olimpia, 10 000 méter, etiópia, tokyo 2020,

Etióp győzelem született 10 000 méteren a tokiói olimpián

Forrás: Patrick Smith / Getty Images
Ezzel 13 év után ebben a versenyszámban ismét visszakerült az olimpiai arany Etiópiának.

Egészen pontosan Kenenisa Bekele nyert utoljára olimpiai aranyat a szabadtéri pályaversenyek leghosszabb futamán, még pedig 2008-ban a pekingi ötkarikás játékokon. Utána Mo Farah két olimpián is uralta a távot, az etióp atlétáknak a bronzzal kellett megelégedniük. A brit sportoló legenda szeretett volna idén is rajthoz állni a távon, ám nem tudott eleget tenni a kvalifikációs követelményeknek.

Most viszont a 21 éves, első olimpiáján szereplő Selemon Barega visszaszerezte a rangos olimpiai trófeát hazájának. A 2019-es dohai atlétikai világbajnokság 5000 méteres ezüstérmese kiválóan taktikázott a verseny során, az utolsó kört jelző csengőre mindent beleadva nem engedte át a pozícióját és 27:43.22-vel megnyerte élete első olimpiai aranyát. Mögötte a táv világcsúcstartója, az ugandai Joshua Cheptegei és honfitársa, a legutóbbi félmaratoni világbajnok, Jacob Kiplimo szintén óriásit futottak a végső métereken, ám az etiópot így sem tudták befogni.

Forrás: Martin Rickett - PA Images / Getty Images

Sporttörténelmi érdekesség, hogy az olimpiai 10 000 méteres finálék során a finn sportolók után az etiópok nyerték a legtöbb aranyat, szám szerint ez a hatodik.

A tokiói olimpia 10 000 méteres férfi fináléja tehát etióp arannyal és ugandai ezüst-, illetve bronzéremmel záródott. A hosszútáv futás másik jelentős eredményeket hozó nemzetének, Kenyának idén egy 7. illetve 9. hely jutott ebben a döntőben.

A tokiói olimpia férfi 10000 méteres döntőjének dobogós eredményei

1. BAREGA Selemon (ETH) 27:43.22
2. CHEPTEGEI Joshua (UGA) 27:43.63
3. KIPLIMO Jacob (UGA) 27:43.88

További eredmények ITT megtekinthetőek.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft