Borítókép: Mi is az a Spartathlon?

Mi is az a Spartathlon?

Két hét van hátra a Spartathlonig. Íme egy kis összefoglalás azoknak, akik még nem ismerik ezt a versenyt.


A Spartathlon az egyik leghíresebb ultramaratoni futóverseny, melyen a versenyzőknek egy 246 kilométeres úton 36 óra alatt kell eljutniuk Athénból Spártába.


A Spartathlon egy Pheidippidész nevű athéni futár Hérodotosz által dokumentált futását reprodukálja. Az ő elbeszélése szerint i. e. 490-ben, a marathóni csata előtt Miltiadész athéni sztratégosz egy küldöncöt menesztett Spártába, hogy segítséget kérjen Leonidász királytól a perzsák ellen, aki az indulását követő napon meg is érkezett Spártába.
A brit légierő tisztje John Foden 1982-ben négy társával elindult kipróbálni, hogy vajon lehetséges-e ezt a 246 kilométeres távot másfél nap alatt futva megtenni. Az ötfős csapatból egyedül John Scholten ért 36 órán belül Spártába, de ezzel megszületett a Spartathlon.
A következő évben a csapat megszervezte az első hivatalos versenyt, amit azóta minden évben megrendeznek. A mezőny szeptember utolsó péntekén rajtol, és a futók az Akropolisz lábától Leonidász király Spárta főterén álló szobráig futnak.
(forrás: Spartathlon Magyar Csapat Facabook oldala)