Borítókép: Itt a tudományos magyarázat arra, miért követünk furcsa babonákat a verseny előtt

Itt a tudományos magyarázat arra, miért követünk furcsa babonákat a verseny előtt

Forrás: Amr Reed/unsplash
A szerencsezokniktól a bemelegítés hosszáig mindenkinek van valamilyen babonája a verseny előtt.

Arról már írtunk korábban, hogy ezek közül mik a leggyakoribbak, az viszont talán még érdekesebb lehet, miért babonás annyi futó.

Dr. Jeffrey Brown, a Boston Marathon orvosi csapatának pszichológusa szerint a rituálék oka elég egyszerű: ezekkel a teendőkkel ugyanis könnyen meg tudja magát nyugtatni mindenki a nagy hajrá előtt és jobban is tudnak koncentrálni az emberek az előttük álló feladatra.

A pszichológia pedig arra is tudja a választ, hogy miért működik a babona: a retikuláris aktiválórendszernek köszönhető (ez tulajdonképpen olyan, mint egy kereső: az adott kulcsszó megfogalmazásával ez a rendszer szűri meg, mi jut el az agyunkig), mely segít a verseny előtti összpontosításban is. Ez úgy működik, hogy a körülötted lévő információkból kiszűri azokat, amelyek eljuthatnak a tudatunkig - ha pedig valamilyen babonás cselekvést végzel, értelemszerűen erre koncentrál az agyad, így megnyugszol, mivel megtetted azt, ami a legutóbbi versenyen is sikerhez vezetett.

“Fajtól függetlenül az állatvilágban is léteznek hasonló babonák, az állatok is megismétlik azokat a dolgokat, amik megelőzték a sikerüket. Ez pedig nálunk, embereknél sincs másképp.Tiger Woods például csak az utolsó ütéseinél vesz fel piros pólót. Serena Williams az első szerva előtt 5-ször pattogtatja a labdát, a második előtt pedig kétszer. Wade Boggs, baseball játékos, pedig nagyon babonás: minden játék előtt csirkét kell ennie, 150-et kell ütnie és a homokba írja a ‘chai’ szót, ami héberül annyit tesz: élet.”
mondta a szakértő.

Szóval ahogy látod, nem vagy egyedül, ha neked is vannak bizonyos szabályaid a verseny előtt, amiket követsz.

Ha te is izgulsz a versenyed előtt, lazulj el egy kicsit és nézd meg, hogy a sztárok hogyan teljesítették a maratoni távot!