edzés,hátfájás

Egyetlen szék csodát tehet, ha fáj a hátad: próbáld ki ezt a gyakorlatot!

Forrás: Getty Images
A hátfájás népbetegség, hiszen túl keveset és nem megfelelően használjuk a felsőtestünket. Ha sokat ülsz a gép előtt, érdemes a következő, pofonegyszerű gyakorlatot megtanulni!

Míg régen a felsőtestét is rengeteget használta az ember a mindennapi teendőkhöz, ma a kocsi kormányát fogjuk, a billentyűzetet nyúzzuk, ételt készítünk... Sajnos általánosságban keveset és nem megfelelően használjuk a felsőtestünket, nem dolgoznak eleget a karok, a vállak, a hát felső szakasza, így csökken ezen testrészek mobilitása, aminek a hosszú távú eredménye többek között a hátfájás a hát felső szakaszán.

Erre tökéletes egy szakember, Katy Bowman pofonegyszerű gyakorlata, amihez csak egyetlen székre lesz szükséged - mutatjuk is!

gerinc,hátizom
Forrás: runnersworld.com/chris eckert

A következő dolgokra nagyon figyelj a gyakorlat végrehajtása közben!

  • A combizmokat ne feszítsd, próbáld végig lazán tartani!
  • Helyzed a kezed egy asztalta, székre, szekrény szélére, és kezdj el hátralépni, a mellkasd nyomd a talaj felé!
  • Amint a csípőd a bokád vonala mögé ér, kezd el kinyújtani a lábakat, lazítsd a combizmokat, és billentsd kicsit hátra a farokcsontot!
  • Tarsd a karokat, és nyomd finoman a hónaljadat a padló felé! A vállaknak intenzíven kell dolgozni, ha úgy érzed, a hát alsó szakasza dolgozik nagyon, akkor kicsit emeld ki a bordáidat, és nyomd lefelé a vállaidat!
  • Úgy nyújtsd meg a karokat, hogy a hüvelykujjak ne egymás felé álljanak, hanem egymással páruzamosan!
  • 5-10 légzésig tartsd ki a pózt, pihenj kicsit, majd ismételd meg még kétszer - nagyon, de nagyon jót teszel a gerincednek!