Borítókép: Mi eszik a vegetáriánus húsvétkor?

Mi eszik a vegetáriánus húsvétkor?

Forrás: Getty Images
Sonkák és kolbászok árnyékában.

A nagyobb ünnepek környékén gyakran kérdezik meg aggódó arccal az ismerőseim, hogy én mit fogok enni. A felvetés jogos, hiszen a magyar konyha kifejezetten húsközpontú, az ünnepek alatt pedig pláne szeretnek az emberek dőzsölni a sonka, kolbász és egyéb húsok között.

Két okból is szerencsés vagyok a vegetarianizmusommal, egyrészt már 13 éve folytatom, ami azt jelenti, hogy kevés új problémával találkozom e téren. Másrészt pedig ovo-lakto vega vagyok, ami azt jelenti, hogy tojást és tejterméket is fogyasztok a növényi eredetű ételek mellett.

Szegény anyukám kénytelen sokfélét készíteni, amikor összegyűlik a család, mert nem csak az én húsmentességemmel kell megbirkóznia, hanem a nővéreim egészségtudatosságával, apukám makacs húst hússal természetével és az unokaöcséim és unokahúgom tej- és tojásérzékenységével is.

Ezen okoknál fogva nálunk szinte lehetetlen, hogy mindenki ugyanazt egye karácsonykor vagy húsvétkor. De mivel utóbbinál hagyományosan a hideg ételek dominálnak, nincs is olyan nehéz dolgom! A friss zöldségek a legfontosabbak, a reteknek szezonja van, a reszelt répasaláta az egyik kedvenc köretem, de rendszerint paprika is kerül az asztalra. Gyerekkorom óta úgy eszem, mint egy fagyit, megtöltöm körözöttel!

Ezek mellett a főtt tojásos szendvicsek, a kaszinótojás és a majonézes krumplisaláta is olyasmi, amiből az ovo-lakto vegetáriánusok bátran falatozhatnak. A különböző mártogatósok készítése is jó ötlet lehet: mert kerülhet közéjük vegán, vegetáriánus és húsos vagy halas krém is. Én a humuszt és a guacamolét kedvelem a legjobban, előbbit hosszúra vágott zöldségekkel, utóbbit tortillával tunkolom.

Az áprilisban már kapható zöldségek közül főtt ételhez is lehet válogatni, a párolt spenót mellé isteni a sült szejtán vagy a tofu, de a zsenge zöldborsókrémleves is mennyei!

Lényeg, hogy nem kell húsvétkor (sem) aggódni a vegetáriánusokért! :)