maraton, világcsúcs, jelmezes futás, guinness rekord,

Világcsúcsot futott a sárgarépának öltözött futó

Forrás: Getty Images
Jordan Maddocks ráadásul nem akármilyen távon érte el a különleges címet, maratont teljesített jelmezes futóként.

Az amerikai futónak már volt egy világcsúcsa, övé a leggyorsabb banán jelmezben elért maratoni rekord is, most viszont bezsebelte a zöldség jelmezes változatot is.

Január 16-án, a Rock n' Roll Arizona Maratonon történt a Guiness-rekord döntés, Jordan Maddocks célideje 2:44:12 lett. Ez az eredmény önmagában is tiszteletreméltó, hát még répának öltözve. Jordan számára nem idegen a jelmezes csúcsdöntés műfaja. 2020-ban banánnak öltözve teljesítette ugyanezt a maratont, akkor 2:41:27 alatt ért célba, hat perccel túlszárnyalva a gyümölcsös csúcsot.

Growing up I struggled with substance abuse. Luckily, I found an outlet through running that challenges me with goals...

Posted by Jordan Maddocks on Friday, January 14, 2022

Jordan azért döntött úgy, hogy banán ruhában fut, mert tüdőtranszplantáción átesett barátját szerette volna ezzel a vicces futással megnevettetni. „Az ötlet akkoriban vadnak tűnt” – mondja. „Tudtam, hogy a jelmezem feldobja a barátom lelkét, aki nehéz időszakon ment keresztül.” Jordannak egyébként 2 óra 34 perc az egyéni legjobbja maratoni távon – ez az idő jelmezmentes. „2017-ben még négyórás maratoni futó voltam. Azóta elkezdtem dolgozni Tommy Rivers Puzey-vel, hogy kvalifikálni tudjak a Boston Maratonra, végül gyorsabb lettem.”

Az általa választott sárgarépa jelmez szimbolikus jelentéssel bír Jordan életében. „Korábban kábítószerproblémákkal küszködtem, a futás volt a kiút abból az életmódból.” A múlt hétvégi futás jótékonysági célokat szolgált, a Release Recovery Foundation elnevezésű szerveztért futottam, amelynek célja a függőségekkel és mentális betegségekkel küzdők megsegítése. A szervezetet Zac Clark maratonista alapított. A futás és az elért rekord hatására, Amerika legnagyobb zöldségipari vállalata, a The Green Giant bejelentette, hogy 5000 dollárt adományoznak Jordan Maddocks adománygyűjtő erőfeszítéseihez.

maraton, Jordan Maddocks, világcsúcs, guiness rekord,
Forrás: Getty Images

„Ha van valami, amit a futás megtanított, hogy soha nem késő elérni a céljaidat” – mondja Jordan, aki egyelőre nem folytatja jelmezes világcsúcsdöntő futásait, a 35 éves futó következő célja, hogy kvalifikálja magát a 2024-es amerikai olimpiai maratoni próbára, ehhez igazítja a következő évek edzéseit.