futas, futas telen

6 tanács, hogy költséghatékonyabban gondolkodj futóként

Forrás: Getty Images
Energiaválság, infláció, áremelkedés. A mindennapjaink része, amelyek mellett futóként sem mehetünk el, és előbb utóbb sajnos a legtöbb családi kasszát utoléri a spórolási kényszer. Fogadd meg a következő tanácsainkat, amivel futóként te is hozzájárulhatsz a költséghatékonyabb mindennapokhoz.
  • Ne ülj autóba, ha nem muszáj egy futás miatt
    Vagy legalábbis ne minden nap! Keress útvonalakat a lakóhelyed környékén, fuss be a munkahelyedre, vagy haza amikor csak teheted és gondold újra az eddig megszokott terepfutó útvonalaidat! Lehet, hogy találsz közelebb is futópályát, ha például pályaedzésre jársz, és a környékeden is vezet turistaösvény, ahonnan közelebbről eléred az erdőt.

  • Telekocsizz a futótársaiddal
    Ha szeretsz táraságban futni, vagy közösségi futásokra jársz nézz utána a tömegközlekedési lehetőségeknek, vagy szervezzétek meg a futótársaiddal, hogy mindig más valaki megy autóval, aki az útba eső futókat összeszedi. Nincs is annál feleslegesebb, mint amikor 10 futó 10 autóval érkezik egy futás helyszínére. Ha többen összeültük, máris eloszlik az üzemanyag és a parkolási díj is.

  • Készíts magadnak házi frissítést
    Az árak emelkedése sajnos utoléri előbb-utóbb a kedvenc frissítő márkáidat is, így kísérletezz otthoni alternatívákkal. A méregdrága energiarudak vásárlása helyett készíts házi müzli szeletet magvakból, az izotóniás italport pedig helyettesítheted cukros-mézes meleg teával, ami a hidegben még jobban is tud esni.

  • Főzz magadra, ha teheted
    Futás után nincs is egyszerűbb, mint tárcsázni az ételfutárt, ám otthon is el tudsz készíteni annyi idő alatt egy gyors és könnyű, mégis tápláló finomságot, mint amennyi idő alatt házhoz ér az ebéd.
    TIPP: Szerezd be a Runner’s World legújabb kiadványát egy fél pizza áráért! A „Minden, amit a futótáplálkozásról tudnod kell“ c. bookazinunkban 130 receptet találsz, melyeket szakemberek segítségével kifejezetten futóknak állítottunk össze!
futas telen
Forrás: Getty Images
  • Moss tudatosan
    Télen is izzadunk, ám a hosszú futónadrágot, és a széldzsekit nem kell minden edzés után egyből a mosógépbe hajítani. Az aláöltözőket, az alsóneműt, a zoknit természetesen mindig mosd ki, ám érdemes összevárni egy nagyobb adagot. Rengeteg vizet és áramot tudsz a mosásokon megspórolni.
    + 1 tipp: drága öblítő helyett használj ecetet, ami még fertőtlenít is, ráadásul a speciális technikai öltözet anyagával is kíméletes!

  • Figyelj a cipődre
    Futóként a futócipő az, amin nem szabad spórolni, mivel hosszú távon egy rossz - mondjuk egy túl olcsó, vagy egy túlhordott cipő - sérüléshez vezet. A leghatékonyabb megoldások egyike lehet, ha egyszerre több, legalább kettő pár cipőt használsz, és folyamatosan váltogatod őket. Vagy, ha az egyiket sokáig hordod, akkor tisztítsd ki, és hagyd pár hétig pihenni, így visszanyeri a rugalmasságát. Ha egy kis szünet után újra a lábadra veszed, olyan érzés lesz benne futni, mintha új cipőt viselnél!
    Kiegészítés: Egy nem reprezentatív felmérés szerint a futók legnagyobb többsége általában 2 pár cipőt hord egy időben, és maximum 800-1000 km-t tesz bele. A fenti tanácsok megfogadásával, amennyiben hagyod pihentetni egy kis ideig az egyik cipődet, majd újra előveszed, akár további 200 km-t is élvezhetsz majd benne, így hosszú távon, éves szinten akár egy pár vásárlását is megspórolhatod!