futás,páros futás,futórezsi

Futórezsi - Mennyit költesz valójában?

Forrás: Getty Images
Ezerszer hallottuk már: „A futás az egyik legolcsóbb sport. a Legkönnyebben űzhető. Egyszerűen hozzáférhető.” Satöbbi. Na de mennyi is a nagyon olcsó? Mi mibe kerül egy szimpla edzésre vetítve? Mik a járulékos költségek? Árazzuk be az edzést! Persze minden annyit ér, amennyit adnak érte.

SOKAN MEGÚSSZUK A LEVEZETÉST, DE MOST AZTÁN NEM LEHET ELLÓGNI.

Olyan levezetést kaptok hobbi-sport-matematikai szempontból, hogy attól kódultok – meg az edzés árától. Mint amikor Escobar pénzkötegekkel fűtött be a családjának a kolumbiai télben.

Vegyünk egy nagy átlagot: 10 kilométert hatperces tempóban, azaz egyórányi tevékenységet. Heti öt edzéssel számolok, ami lehet, hogy sok/kevés, de a hozzá társított kilométert sem viszem túlzásba. Heti 50 km, kihagyásokkal (betegség, sérülés, kedvhiány): kb. 250 edzés/év. Nem óradíjat számolok, mert feltételezem, hogy a futni vágyók szabad akaratukból mennek ki edzeni a szabadba vagy be a terembe (utóbbi költségvonzatáról később), és nem kötelességből, munkából. Bár ne feledjük: edzők és tanítványok gyakran mondják, hogy X ideje dolgozunk együtt. A metodikai, logikai és számítási malőröktől tekintsetek el: a számok hasraütős-hályogkovács módszerrel készültek, és botcsinálta közgazdászként nyilván sok aspektust kifelejtettem. Csak az edzéseket analizáltam, így képzelhetitek, milyen összegek jöttek volna ki, ha ideveszem a versenynevezést, az utazást, a kísérő költségeit, a szállást.

Még így is elég sokat kellett osztani-szorozni, középárazni, s mint a Nemzeti Bank, figyelembe venni minden felső és alsó kilengő értéket. Az árazásban is egy átlagot próbáltam megjeleníteni, így nyilván lehetnek eltérések különböző ízlések, viszonyok, szokások miatt. Például, aki mezítláb fut, annak nyilván nem kell futócipőre költenie, vagy aki Kaliforniában vagy Dél-Spanyolországban edz, az ritkán visel kesztyűt és meleg cuccokat. Utóbbiak gyárilag tervezett elévülését sem kalkuláltam bele, pedig sajnos ez tényező. Nemcsak azért, mert új vásárlásra késztet egy elromlott cucc, de gyakran pont a garanciaidő lejárta után megy tönkre egy kütyü. A selejt bosszúja és/vagy a gyártó trükkje.

Három részre bontom a tételeket: alap, járulékos és extra.

ALAP

Itt abból a feltevésből indulok ki, hogy az utcára kilépve futni kezdesz, hazaérve a hűtő tele (mint valami bőségszaru) enni-innivalóval, a csapból is izó folyik, a fürdővíz ingyen van, és a saját magad által kiötlött edzésterv alapján (vagy csak érzésből) futottál, de ezen érzés tökéletesen monitorozza tested, és tud minden tempó-, pulzus-, kalória-, távolság- és időadatot. Magyarán nincs órád. Azt is gondolom, hogy az extrák közt említett tételek közül párnak alapnak kéne lennie, de korántsem azok sajnos.

RUHA / 25 000 Ft
Beleértendő a kisgatya / tapadós nadrág / szoknya, valamint a zokni, a sportmelltartó és az időjárással járó kiegészítők. Továbbá mindezen cuccok kimosása, teregetése, szárítása és – te jó ég! – összehajtogatása. (Ha valaki vasalja a futócuccait, vagy valakinek ezt elvégzik, nagy mákja van, egyben részvétemet is küldöm.) Főleg az utóbbi tevékenységek emelik az összeget, mert macerásak, áramba, fáradozásba és időbe telik. Az összeg vitatható, hiszen vannak paradicsommadár futók, szponzorcuccokban parádézók, átlagfelhasználók, és az „igénytelenek”, akik fillért sem költenek ruházatra. És az is kérdés, hogy mit meddig hord a futó, de például nyaksálban, technikai pólóban sokan futunk, amit „ingyen” kapunk meg a rajtcsomagokban. Jómagam még bőven használok olyan atlétatrikót és kabátot, amit 2008-ban vettem fel először. Ciki? Inkább büdös. Ecetes-szódabikarbónás vízben kell kimosni őket. A kuporiak és a kényesek, a vigyázósak és a koptatósak között húzzunk egy átlagot: legyen kétévnyi használat, ruhatárat cipőnél ritkábban cserélünk. Átlagos élethossz két év, tehát 500 darab 10 km-es edzést bír el.
» 1 edzés erre eső része = 50 forint

CIPŐ / 30 000 Ft
A cipő élethosszát 1200 km-ben határoztam meg. Ez 120 darab 10 km-es edzést bír el.
» 1 edzés erre eső része = 250 forint

Eddig nem haltunk bele, de most jön a java. Írhatnám, hogy jönnek az opcionális dolgok és kiegészítők, hiszen ha a futást igénytelen sportnak vesszük, akkor minden opcionális. Csakhogy ezek nagy részét – hacsak nem vagyunk minimalisták vagy fakírok – valóban használjuk. Manapság ezek már erősen az alapelemek felé tartanak, és a jövőben egy csodálatos ozmózisban egyesülnek majd. Most még különszedem őket.

JÁRULÉKOS ELEMEK

ÓRA / 100 000 Ft
Kompromisszumos átlagár ez, hiszen kilenghet le-fel, gondoljunk a 200 ezres csúcsmodellekre, vagy akár az én öreg Casio kvarcórámra, ami egyet tud: mutatja az időt, és ez nem elhanyagolható. Hacsak oda nem csapjuk valahova, el nem lopják, és az aksi, a pulzuspánt is a megszokott módon amortizálódik, négy év alatt ezek az órák elfáradnak. Négy év az 1000 edzés. » 1 edzés erre eső része = 100 forint
Nem vagyok benne biztos, hogy mindenki azt válaszolná, hogy adna egy 100 forintos érmét minden edzés előtt a kölcsönzőnek, hogy órát kaphasson.

KÜTYÜK / 200 000 Ft
Durva összeg, de egy kalap alá ide vettem minden „köldökzsinórt”, amivel a futó a világhoz és a mérhetőséghez kapcsolódik, annak ellenére, hogy sokan épp azt mondják, hogy azért mennek ki futni, hogy maguk mögött hagyják a világot, és kiszellőztessék a fejüket. Ide tartozik a mobiltelefon, az mp3-lejátszó, a fülhallgató, sőt az otthoni számítógép is, amivel az óra és a telefon adatait le-föl tölti a futó. Az előbb említett óra elhasználódását alapul véve négy év az 1000 edzés.
» 1 edzés erre eső része = 200 forint

Éééééés még nincs vége.....