kozak luca

Kevesebb mint 300 nap múlva több mint 2000 elit atléta érkezik Budapestre

Forrás: Getty Images
Idén október 23-án nem csak a Magyarországon lezajlott múltbéli történésekről emlékezhettünk meg, hanem a hazánkban jövőre megrendezésre kerülő eseményekre is előre tekinthettünk. A múlt hőseire emlékezve egy lépéssel közelebb kerültünk a jövő bajnokaihoz, ugyanis a tegnapi nappal kevesebb mint 300 nap választ el minket a 2023. évi budapesti atlétikai világbajnokságtól.

Jövőre az atlétikai élet középpontjába kerül fővárosunk, hiszen a világ harmadik legjelentősebb - hazánk történelmének pedig legnagyobb - sporteseményét bonyolíthatjuk le. Augusztus 19. és 27. között korunk legjelentősebb atlétáit látjuk majd vendégül, akik 9 napon át küzdenek majd a világ leggyorsabb futója, legügyesebb ugrója és legerősebb dobója címért a közel 35.000 fő befogadásra alkalmas Csepel-sziget északi részén épülő, új Nemzeti Atlétikai Központban. Igaz, számos hazai rendezésű atlétikai esemény van már a hátunk mögött, voltunk már házigazdái Fedettpályás világ- és Európa-bajnokságnak, szabadtéri Európa-bajnokságnak, mezeifutó és utcai futó világbajnokságnak, mezeifutó Európa-bajnokságnak, valamint számos korosztályos világversenynek, a felsorolásból azonban a felnőtt világbajnokság eddig még hiányzott. Jövőre ezt is kipipálhatjuk, és feltehetjük az i-re a pontot, hiszen a sportok királynőjének tartott atlétika világából több mint 2000 versenyző érkezik majd hazánkba.

Forrás: worldathletics.org

Lehetséges, hogy a szervezőbizottságot is a sportok királynőjének alakja ihlette meg, ugyanis a világbajnokság logója nem más, mint a Gellért-hegy tetején, pálmaágat az égbe emelő Szabadság-szobor ikonja, melyet pontosan egy évvel a világbajnokság kezdete előtt, augusztus 19-én mutattak be.

Ugyancsak egy évvel az esemény előtt, augusztus 19-én tette közzé a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) a nevezési szinteket, amelyek soha korábban ilyen erősek még nem voltak. A magyar sportolóknak nem lesz könnyű dolguk, sok számban ugyanis országos csúcsot kell elérni ahhoz, hogy valaki automatikusan kvalifikálhassa magát. Jelenleg 3 szintes atlétával rendelkezünk, velük már biztosan találkozunk nemzeti stadionunkban (Kozák Luca, Madarász Viktória és Halász Bence). A világbajnokságig a szintesek száma természetesen még bővülhet, de sok atlétánk esélye a kijutásra, inkább a világranglista pontok szerzésével válhat reálissá. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség oldalán elérhető már a “Road to Budapest 23”, a hetente frissülő budapesti kvalifikációt nyomon követő lista, amelyet ide kattintva bárki megtekinthet.

Augusztus 26-én pedig már az időrend is hivatalossá vált, ide kattintva lehet szemezgetni versenyszámok közül. A jegyértékesítés november végén, december elején kezdődik, hogy karácsonyra a sportot szerető családtagokat értékes ajándékokkal lehessen meglepni.