alvás,futó

Ennyivel kellene többet aludnod, hogy még jobb legyen a teljesítményed

Forrás: Getty Images
Nem csak a teljesítményed lehetne sokkal jobb, ha beiktatnál egy kis extra pihenőt: az általános kedényállapotot is jelentősen javíja a több alvás. De mennyi legyen az annyi?

Átlagosan 7 órákat alszol egy nap, vagy még ennél is kevesebbet, és úgy érzed, nem úgy javul a teljesítményed, mint ahogy szeretnéd? Mindenkinek más az alvásigénye, viszont a szervezetnek kell a pihenés, és ez bizony fokozza a teljesítményt is. Tudtad például, hogy a zseniális amerikaifoci sztár, Gisele Bündchen férje, Tom Brady minden este szigorúan 9-kor ágyba bújik, és minimum 9 órát alvással tölt? Vagy ott van a golfozó Michelle Wie, aki állítólag egyszer 16 órát is képes volt egyhuzamban aludni, de általában minimum 10 órát alszik éjszaka. És ez meg is látszik a teljesítményén.

Persze van az úgy, hogy a munka, a család és a sok edzés mellett az alvásra jut a legkevesebb idő, pedig a kevés alvás köztudottan káros a szerveztre: elhízáshoz, szívproblémákhoz és depresszióhoz vezethet.

Korábbi kutatások főképp azt vizsgálták, tényleg javul -e a focisták, a baseball és tenisz játékosok teljesítménye a több alvástól, most azonban végre elkészült egy kutatás atléták bevonásával is.

A kutatás eredménye a Medicine & Science in Sports & Exercise szaklapban jelent meg: ausztrál és szingapúri kutatók azt vizsgálták, hogy a több vagy a kvesebb alvás 3 egymást követő éjszaka hogyan hat biciklisták teljesítményére.

alvás,teljesítmény
Forrás: GettyImages

A felmérésben 9 bicikliversenyzőt és triatlonistát vetettek alá több állóképességi tesztnek, miközben variálták az éjszakai alvásmennyiségüket. Először "megalhatták" a szokásos 6.5-7 órájukat, majd ezt 30 százalékkal megnövelte közel 8.5 órát engedtek nekik, végül 30 százalékkal csökkentették az eredeti számokat, így maradt az éjjeli 5 óra alvás.

Közben időmérő edzéseket végeztettek velük, hogy megnézzék, az alvás hogyan hat a teljesítményükre. A teszt végeredménye nem meglepő: a kevesebb alvástól már pár nap után 3 százalékot csökkent a teljesítményük, a több pihenés hatására pedig épp ennyit nőtt. Az sem váratlan fordulat, hogy a több alvás hatására a kedélyállapotuk és a pszihomotoros képességeik is jelentősen javultak.

Összegezve a fentieket, a szakértők arra jutottak, hogy a több alvás jelentősen megkönnyíti a testnek az intenzív terhelést anélkül, hogy úgy érezné az ember, több munkát kell beletennie a dologba.

Persze többet aludni sokszr nem lehetséges, sportolóknál pedig a sok utazás és a feszültség miatt szinte megoldhatatlan. A szakértők szerint mielőtt azon kezdesz aggódni, hogy képtelen vagy többet aludni, inkább tedd a következőt: használj ki minden lehetőséget az alvásra, de ha a verseny előtti pár napban tényleg meg tudod növelni körülbelül 30 százalékkal az alvásidődet, már az is elég a teljesítmény javulásához!