maraton, london maraton, marathon, london, sifan hassan,

5 dolog, amit a London Marathon bajnokától, Sifan Hassantól tanulhatunk

Forrás: Getty Images
A kétszeres olimpiai bajnok az idei London Marathonon debütált a távon és győzött is, miközben egyáltalán nem volt biztos, hogy két megállás után sikerül újra felkapaszkodnia az élbolyra.

Nem aratott rajt cél győzelmet tehát az etióp születésű holland atlétanő, hiszen verseny közben le kellett nyújtania az izomzatát többször is. Ám ez a momentum sem billentette ki őt teljesen a versenyhelyzetből. De azt is elmesélte, hogy benne is felmerültek a tipikus verseny előtti kérdések: miért kell ez nekem, vajon eleget edzettem, és mire számítsak a pályán?

De Sifan Hassan a számos apró hiba ellenére is jó versenyt zárt, megmutatva, hogy bármi lehetséges és még a profik sem tökéletesen biztosak önmagukban. Sőt számunkra is tartogat 5 bölcsességet, tanácsot a 30 éves futónő első maratoni győzelme!

1. Teljesen rendben van, ha ideges vagy verseny előtt!

Sifan Hassan annak ellenére volt izgatott és ideges a londoni rajt előtt, hogy komoly tapasztalata van versenyzőként, ráadásul nagy nemzetközi atlétikai viadalok, olimpiai döntők, bajnoki futamok szereplője volt és világrekordok kapcsolódnak a nevéhez. Sokan éveken át, sok órányi edzéssel készülnek egy célversenyre, mégis visszatérő jelenség a verseny előtti idegesség, ami, ha nem ölt extrém mértéket, növeli a teljesítményt. Ilyenkor a szimpatikus idegrendszeri hatás fokozódik a szervezetben, mely során a magas stresszhelyzetre válaszul két hormon szabadul fel: az egyik az adrenalin a másik a noradrenalin. Kutatások szerint a versenydrukk azért jó egy sportoló számára, mert általa javulnak a reflexek és a vérkeringés, ami segítheti a szervezet jobb teljesítményét.

😁😍😇

Posted by Sifan Hassan on Monday, April 24, 2023

2. Lazíts az elvárásokon!

A 2019-es 1500 méteres világbajnok a maraton előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem sokat változtatott az edzésein, és nem volt időterve sem. „A maraton számomra egy új táv. Nem tudom, mire számítsak, de szeretném kipróbálni” – mondta Hassan. Ha új távot vagy versenyt célzol meg, te sem fogod tudni pontosan, hogy mi fog történni, míg célba nem érsz. Próbáld meg magad mögött hagyni az elvárásaidat, és megragadni az élményt. Jó esély van arra, hogy saját magadat is megleped ezzel a hozzáállással.

3. Bízz magadban!

Nagyon sok edzéstipp található az interneten, ahhoz kapcsolódóan, hogy hogyan készülj az első maratonra. Mit és hogyan kell tenni ahhoz, hogy le tudd futni a távot? A fellelhető edzéstippek nem személyre szabottak, ezért nem is biztos, hogy azt kapod általuk, amire neked személy szerint szükséged van. Hassan elmondta, hogy nem sokat változtatott az edzésein, a 2020-as tokiói olimpiát megelőző 10 000 méteres távhoz hasonló edzésrendet tartott. Fontos, hogy legyen egy képed arról, amit meg kell tenned egy távért – heti hosszú futások, táv fokozatos felépítése, gyorsasági munka – de az is fontos, hogy lásd, adódhatnak váratlan helyzetek egy versenyen, melyek megoldása nem biztos, hogy szerepelt az edzéstervben. Próbáld megérezni ilyenkor, hogy mi az, ami nálad működik.

When the reality of winning @londonmarathon finally kicks in...😂😱

Posted by Sifan Hassan on Wednesday, April 26, 2023

4. Ne félj megállni!

Talán Sifan Hassan az első nő, aki maratont nyert, miközben kétszer megállt futás során. A verseny után elmondta, hogy a csípője fájt és azt tapasztalta, hogy a fájdalom fokozódik. Miután megállt, sétált és kicsit lenyújtotta az izomzatát, enyhült a kényelmetlenség, majd amikor újra futni kezdett, és újra fel tudta venni a verseny tempóját, elérte az élbolyt 35 km körül. Ezek a tempóváltások akár hasznosak is lehetnek. A futás nagy erőbehatással járó sport, ha feszülés vagy érzékenység, görcs tapasztalható az izomzatban, általában jobb, ha abbahagyjuk a futást és gyorsan foglalkozunk a problémával, mintsem tovább futunk, mert lehetséges, hogy nagyobb kárt okozunk magunknak. Már egy rövid belesétálás is sokat segíthet ilyenkor, ráadásul mentálisan is kizökkensz a helyzetből, ha megszűnik a fájdalom vagy feszülés.

5. Jó szórakozást a versenyen!

Bár bőven tartogat új kihívásokat egy ismeretlen táv, mégsem kell elvetni azt, hogy közben jól érezd magad és élvezd a futást. Hassan nem arra fókuszált, hogy nyerni akar, csupán ki akarta magát próbálni a távon. Végül a nehézségek ellenére is a javára fordította a versenyt és a célegyenes előtti sprint során a látható küzdelem ellenére nyugodtnak, boldognak és magabiztosnak tűnt.