terepfutás, ultrafutás, PTL, UTMB,

Egy brazil futó életét vesztette éjjel a PTL-en

Forrás: Getty Images
A futó lezuhant az útvonal egy szakaszán és a helyszínre érkező helikopteres mentőegység nem tudta megmenteni a szerencsétlenül járt sportoló életét.

A 290 km hosszú, 26 500 méter szintet tartalmazó útvonalon zajló PTL 2-3 fő alkotta csapatos kihívás. A csapattagok csak együtt haladva teljesíthetik sikeresen. Az indulók augusztus 22-én, hétfőn reggel 8 órakor rajtoltak Chamonix-ból. A végzetes kimenetelű baleset, augusztus 23-án, közép-európai idő szerint hajnali 1:30-kor történt, a Col de Tricot és a Refuge de Plan gleccser között vezető, magasan fekvő útvonalon. A terület Les Contamines városához esik közel, a Mont Blanc-hegység délnyugati oldalán, valahol a táv a 36. és 40. kilométere között. A Col de Tricot 2114 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő hágó, a Refuge de Plan gleccser pedig 2711 méteres tengerszint feletti magasságban található. Az éjszaka folytán jó idő volt a helyszínen. A mentőhelikopter stábja erősítette meg a tragikus baleset hírét, az elhunyt futó nevét kegyeleti okokból nem hozták nyilvánosságra.

A szervezők információi alapján az idei PTL-en 105 csapat indult. Jelenleg folytatódik az esemény, e szerint minden csapat lehetőséget kap arra, hogy haladjon tovább.

Az esemény útvonala itt látható:

PTL® 2017 3D route preview

A new year, a new route! The #PTL will cross little known areas, often difficult to access and with the most breath-taking views. Ready for the adventure? #UTMB #3Droutepreview

Posted by UTMB Mont-Blanc on Friday, August 11, 2017

Egy évvel ezelőtt egy cseh futó az UTMB TDS versenyszámán ugyancsak életét vesztette miután lezuhant az útvonal legmagasabb pontjáról történő ereszkedés során. Az akkori baleset szintén éjszaka történt, ellenben ködös, nyirkos időben. A balesetet követően a legtöbb futó számára a verseny véget ért, csak azok haladhattak tovább, akik a baleset előtt már átmentek ezen a ponton. Ez a mezőny nagyjából 20 százaléka volt. Nem hivatalos információk szerint a baleset után is engedtek még át futókat, a versenyt csak jóval a szerencsétlenség után állították meg. A döntés akkor nagy port kavart az érintettek körében, nem értették.