futás,futás ára,futás költségei

“A futáshoz csak egy cipő kell, ezért nem drága sport” - Nézd csak meg, mennyit költesz a futásra életed során!

Forrás: getty images
Sokan hangoztatják, hogy a futás a legolcsóbb sportágak egyike, hiszen csak egy jó cipő és néhány edzőruha kell hozzá. Vagy a még durvább álláspont szerint még cipőre sincs szükség hozzá. Vajon ez tényleg így van, vagy a futás valójában drága? A Generali kutatási eredményeit felhasználva számoltunk ki néhány érdekes adatot.

Az első kérdés, ami felmerül, hogy pontosan hány évet takar az élethosszig tartó futás. Ha mondjuk valaki a középiskolában kezd el futni (15-17 évesen), akkor statisztikai adatok szerint nagyjából 57 évig marad aktív - ettől függetlenül persze mindig vannak kivételek, hiszen nem ritka, hogy valaki ennél jóval később húz először futócipőt, mint például Lencsés Éva néni.

Na, de maradjunk az alapoknál. Ha azzal számolunk, hogy átlagosan 48 km-t fut az átlagfutó hetente, akkor az évente 2496 kilométer, 57 év alatt pedig 142.272 kilométer.

De ez mennyibe kerül?

Ha azzal számolunk, hogy 800 kilométerenként cseréli a futócipőjét és évente két futószettet vásárol (egy alsóruházati terméket kb. 5000 Ft-ért és egy felsőruházati terméket 1500 Ft-ért, ahogy a lenti képen is látod), akkor az 57 év alatt kb. 4.5 millió forinttól akár 14.5 millióig is költhet a futásra (És ebben az esetben azzal számoltunk, hogy 20.000 Ft-os futócipőt vásárolsz).

Emellett valószínűleg indul néhány versenyen is, aminek szintén elég eltérőek lehetnek a nevezési díjai. Tegyük fel, hogy évente egy maratonon, két félmaratonon vagy 10K-s versenyen és négy 5K-s versenyen indul az átlagfutó Magyarországon (ezt fontos megjegyezni, hiszen a külföldi nevezési díjak még Európán belül is jóval az itthoni felett mozognak). A maratoni nevezés általában 20.000 Ft-tól indul, a félmaraton 5-8000 Ft-tól, a rövidebb távokra pedig akár 1500 Ft-tól is lehet nevezni a Generali által közzétett adatok alapján. Ez évente 36.000 Ft-ba kerül a legolcsóbb nevezésekkel számolva, drágább nevezés esetén számoljunk évi 44.000 Ft-tal. Ez pedig 57 év alatt 2.052.000 Ft-ba kerül, ha a legolcsóbb nevezési díjakat nézzük, drágább esetben pedig 2.508.000 Ft-ba.

A berlini maraton negyven-, a new yorki nyolcvanezer forintba kerül. Tehát ha az évi egy cipő mellé 2-3 futóeseményre megy el egy átlagos futó, akkor összességében nem terheli meg a futás a pénztárcáját. Igaz, hogy havi százezret is rá lehet költeni erre a szenvedélyre, határ a csillagos ég.”
mondta Zelcsényi Miklós, a Maratonman futóesemények főszervezője.
futás ára,futás költségei,futás
Forrás: Generali
A futók költségei évente.

Ha fellelkesül és idővel szeretné bővíteni a futóarzenálját mondjuk egy GPS-órával, fejlámpával, vagy szivacshengerrel, akkor tovább nő az összeg. Ezek természetesen nem létszükségletei a futásnak, azonban az igazán függők alaphangon évente akár 30.000 Ft-ot is elkölthetnek rájuk.

Vegyük még hozzá azt is, hogy az elvesztett folyadékot és tápanyagokat is pótolni kell. Számoljunk azzal, hogy futásai során 12.000 litert izzad összesen az átlagfutó, amivel több mint 24 gyermekmedencét is tele lehetne tölteni. Gondolj csak bele abba, hogy hány liter csapvizet, ásványvizet, vagy izotóniás italt fogyaszt el egy átlagos futó az 57 év alatt.

És akkor ehhez még nem jöttek hozzá az energiazselék. Ezeknek darabja párszáz forinttól kezdődik, ha 300 Ft-tal számolunk (ahogy azt a Generali infografikájából látni is lehet) és minden héten 2 db-ot eszik meg a futó, akkor 31.200 Ft-ot fogyaszt el belőlük évente. Ez az 57 év alatt majdnem 1.8 millió forintnak felel meg.

Erre pedig még hozzájöhet rengeteg plusz költség:a rendszeres keresztedzések, a versenyek utazási költségei, sportmasszázs, regenerációs eszközök, vagy sérülés esetén gyógyszer és terápia.

Ha még ezekkel a plusz költségekkel nem is számolunk, akkor összeadva - vagy némelyik tényezőt külön-külön számolva is - egy használt autó árától kezdve egy lakás áráig is költhetsz a futásra az életed során.

Drágának tűnik? Lehet, de azt rengeteg futó tudja, hogy a futás előnyei jóval túlszárnyalják a rá fordított költségeket.

Olvasnál még a témában?