Borítókép: Ezt az élményt elrabolták tőlünk

Ezt az élményt elrabolták tőlünk

Közeledik az igazság pillanata. Két amerikai futónő utólag ezüstre cserélheti a bronzérmét, ugyanis legyőzőjük elbukott egy utólagos dopping teszten.





Kara Goucher kishíján elajándékozta a bronzérmet, amit 2007-ben az IAAF Bajnokásgon nyert Oszakában, amikor 2013-ban Portlanből Boulderbe költözött. Shalane Flanagan 2008-as olimpiai bronzérme éveken át biztos helyre volt elpakolva, csak nemrég akadt a keze ügyébe, amikor Japánba indult edzőtáborba.
Pedig hamarosan valószínűleg mindkét érmet visza kell majd adniuk, amennyiben Elvan Abeylegesse megismételt dopping tesztje is pozitív lesz. A török futónő ugyanis mindkét versenyen ezüstérmet nyert, azonban nemrég újratesztelték, és kiderült, hogy mindkét versenyen doppingolt.
Abeylegesse elutasítja a vádakat és a teszt megismétlését kérvényezte. Ez körül-belül négy hetet vesz igénybe.

"Az élményt senki nem tudja visszaadni"


Kara Goucher azt mondja, sírva fakadt, amikor meglátta a hírt a Twitteren, és belegondolt, hogy utólagosan ezüstérmes lehet a 2007-es világbajnokság 10.000 méteres számában. "Ez minden sportoló álma – hogy mindenkit elkapjanak, aki csalt, mindegy, mennyivel később" – nyilatkozta a www.si.com weboldalnak.
Áprilisban az IAAF újratesztelt mintákat 2005-ből és 2007-ből, amin 32 sportolóból 28 elbukott. A teljes lista egyelőre nem hivatalos, a török futónő az első, akinek a neve nyilvánosságra került.
"28 ember az rengeteg és elszomorító, mégis reményt ad – mondja Goucher. – Reményt ad, hogy vannak még emberek, akiknek az a célja, hogy újra tiszták legyenek a versenyek, és ezért tesznek is. Egészen elérzékenyülök, ha arra gondolok, hogy eljön az igazság pillanata. Persze vannak dolgok, amiket már nem lehet visszahozni. És most nem az anyagi részéről beszélek. Mi nem a pénzért dolgozunk, hanem azokért a pillanatokért, amelyeket a sportnak köszönhetően megélünk. Megtörtént velem, és megtörtént Shalane-nel 2008-ban. Mindketten a dobogóra állhattunk, de nem érvezhettük ki azt, ami járt nekünk. Arról nem beszélve, hogy azok, akik megérdemelték volna a bronzot, fel sem állhattak a dobogóra. Ezt az élményt elrabolták tőlük, és ezt már nem lehet visszaadni nekik."
Goucher most a jövő februári amerikai maraton bajnokságra készül, ahol kvalifikálhatja magát az olimpiára. Ha sikerül, akkor harmadik alkalommal. "Szükségem volt erre a hírre, mert kezdtem reményvesztett lenni – vallja. – Nagyon jót futottam ma. Mint aki újjáéledt, boldog voltam és békét éreztem."


Tudtam, hogy ezüstérmes vagyok



"Van egy képem az eredményhirdetésről – kezdi Shalane Flanagan, – amire akármikor ránézek, arra gondolok, állhattam volna egy fokkal magasabban is. Valahogy mindig éreztem, hogy aznap ezüstérmet nyertem."
Flanagan számos alkalommal versenyzett 5000 méteren a török futónővel, és sosem tudta legyőzni. "Mindig ott volt a levegőben, hogy esetleg csal, a sportágban keringtek pletykák erről – meséli. – Volt olyan, hogy nem versenyzett az egész szezonban, csak a legnagyobb versenyekre jött el, és folyton a dobogón állt...márpedig a dobogóra nem így vezet az út."

Flanagan nem egyszer versenyzett csalókkal. 2013-ban és 2014-ben a kenyai Rita Jeptoo nyert a Boston Marathonon, azonban utólag elbukott a dopping teszten, és elvették tőle az érmeket. Amióta napvilágot látott Jeptoo pozitív tesztje, Falanagan nem hajalndó őt a nevén nevezni, csak úgy emlegeti, mint "az álmok elrablója".

Flanagan szerint a csalókat egy életre el kéne tiltani a versenyzéstől, hiszen a doppingoknak hosszútávú hatásai is vannak. A nemrégiben napvilágot látott fejlemények azonban neki is reményt adnak. "Jó dolog, hogy ez megtörtént. Reményt ad, hogy igazi sportolók állhatnak fel a dobogókra. Bízom benne, hogy ezek az esetek mindenkit eltántorítanak, aki csalni akar. Hogy azok, akik doppingoltak, most már nemcsak a hosszútávú következményektől kell, hogy féljenek, hanem az utólagos lebukástól is."