Borítókép: Mentális trükkök, amikkel tovább & gyorsabban bírsz majd futni

Mentális trükkök, amikkel tovább & gyorsabban bírsz majd futni

Forrás: Getty Images
A mentális edzés is fontos, nem csak a fizikai!

Tudatosítsd magadban, hogy a futás nehéz. Igen! Ha könnyű lenne, mindenki megcsinálná, de nem így van. Szóval, épp az a különleges benned, hogy te lefutod a kitűzött távokat. Tehát készülj fel arra fejben, hogy nehéz lesz: mert, ha tudsz egy akadály létezéséről, sokkal könnyebb átlépni, mintha a semmiből bukkanna fel! Ez pedig őrületes önbizalmat ad.

Ne csak a testedet, de a kitartásodat is trenírozd. Ugyanolyan fontos részletként gondolj rá, mint az edzésekre, táplálkozásra, megfelelő regenerálódásra.

De hogyan is kezdj bele?

  1. Ahelyett, hogy másodpercenként az órádra tekingetnél, és azon stresszelnél, hogy mennyi a pace-ed, tarts olyan edzést, amikor kizárólag a tested jelzéseire figyelsz. Például nézd meg: ha mondjuk jön egy olyan gondolat, hogy „ma nem vagyok jó formában” , tutira követi egy testi tünet is, egy vádli feszülés, szapora légzés… stb.

  2. Alkalmazd a belső monológ módszerét, amit elit sportolóknál is használnak. Mondj olyanokat magadnak, mint „ez az, ma nagyon jól megy!” vagy „kemény vagyok, és kitartó!”. Nem is gondolnád, mennyire hatásos ez a motivációs eszköz.

  3. Futás előtt nézegess vicces GIF-eket (szerinted miért osztunk meg annyit a Facebook-oldalunkon?), videókat, közben hallgass pörgető zenét vagy szórakoztató podcastet, a lényeg, hogy abszolút pozitív hangulatban vágj neki az edzésnek.

  4. Vizualizálj: képzeld el magadat naponta többször, mint egy nagyon fitt és kemény sportoló, aki könnyedén fut fel az emelkedőkre és lazán szakítja át a célszalagot.

  5. Találj ki egy nagyobb célt: lehet az, hogy rászoktatod a gyereked a futásra, vagy pénzt gyűjtesz egy alapítványnak. A lényeg, hogy olyan legyen, amit akkor sem adnál fel, ha a futást igen. Ez majd tovább visz!