Borítókép: Usain Bolt egyéniben nem arannyal búcsúzott a sporttól az atlétikai vb-n

Usain Bolt egyéniben nem arannyal búcsúzott a sporttól az atlétikai vb-n

Forrás: getty images
A rajongók ledöbbentek az eredményen.

A világ felkészült az ünneplésre, hogy Usain Bolt még egyszer, utoljára megmutassa mindenkinek, hogy mit tud a londoni atlétikai világbajnokságon.

Azonban Bolt a harmadik helyen végzett 9.95-ös idővel, az aranyérmet végül Justin Gatlin szerezte meg (az ő eredménye 9.92). A második pedig Christian Coleman (9.94), amerikai futó lett. Egészen szombatig Bolt egyetlen 100 méteres döntő aranyérmét sem vesztette el, egyedül 2011-ben diszkvalifikálták egy elrontott start miatt.

A 35 éves Gatlin eléggé elérzékenyült, amikor meglátta, hogy első lett. Az olimpián rengetegen fütyülték ki, hiszen kétszer is eltiltották a versenyzéstől doppingolás miatt.

„Mindig erről a napról álmodtam. Keményen megdolgoztam ezért. Nem szabadott önzőnek lennem, hiszen tudtam, hogy másokra is szükségen lesz ahhoz, hogy elérjem a célom”
nyilatkozta Gatlin az NBC-nek.

2001-ben egyébként Gatlint felfüggesztették egy amfetamint tartalmazó gyógyszer miatt, amit gyerekkora óta szedett. Később ezt lerövidítették, ám 2006-ban tesztoszteron fogyasztása miatt 8 évre eltiltották (ezt később 4 évre csökkentették). A futó végig tagadta a vádakat.

A 30 éves Bolt a világ legeredményesebb sprintere 8 olimpiai aranyéremmel és 8 világrekorddal. Rengeteg szurkoló szívébe lopta be magát, hiszen imádta szórakoztatni a közönséget, igazán karizmatikus jelenség. 2012-ben jelentette be, hogy az idei vb után fog visszavonulni. (Ettől függetlenül augusztus 12-én még lesz egy 4x100-as váltóversenye).

Az eredmények után az interneten beindult a találgatás, hogy mi történt volna, ha Coleman nyerte volna az aranyat, vagy ha nem a dopping miatt kétszer is eltiltott sportoló nyeri a versenyt. Ezt már sosem tudjuk meg.

Gatlin később elmondta, Bolt gratulált neki a győzelemhez és hozzátette, hogy megdolgozott érte.

Neked mi a veléményed?

Ha szeretnél javítani a teljesítményeden, hogy legalább olyan jól fuss, mint Usain Bolt, vesd be a következő gyakorlatokat!