Borítókép: Az alábbi két gyümölcs mentheti meg a szívedet: te fogyasztod őket?

Az alábbi két gyümölcs mentheti meg a szívedet: te fogyasztod őket?

Forrás: Getty Images
Azt biztosan tudod, hogy az egészséges életmód alapja a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. De van két olyan étel, aminek mostantól még gyakrabban szerepelnie kellene a napi menüben!

Te is imádod a banánt, és ha tehetnéd, sokkal több avokádót ennél? Jók a megérzéseid: a legújabb kutatások szerint ez a két gyümölcs az egyik leghatékonyab fegyver a szívroham és a stroke ellen.

A káliumban gazdag ételek ugyanis segítenek az egészséges vérnyomás fenntartásában és a szívbetegségek megelőzésében. A kutatások szerint a kálium azokra a génekre van hatással, amelyek az artériák rugalmasságáért felelősek.

Nemrég kutatók szívbeteg egereken kísérleteztek: voltak, amelyek alacsony káliumtartalmú ételeket kaptak, voltak, amelyek normál adagot kaptak, és amelyek kifejezetten sok káliumot fogyasztottak. Amikor az állatok kevés káliumhoz jutottak, az artériák kevésbé lettek rugalmasak, a magas káliumtartalmú ételek hatására viszont az erek kifejezetten rugalmasak lettek.

Az Alabamai Egyetemen a kutatást vezető dr. Paul Sanders szerint az eredmények fényében érdemes lenne úgy táplálkozni, hogy a napi ajánlott káliumbevitel – ami 2-6 gramm – meglegyen, ezzel ugyanis sok betegségtől óvhatjuk meg magunkat.

Ha esetleg nem rajongsz a banánért és az avokádúért – ezek egyébként fantasztikus káliumforrások –, akkor ott vannak még a hüvelyesek, a cékla, a paradicsom és a szilva is.

Ne hagyd ki őket az étrendedből!

A kálium nagyon fontos, de a tél közeledtével a D-vitamin megfelelő mennyiségére is figyelj!