pilates, edzes

A pilates segít, hogy jobb futó lehess

Forrás: Getty Images
Vannak, akik szerint pihepuha celebtorna, mások a jógához hasonló pozitív flow-t szeretik benne. Bármit is gondolj róla, ha még nem próbáltad a pilatest, ideje elkezdened: erőnlét, sebesség és állóképesség terén is rengeteget profitálhatsz belőle.
„Bár a pilates sok szempontból hasonlít a jógához, abban mindenképpen eltér, hogy apilatesgyakorlatok elsősorban a törzset dolgoztatják”
mondja Susie Crossland-Dwyer ultramaratonista, pilatesoktató

Mindegy, hogy high-tech edzőteremben vagy a pincédben edzel, elsősorban a testtartásért felelős izmok erősödnek majd – amitől futóként is erősebb leszel. „A stabilabb törzs erős mozgási láncot hoz létre, ami azt jelenti, hogy a test alsó fele pontosan olyan mozgást végezhet, mint amire tervezték, ez pedig a futás hatékonyságát is javítja” – magyarázza Crossland-Dwyer. Méghozzá valószínűleg nem is kicsit: a PLoS One című folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány, amely szerint a 12 héten át heti kétszer pilatesedzésre járó futók több mint két perccel gyorsabb időket produkáltak ötezer méteren – szemben a csak futóedzést végző csoport átlagosan egyperces javulásával. A pilates azonban nemcsak felgyorsít, de a sérülésveszélyt is minimalizálja. Az International Journal of Sports Medicine egyik cikkéből kiderül, hogy már hathétnyi pilatesedzés is javítja a mobilitást és az izomzat kiegyensúlyozatlanságát szabadidős futóknál, ami egyben kevesebb sérülést is jelent.

Még mindig habozol? Megpróbálunk meggyőzni: íme, néhány a pilates jótékony hatásai közül – és adunk néhány profi tippet azzal kapcsolatban is, hogyan kezdj neki ott, ahol vagy, nulla felszereléssel.

 • A törzsre fókuszál
  A keresztedzésként végzett pilates titka az, hogy elsősorban a törzset erősíti. És hogy ennek mi köze a hatékonyabb futáshoz? „Sokan hiszik azt, hogy a futás főleg a lábmunkán múlik. A végtagok mozgását azonban a törzs teszi lehetővé – mondja Crossland-Dwyer. – A lábmunkát és a kar mozgását alapvetően határozza meg az, hogy mennyire vagy képes neutrális helyzetben tartani a törzsed.” Röviden: az erős futóteljesítményhez erős törzs szükséges. Egy hosszabb táv során törzsed előbb-utóbb elfárad: emiatt valószínűleg kiesel a formából és nagyobb terhelésnek teszed ki a lábad, ami nemcsak a futást nehezíti meg, de a sérülésveszélyt is növeli. Az erősebb törzs ezzel szemben segít megtartani a helyes formát. A pilates előnyeire gondolva ne csak a hasizom jusson eszedbe: „Ez a mozgásforma a ferde izmoktól a hátizmokon át a farizomzatig minden törzsizmot célba vesz” – mondja Adefemi Betiku pilatesoktató. Mivel számos gyakorlat kifejezetten a gerincoszlopot támogató haránt hasizmokat (vagyis a mély hasizmokat) erősíti, a pilatestől egyenes és stabil lesz a tartás.

 • Javítja a légzést
  Mivel a pilatesgyakorlatok (például a plankek) mély légzést igényelnek, futás közben is könnyebb lesz egyenletesen lélegezned – véli Andrea Speir, a Los Angeles-i SPEIR Pilates alapítója. A kontrollált légzés elsajátítása főként hosszú távokon hasznos, amikor a mély be- és kilégzés kilométerről kilométerre támogatja az előrehaladást.

 • A lábakat is dolgoztatja
  Számos gyakori futósérülésnek (ilyen például az IT-szalag-szindróma, a futótérd vagy a talpi bőnye gyulladás) a gyenge vagy kiegyensúlyozatlan csípő az oka. „A pilatesgyakorlatok, főleg az olyanok, mint az oldalplank lábemeléssel, szerencsére kiválóan alkalmasak a csípő erejének és mobilitásának fejlesztésére” – mondja Crossland-Dwyer. Ezzel párhuzamosan a comb és a fenék izmai is erősödnek (különösen az olyan gyakorlatok hatására, mint az alkaron támaszkodva, nyújtott lábbal végzett plank), ami kiküszöböli a térdfájdalmak megjelenését. Emellett a vádli és a talpboltozat is stabilabbá válik, így elkerülhetővé válnak a térd alatti sérülések.
pilates, edzes
Forrás: Getty Images
 • Segít az igazodásban
  Hacsak nem áll valaki melletted kamerával a kezében, valószínűleg nemigen jut eszedbe a testtartásod futás közben. Pedig nem ártana, ha erre is odafigyelnél. Ha túlzottan előrehajolsz, lerövidülnek a lépéseid, ami növeli a sérülésveszélyt, derül ki a Denveri Egyetem egyik tanulmányából. A pilates ráirányítja figyelmed a tartásodra, miközben erősíti az érintett izmokat. „A pilatesedzés során különös figyelmet fordítunk a gerincre, valamint a váll-, csípő-, térd- és bokaízületek helyes tartására” – mondja Betiku.

 • Fokozza az izomzat ellenállását
  A pilatesre a magas ismétlésszám jellemző, ami felkészíti a törzs és a láb izmait a kitartó intenzív munkára. Ez pedig – tekintve, hogy állóképességedre hosszú kilométereken keresztül szükséged van – jól jön futás közben.
3 pilatesgyakorlat kezdőknek

„Az erőnlétet a reformergépen végzett pilatesedzés fejleszti a legjobban” – mondja Betiku. De heti néhány talajedzés (teremben vagy otthon) szintén igen hatékony lehet. Erősítsd a futómozgást stabilizáló izmokat: heti három alkalommal csináld végig ezt a három gyakorlatot.

A százas

Feküdj a hátadra, a lábad nyújtsd ki. Emeld fel a fejed, a vállad és a lábad (térded maradjon egyenes). Oldalad mellett kinyújtott karod emeld el a talajtól. Pumpálj karoddal fel és le, és közben 5 ütemre lélegezz be, majd szintén 5 ütemre fújd ki. Csinálj 10 ismétlést.

Fordított plank

Ülj a talajra nyújtott lábbal. Kezeddel támaszkodj meg tested mögött, az ujjaid fordítsd feneked felé, vagy ha nem kényelmes, kicsit kifelé. Kezed és sarkad lenyomva emeld fel csípőd, hogy tested válltól sarokig egyenes vonalat alkosson. Maradj így 30 másodpercig.

A négykézlábas

Állj négykézláb, csuklód kerüljön egy vonalba a válladdal, a térded húzd csípőd alá. Nyújtsd előre jobb karod és egyenesítsd ki bal lábad, majd húzd vissza kiindulóhelyzetbe. Ismételj a másik oldalon; végezz oldalanként 15 ismétlést a gyakorlatból.