gipszkarton,hőszigetelés

Útmutató a gipszkarton válaszfalak szerelése kapcsán

A gipszkarton válaszfalak szerelése előbb vagy utóbb sok otthonban jelentkezhet megoldandó feladatként. Elvégre egy rendkívül praktikus módszer arra az esetre, hogyha egy nagyobb helyiséget a hatékonyabb kihasználás érdekében több kisebb egységre akarunk bontani. A kivitelezés egyáltalán nem igényel több éves szakértelmet. A szükséges kellékek és eszközök megléte esetén bárki végre tudja hajtani. Persze ehhez nem árt ismerni az egyes lépéseket, amiket szép sorjában végrehajtva egy minden igényt kielégítő végeredményt kaphatunk. Rövid bejegyzésünkben tehát a gipszkarton válaszfalak szereléséhez adunk jól használható útmutatót.

A válaszfal helyének meghatározása

Első körben a válaszfal helyét kell pontosan megjelölni, méghozzá a szerelési vonallal együtt. Természetesen a mérés során kalkuláljunk az elhelyezni kívánt ajtótokok helyével is. Legyen nálunk vízmérték és egy nagyobb vonalzó, amelyek segítségével a falakon, illetve a mennyezeten is meg tudjuk határozni a válaszfal vonalát.

Kerületi elemként vízszintes UW, illetve függőleges CW gipszkarton profilokat fogunk használni. Ezekhez ragasszuk hozzá a csatlakozó szivacscsíkot. Amikor ezzel megvagyunk, a profilokat rögzítsük műanyag beütő dübelek alkalmazásával a padlón, a falakon és a mennyezeten. A rögzítési távolság ajánlott maximális értéke 800 mm.

Következhet az UW és CW profilok egymáshoz illesztése

A következő feladatunk a függőleges CW profilok összeillesztése a vízszintes UW elemekkel. Az egyes elemek közti távolságot mindig igazítsuk a gipszkarton lapok szélességéhez. Fontos megjegyezni, hogy a CW profilokat nem kell rögzítenünk az UW profilokhoz. Mindössze azt kell elérnünk, hogy az UW profilok a kidőlés ellen biztosítsanak megfelelő támaszt.

Hogyha ezzel megvagyunk, akkor a válaszfal egyik felére mehetnek fel a gipszkarton lapok, méghozzá állítva. A stabil tartás érdekében használjunk gyorsépítő csavarokat, vagyis a segítségükkel rögzítsük a lapokat az CW elemekhez.

Vezetékezés, majd pedig a gipszkarton válaszfal szerelésének befejezése

Hogyha végeztünk a válaszfal egyik oldalának burkolásával, akkor a CW profilokon lévő nyílásokon át vezessük el az elektromos vezetékeket. Helyezzük el a hőszigetelésként kiválóan funkcionáló ásványgyapotot, és ha ezzel is megvagyunk, jöhet a fal másik oldala is.

Annyi dolgunk maradt még tehát, hogy szépen felcsavarjuk a burkolólapokat a válaszfal másik oldalára is, majd pedig a lapok közötti hézagokat, illetve a csavarfejek helyét szépen hézagoljuk.

Mindenképpen ez a fajta megoldás, vagyis a két rétegű burkolat felszerelése a javasolt. Ezzel ugyanis a gipszkarton válaszfal jobban teljesít terhelhetőség, hangszigetelés, illetve tűzvédelem szempontjából is.