hengerezés,henger,regeneráció,nyújtás

Tényleg működik a hengerezés, vagy csak az idődet pocsékolod vele?

Forrás: Miljko/Getty Images
A futók zöme használ valamilyen hengert az izomzat renden tartására. Azt mondják, a rendszeres hengerezés csökkenti az izmok fájdalmát, növeli a rugalmasságát és a leadható teljesítményt is. De vajon mi az igazság a hengerezéssel kapcsolatban?

Egy friss német szakmai elemzés megerősíti azt, hogy a rendszeres hengerezés segíthet megtartani a gyors edzésmunkákhoz szükséges izomteljesítményt, illetve az izmok rugalmasságát, valamint csökkentheti a fájdalmak előfordulását.

Ma már nincs edzőterem hengerek nélkül, illetve majd minden futó otthonában fellelhető. Ha azt hallod: „hengerezés” megjelenik a szemed előtt egy rücskös felületű ilyen-olyan hosszúságú eszköz, amelyen a fájdalomtól sziszegő és grimaszoló használóját látod módszeresen gördülni. Már majd két évtizede, hogy berobbantak a fitnesz világába a hengerek, amelyeknek ma már rengeteg féle, különböző funkciókkal ellátott változata kapható.

hengerezés,henger,regeneráció,nyújtás

Maga a hengerezés önmasszázsnak tekinthető. A masszázs során fellazulnak a letapadt izmok, ezáltal könnyebbé válik a nyújtás, összességében segíti a regenerálódást. Egy németországi kutatócsoport összegyűjtött minden tanulmányt, amely a hengerezés témakörét érint, hogy fényt derítsenek arra, vajon milyen hatással van a hengerezés a teljesítményre a sprintelés, az ugrás és a rugalmasság javítása terén. 21 tanulmányt tekintettek át, ezekből 14 edzés előtti előkészítést és 7 edzés utáni hengerezést foglalt magában.

Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a bemelegítés részeként a hengerezésnek pozitív hatása volt a sprint teljesítményre és a rugalmasságra, illetve az edzést követően végzett hengerezés segítette a gyorsaság és az erő fenntartását, valamint a fáradt izomzat lazítását.

hengerezés,henger,nyújtás,regeneráció

Számosítva mindezt, úgy néz ki, hogy a futás előtti hengerezés 0,7 százalékos javulást mutatott a sprint teljesítményben és 4 százalékkal növelte a rugalmasságot. A henger utólagos használata a következő alkalommal végzet sprint- és erőteljesítmény-csökkenéseket mintegy 3 és 4 százalékkal mérsékelte, valamint 6 százalékkal csökkentette az észlelt izomfájdalmat. Ezek a számok ugyan nem nagyok, de kedvezőnek mutatják a hengerezés okozta hatásokat. A kutatók végül arra a következtetésre jutottak, hogy a hengerezés hatása a teljesítményre és a regenerációra meglehetősen kicsi és részben elhanyagolható, mégis vannak esetek, amikor még így is kedvező a használatuk. Ez utóbbi megállapítás fontosnak tűnik, mivel igen jelentős azon futók száma, akik élnek a hengerezés adta előnyökkel és valóban jobban is érzik magukat tőle, még ha okoz is ez olykor fájdalmat számukra. Mindenesetre hátrányunkká semmiképpen nem válik!