsz egy következő versenyre!

Fel a fejjel!

Olvasnál még a témában?