klímaválság, klímakatasztrófa, atlétika,

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség felmérése szerint a sportolók közel 80 százaléka komolyan aggódik a klímaválság miatt

Forrás: Getty Images
A felmérést 89 ország sportolóinak körében végezték el a Skóciában lezajlott nemzetközi klímacsúcshoz illeszkedve.

A sportolók majd 80 százalékát komolyan aggasztja az éghajlati válság, és több mint fele azt állítja, hogy az éghajlatváltozás már hatással van az életükre. Egészen pontosan a megkérdezettek 77 százaléka mondta azt, hogy nagyon aggódik, 16 százalékuk pedig azt állította, hogy mérsékelten aggódik.

  • Az aggódók 82 százaléka változtatott az életmódján azért, hogy csökkentse az általa előidézett környezeti hatásokat. Tágabb értelemben véve, 76 százalékuk azt mondta, hogy kész változtatni életmódján a környezeti károk csökkentése érdekében, és 78 százalékuk mondta azt, hogy aktívan ösztönöznek másokat arra, hogy környezetbarát módon folytassák életüket.
  • Komoly aggodalom forrása a légszennyezettség, mely évente hétmillió ember halálát okozza világszerte. A megkérdezettek több mint 80 százaléka tart a levegő szennyezettségétől.
  • 74 százalékuk mondta azt, hogy nagy részben vagy egészében újrahasznosít. Több mint fele nyilatkozott úgy, hogy részt vett már környezetvédő tevékenységben, például faültetésben, helyi takarítási kampányokban vagy a környezetvédelem ügyében szervezett demonstráción.
  • 51 százalékuk mondta azt, hogy érzésük szerint az éghajlatváltozás már hatással van az életükre. Ez a szám valamivel magasabb volt a 20 év alatti sportolók körében (54 %). Ezen válaszadók nagyobb hányada afrikai, ázsiai és dél-amerikai fejlődő országokból származott, ahol a klímaváltozás hatásai a legerősebben érezhetők.
  • Több válaszadó javaslatot is tett arra vonatkozóan, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség milyen a környezet védelmére vonatkozó szerepet vállaljon. Például azt szeretnék, ha a nemzetközi rendezvények helyszínének otthont adó városok kiválasztásánál a település fenntarthatósági törekvései nagyobb szerepet játszanának. A helyi szervezők komoly hulladékgazdálkodási programokat kínálnának, melyeken belül kevesebb hulladékot termelnének és ösztönöznék az újrahasznosítást. Az egyéb javaslatok között szerepelt a környezettudatossági és érdekérvényesítő kampányok szervezése, valamint olyan programok kidolgozása, amelyek a fenntarthatóbb életmódra ösztönöznek. Többen helyi és globális fenntarthatósági nagykövetek kinevezését is javasolták.
klímaválság, légszennyezettség, klímakatasztrófa
Forrás: Getty Images

A sportolók riadót fújtak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által készített videóban. A videóban szereplők személyes üzenetei hallhatók a témában, amik arra buzdítanak másokat, hogy vállalják az éghajlatváltozás elleni küzdelmet.

„Mi, sportolók, akár tetszik, akár nem, példaképek vagyunk, és dönthetünk úgy, hogy kiállunk azért, amiben hiszünk” – mondta az új-zélandi Eliza McCartney, a 2016-os olimpiai bronzérmes rúdugró. „Dönthetünk úgy, hogy kiállunk a tudósok, az őslakosok és bolygónk gyermekei mellett. Csatlakozhatunk azokhoz, akik azt mondják, hogy nem fogadjuk el tétlenül a bolygónkat ért visszafordíthatatlan károkat.”

„Ma a világ teljes közösségének célja áll előttünk: megmenteni a bolygót a klímaváltozás káros hatásaitól” – mondta Neeraj Chopra, olimpiai aranyérmes gerelyhajító. „Ehhez mindannyiunknak össze kell fogni, és egy csapatként kell dolgozni.”

„Gyaloglóként többet jártam a városomat, mint bárki más” – mondta a kanadai Evan Dunfee, olimpiai bronzérmes 50 km-es gyalogló. „Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy múltbeli döntéseink a szó szoros értelmében összetörték városainkat, alkalmatlanná téve őket az aktív életre, a közlekedésre, és közvetlenül hozzájárultak a folyamatban lévő éghajlati válsághoz.”

klímaváltozás, klímakatasztrófa, éghajlatváltozás,
Forrás: Getty Images
„A tudomány egyértelmű választ ad – határozottan fel kell lépnünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és most kell cselekednünk. Büszke vagyok arra, ahogy sportolóink ​​reagálnak-e a nagy globális kihívásra, egytől egyig elkötelezettek a problémával kapcsolatban. Üzeneteikkel bátorítják sporttársaikat, szurkolóikat és helyi döntéshozóikat. Az üzenet az, hogy mindannyiunknak együtt kell működnünk az egészséges környezetért, sportunk jövőjéért és bolygónk jövőjéért. Oda kell figyelnünk.”
mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

A sportolók, akik szerepeltek a videóban: Luminosa Bogliolo (ITA), Neeraj Chopra (IND), Rhydian Cowley (AUS), Lisanne de Witte (NED), Evan Dunfee (CAN), Eliud Kipchoge (KEN), Eliza McCartney (NZL), Paula Radcliffe (GBR), Davide Re (ITA), Patrick Sang (KEN), Katerina Stefanidi (GRE), Christian Taylor (USA), Milan Trajkovic (CYP) és Elena Vallortigara (ITA).