atlétikai világbajnokság, VB, atlétika,

A világbajnokság első napjának hazai vonatkozású történései

Forrás: Getty Images
A délelőtti esőzés miatt az első napi program csúszott, ám miután az időjárás rendezte sorait, izgalmas események tanúi lehettünk.

A nap első magyarja Helebrandt Máté volt, aki a férfi 20 kilométeres gyaloglásban a 23. lett új egyéni csúccsal (1:21:16).

Palkovits István nagyot küzdött, végül egy bukás után futamában hetedikként zárva, a 26. helyen fejezte be a vb-t. Nem lépett tovább Tóth Balázs sem, ő a 35. helyen végzett a férfi súlylökés selejtezőjében. Ott volt viszont az esti előfutamban Boros Bence, aki a férfi 100 méteren 10.70 másodpercet produkált, és futamában 2. lett.

Két számon jutott túl a hétpróbás mezőny a nap első felében. Krizsán Xénia 1994 ponttal a 10., Nemes Rita 1972-vel a 14. helyen állt.

atlétikai világbajnokság, nemes Rita, hétpróba, VB,
Forrás: Getty Images

A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka alkotta négyes a 4x400 méteres mix váltó előfutamában, futamában az ötödik lett, méghozzá új országos csúccsal (3:14.08).

Halász Bence nagyon odatette magát az első dobására. A Dobó SE világklasszis kalapácsvetője a selejtezőben elsőre 78 méter 13 centit dobott. "Feszült időszak van mögöttem, de az a lényeg, hogy megvan a döntő. Holnap új verseny kezdődik. Fantasztikus érzés itthon, egy ilyen stadionban versenyezni.” – mondta Halász Bence, aki a harmadik legjobb eredménnyel kvalifikálta magát a fináléba. Ugyanebben a számban Rába Dániel 15. lett (73.17 méteres idei legjobb), míg Varga Donát a 25. helyen végzett (72.02).

Egyéni csúcsbeállítás is történt női 1500-on. Vindics-Tóth Lili végül a 49. helyen végzett úgy, hogy ezúttal is egyéni legjobbját (4:11.08 perc) futotta.

A női távolugróknál a selejtezőben Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diana is elmaradt legjobbjától. Bánhidi-Farkas 6.37 méterrel 27., Lesti 6.25-tel 31. lett.

atlétikai világbajnokság, Halász Bence, VB,
Forrás: Getty Images

Az ünnepélyes megnyitó után folytatódtak a versenyek a Nemzeti Atlétikai Központban.

A mozgalmas és eseménydús első nap után a hétpróbázókat ma is láthatjuk. Krizsán Xénia a 12., Nemes Rita pedig a 17. helyen zárta a szombatot. Vasárnap a mezőny a távolugrással és a gerelyhajítással folytatja. Zárásként pedig következik majd a 800 méter síkfutás.

Krizsán Xénia szerint van esélye arra, hogy nyolcba jusson. „Elégedett vagyok, egy pici hiányérzetem a 200 méter miatt van, de azt a korábbi egészségügyi problémák számlájára írnám. Jó hangulatú a vb, jó itt versenyezni” – mondta a magyar hétpróbázó.

Nemes Rita nehéz napra készül. „Persze a szombat is kemény volt, a 200 és a súlylökés, ha jobban kijön, lehetett volna jobb is” – mondta Nemes Rita a mix zónában.

Boros Bence a sikeres selejtező után az előfutamból végül nem jutott tovább. A vágtázó este ugyanúgy 10.70-et futott, mint délelőtt, ez most ebben a mezőnyben kevés volt a továbbjutáshoz. A hármasugró Szenderffy Dániel a selejtezőben 15,38 méteres eredménnyel zárt és a 30. lett. 1500 méteren Szögi István 3:37.57-tel ért célba és 32. lett a 60 fős mezőnyben.

A diszkoszvető Szikszai Róbert a selejtezőben búcsúzott. A korábbi junior Európa-bajnok 60,64 métert dobott, ezzel a 30. helyen végzett.

Már az első napon megérkezett a vb első világcsúcsa: az amerikai 4x400-as vegyes váltó 3:08.80 perces világrekorddal ért célba. 10 000 méteren három etióp dobogós hely született, miután a cél előtti utolsó métereken az élen álló holland Sifan Hassan elesett.

Részletes eredmények ITT találhatók.

Forrás: Atlétika.hu