futás télen

5 tipp, ha az újévi fogadalmad a futás

Forrás: Getty Images
Újévi fogadalomként elkezdesz futni? Ez szuper, de fogadd meg tippjeinket is, hogy még tavasszal is kitartson a kezdeti lelkesedés!

Nincs is jobb újévi fogadalom a futásnál, és a statisztikák azt is bizonyítják, hogy azok a futók, akik januárban kezdenek bele a rendszeres edzésekbe, hosszabb távon is sokkal kitartóbbak lesznek. A téli kemény mínuszokban végzett futás ugyanis mentálisan is erősít, és ha ilyenkor kezdesz futni, akkor garantáltan elszánt vagy, és semmi nem fog tudni megállítani a céljaid elérésében. Ha pedig megfogadod az alábbi tippjeinket, úgy a futás hosszú távon a mindennapjaid, az életed szerves részévé válik, olyan szenvedéllyé, amely nélkül el sem tudod majd képzelni az életed. És nem is akarod.

  1. Fektess be egy igazán jó futócipőre - A futás a legegyszerűbb sport, hiszen csak egy pár cipő kell hozzá az akaraterődön kívül, és már kint is vagy a lakásból, és róvod a kilométereket. Ez így is van, de az az egy cipő nem mindegy, hogy milyen! Semmiképp se egy régi, kitaposott dorkóban indulj az első futásokra, mert nagyon hamar kellemetlen fájdalmakkal szembesülhetsz, így a nagyratörő célokból villámgyorsan kudarc lesz. Egy jó futócipő nélkülözhetetlen alapdarab, és ha hosszú távú kapcsolatot szeretnél kiépíteni a futással, úgy egy futócipő vásárlás lesz a siker kulcsa. Igen, már egyből az elején.

  2. Kezdd apró lépésekkel - 15-20 perc elsőre bőven elég Nem kell, hogy egyből körbefusd a Margitszigetet, vagy azonnal 5 kilométerrel indíts. Az első edzéseket inkább időben mérd, ne távban, ehhez pedig nincs is semmi szükség okosórára, telefonos applikációra, vagy pulzusmérésre.

  3. Mindig tarts pihenőnapot - Nagyon könnyen előfordulhat, hogy annyira elkap a flow, hogy minden nap kikívánkoznál, de ne tedd! Teljesen új inger éri a szervezeted, az elvégzett edzést pedig fel kell dolgoznia a testnek. A legjobb, ha az első hetekben 2-3 futós napot tartasz, melyek mellett tarts pihenőnapokat. Ahogy növeled az edzések számát, és azok hosszát, úgy egyre jobban fogod majd várni ezeket a napokat is, hidd el.

  4. Tűzz ki elérhető célokat - Azért kezdesz futni, mert lefutnád a maratont? Szeretnél megállás nélkül legalább egy órát futni? Szuper ötlet, de az első lépésekkor ne ez járjon a fejedben. A nagy, úgynevezett fő célodat bontsd fel részcélokra, és tűzz ki határidőket. Például, ha két éven belül tervezed a maratont, akkor nézd ki a verseny dátumát, majd számolj vissza, és párhónapos ciklusokban gondolkozz. Először legyen meg a 10 km, majd a félmaraton, végül egy háromórás futás.

  5. Ünnepeld a mérföldköveket - Sikerült életed első 10 kilométere? Szuper! Akkor megérdemled a jutalmat. Ilyenkor pedig ajándékozz magadnak valami szuperhasznos futó kiegészítőt, például egy új zoknit, egy kézikulacsot, vagy egy sportórát. Ha mindig van, ami előre visz és motivál, akkor fél év múlva, 30 fokban is éppoly lelkesen indulsz majd futni, mint január 2-án, mínusz 10-ben.