kompresszio regeneracio futas

A regenerációs csizma előnyei

Forrás: Cholnoky Anna
Túlértékelt, túlárazott trendi felkapás, vagy valóban segíti két megterhelőbb edzés, vagy verseny között a gyorsabb felépülést a regenerációs csizma? Utánajártunk!

Eleinte az élsportolók körében, majd az amatőr triatlonosok és futók között is hirtelen elterjedt a lábak regenerációját szolgáló csizma, melynek hatékonyságát illetően joggal, vagy jog nélkül felmerültek kételyek, elsősorban az ára miatt. Azonban vitathatatlan tény, hogy a hengerrel ellentétben passzív pihenésként a kompressziós csizma az egyik legnépszerűbb eszközzé vált az utóbbi években, melynek előnyeit és jótékony hatását már számos tanulmány és kutatás is igazolja. Orvosok, rekreációs szakemberek is jó szívvel javasolják a rendszeres használatukat, így lehet, hogy már benned is felmerült az igény a vásárlására, ami viszont nem olcsó kiadás. Cikkünkkel igyekszünk átfogó képet adni a csizma hatásairól hogy mérlegelni tudj, amennyiben tényleg gondolkodsz a vásárláson, ismerd meg miként is működik!

Először is nézzük a legfontosabb előnyeit!

Az egyik alapvetően az, hogy otthon, a kanapén, a kedvenc sorozatodat nézve tudsz úgy regenerálódni, mintha egy mélyvénás kompressziós kezelésen vennél részt. A működési mechanizmusát tekintve egy állandóan váltakozó légárammal segíti a mikro-sérülések regenerációját, valamint a kompressziós hatásának köszönhetően javítja a vérkeringést. Gyakorlatilag azt érzed benne, mintha masszírozáson lennél, mégsem kell menned sehova. A keringtetésnek köszönhetően segíti az izmokban termelt és felgyűlt salakanyagok gyorsabb távozását a nyirokrendszeren keresztül, így kevésbé terhel izomláz is. Egyszerűen fogalmazva a csizma a vérkeringést serkenti, mely gyorsítja a hatékonyabb regenerációt. Mivel a comb felső részéig ér, így az egész alsó végtag egyszerre részesül ebben a kényeztetésben, fájdalommentesen.

Forrás: Popovics Adrienn

És ez a kulcs!

Míg egy masszázs, egy manuálterápiás kezelés fájdalmas is lehet, úgy a kompressziós csizma viselése semmilyen kellemetlen mellékhatással nem jár. Többféle erősségű, a legtöbb típus esetében 10 féle programra állítható, egy kezelés pedig 30-60 perc hosszú. A kompressziós nyomások közötti mennyiség, és azok erőssége adja a legnagyobb különbséget, de nyilván egyéntől és igénytől függ, hogy kinek, milyen kezelésre van szüksége egy terhelés után.

Aktív és passzív nyújtás egyben!

„A kompressziós zoknik és lábszárvédők is hasonló hatást váltanak ki, de ott ugye nincs az összehúzódások erősségét növelő külső rásegítés, így az egy passzív kezelésnek minősül“ - magyarázza Eric Madia, a New York-i Athletes Warehouse igazgató-helyettese. „A kompressziós zoknikat sokan amiatt nem kedvelik, mert túlságosan szorosnak tartják őket, és a viselésük hosszú távon kényelmetlen érzést vált ki, ami akár lábdagadást is eredményezhet. A kompressziós csizma azonban aktív működésének köszönhetően állandó keringést generál a végtagokban, és semmilyen kellemetlen mellékhatása nincs“ - mondja a szakember.

„Alkalmazását tekintve nincs alsó korlát, így már akár az 5 kilométeres futók is rendszeresíthetik a kompressziós csizma használatát, a hosszabb távot teljesítők esetében pedig kifejezetten ajánlott a gyakori kezelés“ - állítja Eric Madia. „Húsz perces használattal egy több órás masszázst is ki lehet váltani.

Forrás: Cholnoky Anna

A rendszeres használata rendkívül egyszerű, és hatékony csupán van egy nagy hátránya: az ára.

Nyilván több gyártó is beszállt a versenybe amint felmérték a csizmák piacképességét, de még a legkedvezőbb áru termék is hatszámjegyű, a felső határ pedig egy középkategóriás autó árával is vetekszik. A különbséget leginkább a belső kialakításukban, a programok mennyiségében, erősségében és az anyaghasználatban kell keresni. Az ár mellett azért meg kell említeni még egy hátrányt, a személyre szabott kezelés hiányát. Akár hogy is nézzük, ez egy gépezet, ami nem tudja felmérni az aktuális fizikai állapotodat, leterheltségedet, a regenerációs igényeidet úgy, mint egy gyógytornász vagy egy terapeuta. Szóval ha a személyre szabott kezelések híve vagy, akkor maradj a masszőrödnél. Azonban az bizonyított tény, hogy ha valaki legalább fele annyira komolyan veszi a regenerációt, mint az edzéseket és nem szeret masszázsra járni, akkor érdemes hosszú távú befektetésként megfontolni a vásárlást.

Forrás: https://www.runnersworld.com/training/a34773177/compression-boots-benefits/