kompressziós szár,regeneráció

Miben segít valójában a kompressziós szár?

Forrás: Getty Images
Sokan versenyeznek kompressziós szárban, mások inkább futás után viselik – de valójában miben is hasznos?

Az bizonyított tény, hogy a kompressziós szár fokozza regenerációt, de arról is van pár kutatási eredmény, hogy akár a teljesítményt is javíthatja verseny közben. Az biztos, hogy mint nagyjából a legtöbb esetben, úgy itt is az a célravezető, ha kitapasztalod, tesztelgeted, számodra hogyan a legkomfortosabb és leghasznosabb. Mindenesetre ezeket jó tudni:

  • Mivel fokozza a vérkeringést, az oxigén gyorsabban jut el az izmokhoz, ezáltal hatékonyabban tudnak működni, és könnyebben állnak helyre nagy terhelés után.

  • Ha felveszed, azonnal kellemes érzést tapasztalhatsz, mivel a „helyükön tartja” az izmaidat. Ha például izomlázad vagy feszülő érzésed van, és ez minden egyes lépésnél jelentkezik, akkor kompressziós szárban ez a minimálisra csökken, vagy teljesen eltűnik.
  • Nem csak az izmokat, de az ízületeket is stabilan tartja, ezáltal viselése közben csökken a sérülésveszély is.

  • Akár futás közben, akár utána viseled, mindenképpen javítja a regenerációt, segít a felgyülemlett tejsav minél gyorsabb elkeringetésében, ezáltal sokkal hamarabb leszel képes újra kemény edzést végezni.

    Nagyon fontos, hogy mindig alaposan válaszd ki, milyen méretet és típust viselsz, mert a fenti jótékony hatások csak akkor érvényesülnek, ha anatómiailag megfelelően passzolnak az adott területre. Csak akkor rendelj próba nélkül kompressziós szárat, ha már tudod, hogy pontosan melyik márka és méret a legjobb számodra!