szőnyi ferenc,race machine,ironman

Szőnyi Ferenc októberben egy 20-szoros Ironmannek vág neki, ahol cél a világcsúcskísérlet

Forrás: BiotechUSA
Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet viselő komáromi sportoló októberben Mexicóban, a Decaultratri World Cupon nagy ambíciókkal áll rajthoz. Egy 20x Ironman versenyen indul, ahol nemcsak első helyezett szeretne lenni, de a világcsúcsot is megkísérli megdönteni.

Vannak a futók, a kerékpárosok, az úszok, a triatlonisták. Meg van Szőnyi Ferenc. A legek embere. Hihetetlen távokat teljesít, a legextrémebb körülmények között, hidegben és melegben, hegyen és völgyön, vízen és szárazföldön. Csupán 43 évesen kezdett el sportolni, most, 55 évesen pedig jobb formában van, mint valaha. Az elmúlt 12 évben az egész világot lenyűgözte. A nagyközönség leginkább a Himalájában megrendezett, a világ legkeményebb ultrafutó versenyének tartott The Hell Race kapcsán jegyezte meg a nevét. A 480 km-es futóversenyt kétszer – két egymást követő évben – is egyedüliként teljesítette, másodjára ráadásul 4 órával meg is javította az eredményét.

Ilyen sportmúlttal a háta mögött Ferenc nyugodtan hátra dőlhetne és ülhetne a babérjain, azonban ő nem az a fajta. Egyfajta csodaként tekint késői pályafutására és különleges fizikai adottságaira, amit mindaddig szeretne kiaknázni, amíg az idő engedi, amíg elég erősnek és bátornak érzi magát. Az ultrasport fejedelme a 2019-es évre a triatlont tűzte zászlajára, az egész évet ennek szentelte, azért, hogy októberben elindulhasson az idei év csúcsversenyén, a mexikói Leonban megrendezésre kerülő Decaultratri World Cupon. Itt egy 20x Ironmant szeretne megnyerni, és megkísérli megdönteni a litván Vidmantas Urbonas által még 1998-ban felállított 437:21:40-es világcsúcsot. Október 5-én reggel 7.00 órakor rajtol el a – még leírni is szörnyű – 76 km úszásból, 3 600 km kerékpározásból és 844 km futásból álló verseny, melynek szintideje 28 nap.

Nem mellékes információ, hogy ezt a kihívást a Racemachine 2010-ben már teljesítette, sőt meg is nyerte, így immáron másodjára vág neki annak, ami saját bevallása szerint a legnehezebb verseny volt az életében. Ha sikerül elérnie a kitűzött célt, úgy az egyedüli sportoló lesz a világon, aki kétszer is teljesített 20x Ironman, azaz dupla deca versenyt.

A 18 induló a medencében kezd, a 76 km-es úszással, ami mindent eldönt. Ez ugyanis olyan megterhelés a szervezet számára, mely után rendkívül küzdelmes és fájdalmas kerékpározni és futni, ha lehet még egyáltalán. A triatlon három sportága közül az úszás Ferenc gyenge pontja. 44 évesen tanult csak meg úszni, és a mai napig nem igazán technikás és gyors, azonban úgy látja, jobb állapotban van a végére, mint a többiek, akik közül van, aki bizony elveszíti a járás- és futásképességét. Az úszást 3 600 km kerékpározás követi, amit egy parkban kell teljesíteni, majd 844 km futás. A magasság 1700 m lesz tengerszint felett, így kis oxigénhiányra is számítani kell. Az indulók közül potenciális ellenfél lehet az orosz Vladimir Matveev és a svéd Kristian Kristiansen.

Ferenc támogató háttérországot tudhat maga mögött. A versenyre párja, Menyhárt Szilvia kíséri, aki rendszeres kísérője a versenyeken, ami a kísérő számára is komoly mentális és fizikai kihívást jelent. A speciális táplálkozáshoz nélkülözhetetlen táplálékkiegészítőket a BioTechUSA biztosítja számára.

szőnyi ferenc,racemachine,ironman

Mit viszel magaddal egy versenyre?

Alapszabály, hogy biztosra kell menni, így mindenből dupla vagy tripla mennyiséget viszek. Ruházatból gyakorlatilag mindent: a tavaszitól a késő ősziig, rövidtől a hosszúig, vékonytól a vastagig. Fontos az eső elleni védekezés, így csomagolok be vízálló darabokat, fejfedőket, kamáslikat, az úszáshoz neoprén ruházatot és több pár cipőt. Azért is jó, ha ennyi minden kéznél van, mert ilyenkor több komfortot vágyik a testünk.

Ki kísér el a versenyekre és pontosan mi az ő feladata?

Az állandó kísérőm a párom, Menyhárt Szilvia. Sokan azt gondolhatják, hogy ez nem más, mint nyaralás, de ez óriási tévedés. Kísérőnek lenni nagyon komoly mentális és fizikai kihívás. Kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy egy versenyen milyen teljesítményt érek el. Ő felel a táplálkozásért, a ruházat karbantartásáért, fel kell vennie ugyanazt az életciklust, mint a versenyzőnek. Ahogy egyre előrébb haladunk az időben, szó szerint ő tartja bennem a lelket. Ha például olyan állapotba kerülök, hogy nem tudok felelős döntést hozni, úgy ő dönt helyettem. Neki természetes, hogy így élünk, hogy hosszú évek óta a sport körül forog az életünk. Szilvia számára is nagyfokú örömforrást jelentenek a versenyeim, az eredményeim, szeretettel, alázattal tölti be mellettem a kísérő szerepét.

Honnan jött a Racemachine becenév?

2008-ban, szintén Mexikóban indultam egy 10x Ironman versenyen, ahol végig kerülgettük egymást a versenyzőkkel. Nagyon gyatrán úsztam, aztán ahogy azt túléltem, elkezdtem kerékpározni, ott már nagyon kemény voltam. A futópályára leérve láttam, hogy már csak 3-4 ember van versenyben és kvázi menekültek előlem. Egy német versenyző, Marcel Nico Heinig mondta rám, hogy „Te egy gép vagy!”, mivel éjjel, nappal, hajnalban is futottam, nekik ez teljesen szokatlan volt. Akkor, a versenyzői pályafutásom elején, még kicsit tudatlan is voltam, ma már másképp osztanám be az időmet és az erőmet.

Melyiket szereted legkevésbé a triatlon három sportágából?

Egyértelműen az úszást. 44 évesen tanultam csak meg úszni, és a mai napig nem igazán vagyok technikás és gyors, sőt inkább lassú. Azonban úgy látom, versenyeken jobb állapotban vagyok az úszás végére, mint a többiek, akik közül van, aki bizony addigra elveszíti a járás- és futásképességét.

Mit adott neked a sport?

Én ugye csak 43 évesen kezdtem el sportolni, és az egész életemet megváltoztatta, az életformámmá vált. Nem gondolom, hogy ezzel a testem is feltétlenül egyetért. A sport rengeteget adott mentálisan, fizikálisan, az elmémnek, az életszeretetemnek. De mivel az élet egyensúlyban van, így nyilván rengeteget el is vett. Ennyi munkával szerezhettem volna diplomát, kitanulhattam volna új szakmát vagy nyelveket sajátíthattam volna el, hogy a sport mellett döntöttem, az valószínűleg sorsszerű. Általa igazi életigenlő ember lettem, erős, kitartó, fegyelmezett, szorgalmas és progresszív.

Van-e olyan, amire még te is azt mondod, hogy soha?

Életveszélybe nem szeretnék kerülni. Nem fogok például tengeri, óceáni úszásokban részt venni. Korábban indultam Spartan race versenyeken, de most már azt sem tervezem. Tulságosan erős és agresszív a jellemem, így adott esteben hajlamos vagyok rá, hogy túlterheljem magam. Az ilyen szituációkat igyekszem kerülni, nem akarok vitába bocsátozni a saját testemmel.

Mi az, ami viszont még hiányzik a tarsolyodból?

Egyszer szeretném teljesíteni a Trans-Siberian Extreme versenyt, még ilyen állapotomban, amíg ilyen erős vagyok. Ez a világ leghosszabb és legkeményebb kerékpárversenye, ami Oroszországon vezet keresztül. 9 105 km, 15 szakasz, 8 időzóna, 5 klímazóna, 77 000 m magasság – mindez 25 nap alatt.

Ha újraszületnél, hamarabb elkezdenél sportolni? Ebben az esetben milyen sportágat választanál?

Ez egy kényes kérdés, hiszen a sikereimet annak köszönhetem, hogy az élet megőrizte a testemet. Pénzügyi szemlélettel nézve a dolgokat azonban muszáj lenne korábban kezdeni, hogy a sikereimet pénzre tudjam váltani. Ez eddig sajnos nem igazán sikerült, ami annak is köszönhető, hogy én magam se hittem a csodában. A képességet sokkal korábban meg kellett volna látni és ki kellett volna aknázni. Mindig is a dinamikus dolgok tetszettek. Ha most lennék 17 éves, és most választhatnék, akkor valószínűleg azt mondanám az édesapámnak, hogy bringázzunk, tehát a kerékpárra esne a választásom.

Mit gondolsz, hány km-t tehettél meg a sporttal?

Több százezret! Tavaly például csak versenyeken 2000 km-t futottam. Eddig összesen 153 Ironmant teljesítettem, abból csak a kerékpár borzasztó szám. Az edzés meg körülbelül ötször annyi, mint a versenyeken megtett távok.

Mennyi az edzésadagod?

Minden hétköznap reggel, tehát heti 5 alkalommal úszom általában 1 órát, amit most már növeltem 1,5-re, hiszen közeleg a verseny. Minden nap kerékpározom, most már csak kardió jelleggel, 2,5-3 órát. Minden nap futok, a napi penzum 15-20 km.

Honnan tudod, hogy esetleg maradandó sérülést kockáztatsz? Mikor kell kiszállni és mikor folytatni bármi áron?

Legutóbb Svájcban, az 5 nap 5 Ironman versenyen történt meg velem, hogy a bringán 25-28 km-nél begörcsölt a vádlim, aztán meg a combizmom. Olyan szinten, amit még sosem tapasztaltam, konkrétan nem tudtam lépni. Ezt az izomgörcsöt 3 napig pihentem verseny közben, de hiába, így csak a harmadik helyet tudtam megszerezni. Optimális esetben fel kellett volna adnom a versenyt, számomra nagyon fontos információ volt, hogy itt a határ, ezt nem szabad megkísérteni sem. Intelligencia kell hozzá, hogy tudjuk mérlegelni, folytatjuk a versenyt vagy elengedjük, a teljesítés fontosabb vagy a regeneráció.

Hogyan étkezel a versenyeken és a hétköznapokon?

Versenytávoktól nagyon sok minden függ, itt 12 óránál hosszabb és rövidebb versenyekről beszélek. Azért 12 óra, mert addig tapasztalataim szerint tökéletesen fenntartható a szisztematikus, BioTechUSA táplálékkiegészítőkre alapozott sporttáplálkozás. Egy 12 óra 10 db Energy gél, 5 db Energy shot, 3 db Magna shot, 4-5 db L-carnitine shot, 1-1 szelet, rengeteg víz és 3 liter kóla elfogyasztását jelenti. Ez az ütemezés legutóbb Svájban, az 5 nap 5 Ironman alatt tökéletesen működött. 12 órán túl már nagyon nagy hangsúlyt kell helyezni a normális, a gyomornak, a bélrendszernek munkát adó táplálkozásra, ilyen esetekben banánt, csokit, müzlit is fogyasztok. A több napos versenyek esetében 4-6 óránként muszáj beiktatni főétkezéseket, hogy bevigyünk 1000-1500 kalóriát, csirkemellből, sajtból, tojásból, tejtermékekből, kakaóból. Ezt követően 1-1,5 órás időtartamot kell hagyni a szervezetnek az emésztésre. A hétköznapokban nem követek speciális diétát, 4-5000 kalóriát viszek be egy nap. Igyekszem minőségi, tápanyagokban gazdag, de szénhidrátokban szegény reggelit összeállítani. Ilyenkor sonka, paprika, paradicsom, uborka, sajt kerül a tányéromra, nagyon sajtos vagyok, és kenyér, de az csak visszafogottan. Az ebéd általában teljesen vegyes, ha töltött káposzta van vagy túrós csusza, az teljesen mindegy, vacsorára pedig lehetőség szerint megint igyekszem visszafogni a szénhidrátot.