alvás, alvás világnapja, alvászavar,

Ma van az alvás világnapja – bújj be hamarabb az ágyba!

Forrás: Getty Images
Az alvás jelentőségéről nem lehet eleget beszélni, írni és olvasni sem. Nem véletlen, hogy 2008-ban úgy látták jónak a World Sleep Society szakemberei, hogy ideje külön világnapot szentelni az alvásnak.

Ez a nap minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti péntek, ami idén a mai napra, tehát március 17-re esik. Ezen a napon különösen sokat hangsúlyozzák az alvás fontosságát és az alvással kapcsolatos gyakori problémákat, melyektől nagyon sok ember szenved.

Az alvás egy olyan létfontosságú állapot, amely során az elme és a test regenerálódik és feltöltődik. Az alvásnak több fázisa van, és mindegyiknek megvan a maga szerepe. Ezen fázisok bármelyikének tartós megzavarása olyan testi és/vagy lelki megbetegedésekhez vezethet, melyek az élet minden részét érinthetik. Valamilyen formában mindenki átéli az alvást, de mindenki másképp érzékeli az alvás közben történteket. Kómaszerű állapothoz is szokás hasonlítani, mivel a szervezet a tudatos létből öntudatlan állapotba kerül alvás során, ilyenkor az érzékszervi tevékenységeink bizonyos mértékig gátoltak. Alvás közben a test legtöbb rendszere anabolikus állapotban van, segítve az immun-, ideg-, csont- és izomrendszer helyreállítását. Ezek olyan létfontosságú folyamatok, amelyek hatására jó hangulatú vagy, éles a memóriád, megfelelően működnek a kognitív funkcióid, hormonálisan kiegyensúlyozott vagy és erős immunrendszerrel rendelkezel. Mindez ahhoz is elengedhetetlen, hogy futóként képes legyél komoly sportteljesítmény elérésére. Nem véletlenül kiemelt része az alvás a sportolók regenerációs folyamatainak.

alvás, alvás világnapja, alvászavar,
Forrás: Getty Images

Sokan szenvednek különféle alvászavaroktól hosszabb vagy rövidebb ideig. Ide tartozik az álmatlanság, de akár a hiperszomnia is, tehát amikor valaki extrém aluszékony. Ma már azt is tudják, hogy az alvási szokások a mesterséges fényforrások megjelenésével és egyre nagyobb fokú elterjedésével nagyban megváltoztak. A kültéri világítás és az elektronikus eszközök, például okostelefonok és televíziók képernyői, amelyek nagy mennyiségű kék ​​fényt bocsátanak ki, megzavarják az alvási ciklus szabályozásához szükséges melatonin hormon felszabadulását. Emiatt az alvásproblémák rendezéséhez szükséges tennivalók listájának első helyén szerepel az, hogy elalvás előtt jóval már ne használj ilyen eszközöket.

Ha tartósan szenvedsz valamilyen alvászavarban nagyon fontos, hogy járj utána az okoknak és tégy meg mindent annak érdekében, hogy mielőbb rendeződjön a probléma.

Ajánlott napi alvásmennyiség életkoronként

Újszülött 0-3 hónapos kor között 14-17 óra
Csecsemő 4-11 hónapos kor között 12-15 óra
Kisgyermek 1-2 éves kor között 11-14 óra
Óvodás 3-6 éves kor között 10-13 óra
Kisiskolás 6-12 éves kor között 9-11 óra
Kamasz 13-17 éves kor között 8-10 óra
Felnőtt 18-64 éves kor között 7-9 óra
Idősebb kortól, 65 év fölött 7-8 óra