masszázspisztoly, masszázs, regeneráció,

Neked van már masszázspisztolyod?

Forrás: Getty Images
A regenerációs kellékek sorát gazdagítják a masszázspisztolyok, melyek bár nem olcsók, mégis amolyan trend lett a futók egy részének eszköztárában.

A masszázspisztoly - ahogy a neve is jelzi - egy masszázseszköz, amely a vibrációs technológia révén működik. A rezgés, melyet az izomra fejt ki, választ vált ki a központi idegrendszerből, ami az izom aktiválódását és fokozott propriocepciót (az izom mozgásának tudatosítását) eredményezhet. A futás szempontjából mind a regeneráció, mind pedig az edzések előtti bemelegítéshez használható.

Hogyan kezd használni a masszázspisztolyt?

Általánosságban elmondható, hogy alacsonyabb masszázsfokozaton kell kipróbálni a készüléket, hogy lásd, hogyan reagál rá a szervezeted. Az pedig, hogy mennyi ideig használd, függ a beállítástól, az izomtól és a céltól, amit szeretnél elérni.

Ennek az eszköznek két fő előnye lehet megfelelő használat esetén: egyrészt edzés után lazítja az izomzatot, előtte pedig a teljesítményt javíthatja a bemelegítés részeként. Utóbbi esetben a mozgástartományra is pozitív hatással lehet, ám jó tudni, hogy nem érdemes túl hosszan alkalmazni egy területen, mert az már árthat. A „túl hosszan” persze relatív, mert például kutatás kapcsolódik ahhoz, hogy a vádli 5 perces kezelése masszázspisztollyal növelte a láb és a boka futás közbeni mozgástartományát, ami segít a sérülések megelőzésében.

masszázspisztoly, regeneráció, bemelegítés,
Forrás: Getty Images

A futás utáni rutin részeként is jól használható, ám nem helyettesíti a nyújtást és a ma már szinte kötelezőnek tekinthető hengerezést sem. Ezekkel együtt alkalmazva viszont az edzés utáni izomfájdalom és feszülés csökkenthető. A European Journal of Applied Physiology tanulmánya szerint 15 perc masszázspisztolyos kezeléssel azonnali és rövid távú enyhülés tapasztalható az edzés utáni kellemetlen érzetek terén.

Van azonban ellenjavallat is masszázspisztoly használatával kapcsolatban!

Például nem ajánlott, ha vérhígítót szedsz, ha nagyon könnyen sérül az izomzatod, ha idegi érzékenység elvesztése áll fenn (cukorbetegség, neuropátia stb.), ha aktív sérülésed van (ficam, húzódás, törés stb.), ha a legalacsonyabb fokozaton, rövid ideig tartó használat mellett is fájdalmat érzel a használat során.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

Fontos, hogy legyen ilyen eszközöd otthon?

Legyünk őszinték: a futás egy szint felett egyáltalán nem olcsó sport. Ha okosan szeretnél edzeni és tovább lépnél a célokat illetően, először érdemes a teljesítményt szakemberek bevonásával fejleszteni, rendszeres erősítőedzéseket végezni, eljutni legalább 2 hetente masszőrhöz, körültekintően táplálkozni, ügyelni a pihenésre és az alvás minőségére, illetve mennyiségére. Ha mindez, teljesül és még szeretnél némi pluszt, amire lehetőséged is van, akkor érdemes beruházni egy masszázspisztolyra. Tehát valójában a masszázspisztollyal nem helyettesíthető mindaz a tudás és tudatosság, szorgalom, idő, eszköz és (szak)emberi odafigyelés, ami ahhoz szükséges, hogy futóként növeld a teljesítményedet!