edzés,edzés otthon,visszér edzés

Otthoni edzés a vénáid egészségéért

Forrás: Getty Images
A keringési rendszered karban tartásáért remek mozgásforma a futás, de mi a teendő, ha olyan az időjárás, hogy egyrészt nem szeretnél kimozdulni, másfelől speciális edzésre van szükséged?

Vénás keringésünkre nagyon rossz hatással van a hosszan tartó ülés vagy állás, ezért mindenképpen oda kell arra figyelnünk, hogy legalább óránként néhány perc erejéig átmozgassuk végtagjainkat. Ezzel megelőzhetjük, hogy a nap végére lábaink elnehezüljenek, fájjanak, esetleg bedagadjanak, illetve már meglévő visszeres panaszainkon is enyhíthetünk.

Mikor alakul ki visszérbetegség?

Sok befolyásoló tényező összhatásaként, így például akkor is, amikor a vénák tartósan nagy terhelésnek vannak kitéve. Ekkor több vér gyülemlik fel bennük, ami az érfalat és a vénabillentyűket is gyengíti. A vénabillentyűk segítik a vér megfelelő irányú áramlását, a gravitáció ellenében, a szív felé. Ha károsodik a működésük, a vér a vénák távolabbi szakaszán, a boka magasságában gyülemlik fel, pang. A mozgás segít felélénkíteni a vérkeringést, a vádli izompumpájának köszönhetően a lábszárból a pangó vér ismét elindulhat a helyes irányba.

visszér,vénák
Forrás: Getty Images
Ha nincs is kialakult, komoly visszér betegséged, akkor is érdemes figyelned a megelőzésre.

Mit tehetsz otthon a megelőzés érdekében?

  • Az alsó végtagokat átmozgató mozgásformák közül a legideálisabbak a séta, a kocogás, az úszás, a biciklizés - ebben a kategóriában szándékosan nem futásként említettük, hiszen a könnyedebb tempójú, alacsony intenzitású futás tartozik ide.

  • Nem csak otthon, de munkahelyeden, illetve hosszabb utazáskor is érdemes átmozgatnod lábad. A vénás torna lépései könnyen elsajátíthatók és bármilyen korban gyakorolhatók. A pár perces gyakorlatsor után meglátod, sokkal frissebbnek érzed majd a lábad!
Vénás lábtorna otthon
  • Emelkedj lábujjhegyre, majd ereszkedj vissza a sarkadra. Ismételd meg 20-szor.
  • Járj lábujjhegyen, apró lépésekkel 5 percig.
  • Feküdj a hátadra és végezz kerékpározó mozdulatot lábaddal. Ismételd meg 20-szor.
  • Hajlítsd be, majd húzd egyik lábad a mellkasodhoz. Nyújtsd ki a lábad függőlegesen, majd lassan engedd le a padlóra. Mindkét lábbal ismételd meg 10-szer.
  • Feküdj a hátadra, emeld fel egyik lábad lassan derékszögben, majd engedd le a padlóra. Mindkét lábbal ismételd meg 10-szer.
  • Szinte már közhelynek számít, de szakíts időt arra, hogy egészségesen táplálkozz! Egyél lehetőleg minél több zöldséget és gyümölcsöt, használj olívaolajat, készíts gyakran halételt. Kerüld a készételeket, a cukrot, a sót, mértékkel fogyaszd a kávét, csokoládét és alkoholt. Olvass utána a mediterrán diétának, mely mindezen alapvetéseket egyesíti!

  • Te is gyakran elfeledkezel arról, hogy a külső mellett a szervezet belső hidratálásról is gondoskodj? (Ha nem iszol eleget, a vér besűrűsödhet, ami vénás megbetegedéssel társulva vérrögök kialakulásához is vezethet.) Sose cukros üdítőkkel, hanem vízzel vagy teával enyhítsd a szomjad! Utóbbinak annyi variációja létezik a különböző gyümölcs, illetve gyógynövény eredetű összetevőknek köszönhetően, hogy hosszú ideig nem fogod megunni fogyasztását.

Forrás: Servier, purecom