tetovalas tattoo futas pihenes

Tetováltatás után mennyi pihenőt érdemes tartani?

Forrás: Getty Images
Friss tetoválással érdemes szünetet tartani a sportolásban nem csak a tartósság, hanem a saját egészséged érdekében is. Hogy pontosan mennyit, és miként, az máris kiderül!

A tetoválások népszerűsége töretlen, habár épp annyira megosztó, mint közkedvelt, de a futók körében is igen elterjedt divat. Sokan egy-egy jelentősebb eredmény előtt is szeretnek tetoválással megemlékezni, legyen az akár az első lefutott verseny dátuma, vagy az egyéni legjobb idő maratonon. De nem csak az amatőr futók, hanem a profi élsportolók között is igen trendi, hogy például magukra varratják az olimpiai ötkarika jelképét, vagy egy világcsúcs időt.

Egy tetoválás helyet kaphat szinte bárhol a test felületén, karon, vádlin, háton, hason vagy combon, és a hagyományos, fekete, egyszínű műalkotások mellett már a többszínű motívumok is nagy divatnak örvendenek, nemcsak a sportolók körében. Sportolóként azonban mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a tetoválás olyan beavatkozás, mely hatással lesz a soron következő edzésekre, így a tervezett tetováltatás időpontját és a versenynaptárat feltétlenül javasolt összehangolni.

"Legyen akár amatőr, akár profi sportoló valaki, egy tetováltatás után annyi szünetet érdemes tartani, míg a heg teljesen be nem gyógyul" - hívja fel a figyelmet dr. Michael Hartmann freiburgi bőrgyógyász. "A szünet hossza elsősorban a tetoválás méretétől, valamint a beavatkozást érintő testrésztől is függ. Még egy kisebb motívum esetén is kerülni kell az izzasztó mozgást, így a futást, kerékpározást, tehát minden állóképességi sportot a kellemetlen következmények, például a sebfertőzések elkerülése érdekében."

A szakember szerint tehát a biztonságos gyógyulási folyamat a tetoválás méretétől függően 1-2 héttől akár 3-4 hétig is eltarthat, így érdemes két verseny közötti holt időszakot, vagy a versenyszezon végét megcélozni a tetováltatásra.

Forrás: Getty Images

Hartmann doktor azt is hangsúlyozza, hogy az uszodák és szaunák látogatását, valamint a tavakban és a tengerben való fürdést még tovább, legalább öt-hat hétig kell kerülni, így nyaralás előtt legalább bő másfél-kettő hónappal előre kell gondolkodni egy tetováltatás esetén. "A nyilvános strandok, wellness -fürdők és a természetes tavak is sok láthatatlan baktériumot tartalmaznak, a tengerben pedig a sós víz irritálja a tetovált bőrt. Az uszodákban a vízben lévő lévő klór károsíthatja a tetoválást, valamint gyorsabban halványítja a színeket" - tájékoztat a bőrgyógyász.

"A friss tetoválásra horzsolásos bőrsérülésként kell tekinteni. A tetoválótű másodpercenként akár 100 szúrás frekvenciájával vezeti be a színt bőr belső rétegébe."

Sebváladék, majd heg keletkezik, amelynél fennáll a fertőzésveszély, így kerülni kell az izzadással járó sporttevékenységeket a teljes gyógyulásig, de nem csak a futást, hanem a keresztedzéseket, még a jógázást is figyelmeztet dr. Michael Hartmann. "A fokozott sérülésveszély miatt 1-2 hétre az aktív életmódot fel kell függeszteni, az állóképességi sportokon kívül különösen a kontakt sportokat, de a súlyzós edzéseket, és a pilatest is. Gondoljunk csak bele, hogy bármilyen mozgásformát is végzünk, azzal erősítjük és nyújtjuk az izmot, valamint a felette lévő bőrt. Egy frissen tetovált bőrrétegnek pedig ez nem tesz jót."

A tökéletes gyógyulási folyamat érdekében a tetoválás után legalább három órára védő kötést szoktak a frissen kezelt bőrrétegre helyezni, majd az óvatos eltávolítást rendszeres ápolás követi. A gyógyulás szempontjából fontos, hogy a tetovált bőr lélegezni tudjon. Amint a tetováláson vékony bőrréteg képződött, meg lehet kezdeni a gyógykenőccsel való kezelést. Az egyik legkellemetlenebb mellékhatása a tetoválásnak a gyógyulással járó viszketés, amit azonban meg kell állni, mert ez a hegesedés természetes folyamata, ami segít, hogy minél tartósabb maradjon az elkészült mű.

Forrás: Getty Images

"A sport mellett a közvetlen napfényt is érdemes kerülni az első pár hétben, majd a gyógyulási idő letelte után is javaslom, hogy magas faktorszámú naptejjel krémezze be magát a futó, különösen, ha olyan testfelületen található a tetoválás, ami a nyári futások során szabadon van. Bőrgyógyászként amúgy sem győzöm eleget hangsúlyozni az erős napfénytől való védelem fontosságát, ez pedig egy pár hetes tetovált bőr esetében különösen lényeges" - figyelmezet Hartmann doktor, aki zárásképp még egyszer kihangsúlyozza, hogy csak teljesen begyógyult tetoválással álljunk újra edzésbe, ezért kétszer is gondoljuk át a tervezett tetováltatás időpontját.

Forrás: https://www.runnersworld.de/pflege-wellness/sport-nach-tattoo/