Borítókép: „2025-re több szemét lesz az óceánokban, mint hal” - fuss azért, hogy ne így legyen!

„2025-re több szemét lesz az óceánokban, mint hal” - fuss azért, hogy ne így legyen!

Forrás: Getty Images
Mert igen, te is tehetsz az óceánok megtisztításáért, méghozzá a kedvenc hobbiddal, a futással!

Amikor pár éve bejelentették, hogy az adidas óceáni hulladékból fog cipőket készíteni, az végigsöpört az egész világon, és mindenki odavolt érte - nem véletlenül. Az azóta eltelt időszakban mindenki sokat fejlődött környezettudatosság terén, ma pedig már bárki megvásárolhatja az óceáni hulladékból készült csukát, aminek felsőrésze egész pontosan 11 műanyag palackból áll össze.

De az adidas itt nem állt meg, idén nyáron meghirdette a Run For The Oceans kihívást, amihez te is csatlakozhatsz a Runtastic applikáción keresztül, és az a lényege, hogy minden egyes megtett kilométered után a brand 1 dolcsit adományoz az óceánok megtisztítására. Érdemes minél előbb belevágni, mert a challenge július 8-ig tart, de jó hír, hogy mindegy, hol, mennyit, mikor futsz, július 8-ig minden beleszámít, ha az appot használod.

Ez alkalomból Londonban múlt héten élőben is megrendezték a Run For The Oceans futást, ahol a belvárosban egy másfél kilométeres pályán lehetett gyűjteni a kilométereket – és ezáltal a pénzt is – ki meddig akarta/bírta. Debreczeni Dórival, az adidas Runners Budapest csapatkapitányával látogattunk ki, ahol mi is odatettük magunkat ezért a jó ügyért. A futóeseményen egyébként nem volt műanyag pohár, vagy bármi olyan dolog, ami hulladékként véletlenül is bekerülhetne az óceánokba, és még a póló is újrahasznosított anyagból készült. A kihívás mellé sok híresség is odaállt, mint például a britek egyik kedvenc olimpikonja, Jessica Ennis-Hill, aki maga is az újrahasznosított szemétből készült Parley-ban teljesítette a kilométereket.

Amikor nem a teljesítményért futsz, hanem valami fontosabbért, akkor valahogy jobban is esik, ugye? Én egész biztosan így vagyok vele!

Egy ilyen cipőben nem csak menőnek éreztem magam (mert hát ultraszép), hanem kicsit jobb embernek is, és örülök, hogy én is hozzájárulhattam közvetve pár dollárral az óceánok megtisztításához.