szliagyi peter, triatlon

Tűzoltó és triatlonista az Ironman világbajnokságon

Forrás: CAREER SPORT
A Szegeden élő triatlonversenyző Szilágyi Péter munka és család mellett éri el szebbnél szebb sikereit, ráadásul idén ősszel a triatlonosok szent földjén, az évente Hawaii-on megrendezésre kerülő világbajnokságon is kivívta az indulás jogát.

Az idei évben alakult #triatlONhungary csapat egyik tagja Szilágyi Péter, aki a nem mindennapi hivatás mellett űzi ezt az amúgy sem mindennapi sportot. Péter amellett, hogy tűzoltó, kisgyermekes családapa, de edzőként is tevékenykedik, így szorgalmával, kitartásával és akaraterejével maximálisan képviseli az ON által hivatott eszmét. Ismerjétek meg ti is közelebbről egy igazán különleges ember eddig pályafutását, aki előtt még hatalmas jövő áll a sportban.

A sport mindig is az életed meghatározó része volt?

Igen, már gyerekkoromban is sok mindent kipróbáltam, igazi örökmozgó voltam. A labdajátékok nagyon közel álltak hozzám, de egy fiatalkori bokasérülés miatt a medenceparton találtam magam, így került háttérbe a csapatsport, és előtérbe az úszás.

Miért épp a triatlonnál kötöttél ki?

Nagyjából 8 éves lehettem akkor, amikor elkezdtem úszni és ezt követően 8 évig versenyszerűen űztem ezt a sportot. Azonban nem sikerült elérnem a várva várt nagy eredményt, így egy rövid kihagyás után a triatlonra nyergeltem át. Egyszerűen hiányzott az életemből a "versenyfeeling". Az Úszás adott volt, futni és bringázni pedig mindig is imádtam, így jöhetett a triatlon.

Melyik számban érzed magad legtehetségesebbnek?

Tehetségesnek nem érzem magam egyik számban sem, inkább szorgalmas vagyok. Az úszás viszonylag jól megy a múltam miatt, a kerékpár talán a leggyengébb számom, a futást viszont nagyon szeretem és elég egyenletes jó teljesítményt tudok nyújtani versenyeken. Talán akkor ezt a számot emelném ki a három közül. Egyszer kíváncsiságból el is indultam az 50km-es magyar bajnokságon, ahol sikerült a 4. helyen végeznem.

Sajnáljuk, de a tartalmat időközben eltávolították az Instagram-ról.

Hogy tudod az idődet beosztani, hogy a munka és a sport között megtaláld az egyensúlyt?

Nagyon sokfelé kell szakadnom egy nap, de jó időbeosztással kivitelezhető. Egyszerre kell helyt állnom a tűzoltóságon, sportolóként, családapaként és edzőként, nem egyszerű feladat, de épp ettől olyan izgalmasak a mindennapjaim. A családom maximálisan támogat, a feleségem is aktívan sportol, így mindenben számíthatunk egymásra.

Mi az eddigi legszebb versenyemléked?

Legszebb versenyeredményem és emlékem, amikor Európa bajnoki ötödik lettem. Gyönyörű helyszín volt és egy egyenletes szép versenyzés. Imádtam minden percét. Ahová pedig majd visszamennék versenyezni, az a Hawaii Ironman világbajnokság, ami még csak idén kerül megrendezésre. Októberben fogok először rajthoz állni, de oda minden évben szeretnék ezentúl visszamenni. Mondhatom szerintem, hogy minden triatlonista álma oda kijutni.

Ahogy említetted tehát a konai Ironman VB-re készülsz. Hogy sikerült magad kvalifikálni, és mióta készültél rá?

2020-ban a Tallin-i Ironman világkupán sikerült megszereznem a kijutási jogot. Amióta triatlonozok arra készülök, hogy kijuthassak a triatlon Mekkájába. Hawaii -on természetesen szeretnék kiváló időt menni és minél jobb eredményt elérni a korosztályomban. Büszke vagyok rá, hogy a hazámat képviselhetem egy ilyen versenyen, és célom, hogy a legjobb magyar időeredmények közé is bekerüljek.

Van példaképed?

Rengeteg példaképem van, de egyikőjük sem triatlonista. Kolonics György kenus, és jó barátom, az örökifjú Kanyó Dénes búvárúszó. Természetesen a szüleim és feleségem is ide tartoznak, büszke vagyok rájuk és arra, amit elértek az életben.

Mi a legfőbb célod sportolóként?

Célom, hogy a hazámban maradandót alkossak ebben a sportágban mint versenyző és edző is.

Egy ideje már az ON modelljeit használod a felkészülésed és a versenyeid során. Melyik a kedvenc cipőd?

Eddigi kedvenc on cipőm természetesen a Monster, igazi kis szörny. Szeretek benne hosszút futni, nagyon kényelmes és megbízható.

Mit szeretsz a legjobban az ON cipőiben?

Amit szeretek az ON-ban, az természetesen a minősége. Mindenben a legjobbra törekszem, a cipőm miért ne lenne az?! Minden típusú futásra találok a kínálatban cipőt, legyen az rövidtávú verseny, maratonfutás, hosszú futás edzésen... Ránézésre már-már túl puhának gondoltam, amikor azonban futok bennük, stabilan tartja a lábam és kiválóan tompítja a
talaj által kapott ütéseket. Tényleg mintha felhőkön futnánk.

Mit jelent számodra, hogy a #triatlONhungary csapat tagja lehetsz?

A #triatlON csapata öt (de hamarosan hat) teljesen különböző emberből áll. Pont emiatt különleges: mindenki a maximumra törekszik más más távokon és terepviszonyokon, ezért is választott mindenki más modellt az ON kínálatából. Talán az lehet a jó kapcsolatunk egyik titka, hogy mások vagyunk, de maximalisták és a legjobbat akarjuk. Remélem még sokáig élvezhetem ezt a kis családot.

AZ ON futócipőket te is kipróbálhatod és beszerezheted az alábbi üzletekben: