atlétika, Elaine Thompson-Herah, sprinter, év atlétája,

Elaine Thompson-Herah és Karsten Warholm nyerték az év atlétája díjat!

Forrás: Getty Images
A nyertesek nevét a tegnap megtartott virtuális díjkiosztón hirdették ki, az eseményt élőben lehetett követni a világhálón keresztül. A házigazdai szerepeket az egykori női maratoni világcsúcstartó Paula Radcliffe és Jazmin Sawyers távolugró vállalták.

Újabb emlékezetes és kihívásokkal teli évet zár a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, az ünnepség során 10 díjat adtak át. Sebastian Coe, a szövetség elnöke így nyilatkozott a díjátadó előtt: „World Athletics Awards elismeréssel az év során legmagasabb szinten teljesítő sportolókat ismerjük el. Nemcsak az idei olimpiai játékokon nyújtott szereplést vettük figyelembe, hanem bármilyen atlétikai találkozón elért eredményt. Elismerjük, hogy a világ egyes részein idén nagyobb kihívásokkal kellett szembenézniük a sportolóknak ahhoz, hogy nemzetközi versenyeken indulhassanak, ez megnehezítette a jelölési folyamatot.”

Az öt női jelölt közül a 29 éves jamaikai Elaine Thompson-Herah kapta az év női atlétája kitüntetést. A sportolónő 100, 200 méteres és 4x100 méteres váltó tagjaként olimpiai bajnok lett idén, a Gyémánt Liga versenysorozatban 100 méteres sprinterként nyert. Elaine nemzeti csúcstartó 100 és 200 méteren és minden idők második leggyorsabb női sportolója ezeken a távokon.

Szintén öt férfi sportoló közül választották ki a férfi díjazottat. A 25 éves norvég gátfutó, Karsten Warholm volt a legjobb idei atléta a szavazás alapján. Karsten a 400 méteres gátfutás olimpiai bajnoka, Gyémánt Liga győztese, illetve a 400 és 300 méteres gátfutás világrekordere, valamint 400 méteres fedett pályás világcsúcstartó.

A további díjazottak:

Ifjú női tehetség - Athing Mu

Az amerikai tinédzser egész évben veretlen volt 800 méteren, és egy hosszú, de sikeres egyetemi szezont követően olimpiai aranyat nyert a távon. Tokiói diadalával megdöntötte a felnőtt amerikai 800 méteres rekordot, majd néhány héttel később 1:55.04-re javította. 400 méteren is remekelt, 49,57-es észak-amerikai U20-as rekordot ért el.

Ifjú férfi tehetség - Erriyon Knighton

2021-ben a 17 éves atléta idén több olyan fontos címet is megszerzett magának, amelyek a sprint legendához, Usain Bolthoz tartoztak. Knighton először a világ legjobb U18-as idejét érte el 200 méteren 20,11-gyel majd 20,04-gyel. Ezután gyors fejlődése folytatódott, és megdöntötte Bolt U20-as világrekordját a távon 19,88-cal és 19,84-gyel. Az olimpiai döntőben negyedik lett 19,93-mal. (Székesfehérváron, a Gyulai István Memorialon a magyar közönség előtt is bemutatkozott: 20.03-as eredménnyel a 3. lett.)

Tagszövetség díj - Federacion Costarricense de Atletismo (Costa Rica)

Elismerésül az elmúlt 12 hónapban végzett kiemelkedő edzési, verseny- és fejlesztési programjukért, a World Athletics Kids’ Athletics programmal kapcsolatos tanácsadói munkájukért, valamint az elmúlt évben számos nemzetközi esemény sikeres lebonyolításáért.

Inspirációs díj - Mutaz Barshim és Gianmarco Tamberi

A katari Mutaz Barshim és az olasz Gianmarco Tamberi megosztott magasugrás győzelme az olimpiai játékok egyik legnagyobb története volt – nem csak azért, amit az egyéni karrierjük szempontjából jelentett, hiszen mindketten súlyos sérülésekkel küzdöttek a legutóbbi játékok óta, hanem azért is, amiért ilyen tiszteletet és sportszerűséget tanúsítottak egymás iránt.

Elnöki díj - Peter Diamond, az NBC olimpiai programokért felelős ügyvezető alelnöke

„Az atlétika hatalmas hálával tartozik Peternek” – mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. „Péter 40 éve hatékonyan dolgozik velünk, és folyamatosan jó tanácsokkal lát el bennünket, sőt, humorral amivel sikerült sok éles helyzetet tompítania. Jobb lett az atlétika általa.”

Edzői teljesítmény díj - Bobby Kersee

Az amerikai edző az évek során számos legendás sportoló pályafutását irányította, idén azonban két tanítványa is történelmet írt: Allyson Felix lett az atlétika történetének legtöbb olimpiai érmet szerző női versenyzője, miután 10. és 11. olimpiai aranyérmét is megszerezte Tokióban. Edzőtársa, Sydney McLaughlin két világrekordot döntött meg 400 méteres gátfutásban és olimpiai aranyat szerzett ebben a szakágban.

Az év női személyisége - Anju Bobby George

Az egykori indiai távolugró világsztár továbbra is aktívan részt vesz a sportág életében. 2016-ban nyitotta meg a fiatal lányok akadémiáját, ahonnan már egy U20-as VB-érmes is kikerült. Bobby George, aki az Indiai Atlétikai Szövetség alelnökeként a nemek közötti esélyegyenlőségért küzd, iskolás lányokat is mentorál a sportág jövőbeli vezetői pozícióira.

Jean-Pierre Durand díj a világ legjobb atlétika fotójáért - Ryan Pierse fényképe a női magasugrás kvalifikációjáról a tokiói olimpián

Az idei díjat az októberben elhunyt Jean-Pierre Durandnak, a sportág egyik legtermékenyebb fotósának ajánlják, aki a World Athletics Series számos eseményének fotófőnöke volt.

Forrás: Atletika.hu

Inspiration Award 🏆 Mutaz Barshim 🇶🇦 and Gianmarco Tamberi 🇮🇹 Member Federations Award 🏆 Costa Rica 🇨🇷 Woman of the Year...

Posted by World Athletics on Wednesday, December 1, 2021